Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 39

MENUMENU

Νέοι εκδότες (Αθήνα): Δημήτρης Τσουκάτος -εκδόσεις Λέμβος

Πότε και ποιοι ήταν οι λόγοι που ιδρύσατε τις εκδόσεις Λέμβος;
Το σκεπτικό της δημιουργίας της Λέμβου ήταν να εκδοθούν αξιόλογοι νέοι συγγραφείς οι οποίοι λόγω κρίσης δεν κατάφερναν να βρουν εκδοτική στέγη. Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων ήταν "Το μυστήριο του Παγασητικού", ένα αστυνομικό μυθιστόρημα του Άγγελου Αλαμανιώτη που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2013. Πέρασαν ήδη τρεισήμιση χρόνια; Από το 2014 ξεκίνησαμε και μεταφράσεις γνωστών Ρώσων συγγραφέων τα οποία έδωσαν και μία ώθηση στον εκδοτικό.

 

Ποιος είναι ο εκδοτικός σας στόχος;
Θα αισθανόμουν πολύ περήφανος αν πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς μου, μελλοντικά θεωρηθούν πετυχημένοι. Εξίσου σημαντική θεωρώ την αρτιότητα και παρουσίαση ενός βιβλίου. Απο το στήσιμο, την επιμέλεια μέχρι και την επιλογή του χαρτιού και το τύπωμα.. Εξάλλου αυτή είναι και η δουλειά ενός εκδοτικού.

 

Έως σήμερα έχουν υπάρξει εκδοτικές επιτυχίες;
Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι σίγουρα η "Νήσος Σαχαλίνη" του Άντον Τσέχοφ. Ακόμα ένα βιβλίο το οποίο άρεσε ήταν και η συλλογή διηγημάτων που κυκλοφόρησε το 2016, "9 ώρες στα Εξάρχεια".

 

Εκδώσατε βιβλίο που σας άρεσε και το πιστέψατε αλλά δεν "τράβηξε" στην αγορά;
Εννοείται. Θα αναφέρω δύο βιβλία που δεν είχαν την ανταπόκριση που περίμενα. Τα βιβλία "O Θεός κρίθηκε ένοχος" και "Τα αδέσποτα των Χριστουγέννων". Ελπίζω τουλάχιστον να μαθαίνουμε απο τις αποτυχίες μας.

 

Μιλήστε μας για το επικείμενο εκδοτικό σας πλάνο;
Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στα ελληνικά το έργο του Αλεξάντρ Πούσκιν, "Η ιστορία του Πουγκατσόφ" σε μετάφραση Ελένης Κατσιώλη. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκδόσουμε τη 2η συλλογή διηγημάτων του Αλέξανδρου Κεφαλά, ένα μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου Πάνου Βούλγαρη και το βραβευμένο μυθιστόρημα της Ντίνας Ρούμπινα "Στη φωτεινή πλευρά του δρόμου". Στη σειρά "Μικρά βιογραφικά" ετοιμάζουμε τους Μαγιακόφσκι και Αχμάτοβα.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog