Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 39

Ο αφηγητής του πρωινού τρένου, του Ζαν-Πολ Ντιντιελοράν

Ο αφηγητής του πρωινού τρένου, μυθιστόρημα, Ζαν-Πολ Ντιντιελοράν, μτφρ. Ρίτα Κολαΐτη, εκδόσεις Πατάκη 2017

Το πρώτο μυθιστόρημα του Ντιντιελοράν, το οποίο κυκλοφόρησε στα Γαλλικά αρκετά χρόνια πριν και διανύει μια επιτυχημένη πορεία σε 36 χώρες κυκλοφόρησε από τις εκδ. Πατάκη σε μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη.

Πρόκειται για μια τρυφερή αλληγορία γραμμένη για να συγκινήσει όλους όσοι αγαπούν το βιβλίο και δεν το βλέπουν ως ένα ακόμη εμπορικό προϊόν. Ένα βιβλίο που μέσα από ρεαλιστικές σκηνές που περιγράφουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της ανθρωπότητας, αυτόν της καταστροφής του πνεύματος, αφήνει μια πόρτα ανοιχτή στην αισιοδοξία και αναδεικνύει τη δύναμη που μπορεί να έχει στον κόσμο η αναμέτρηση με τον φωτεινό λόγο των πνευματικών δημιουργών.

Ένας νέος άντρας, ο Γκυλαίν Βιβιόλ, παίρνει κάθε πρωί το τρένο για να πάει στη δουλειά του, αλλά στη διαδρομή, καθισμένος στη θέση του αρχίζει να διαβάζει δυνατά τις σελίδες των βιβλίων εκείνων που κατόρθωσε να σώσει από τις λάμες ενός φοβερού μηχανήματος που καταστρέφει και πολτοποιεί βιβλία, ένα μηχάνημα χειριστής του οποίου είναι ο ίδιος. Καμιά σελίδα δεν έχει συνέχεια είναι όλες μοναδικές. Σπαράγματα ενός κόσμου που χάθηκε ανεπιστρεπτί και ο Βιβιόλ θέλει να αποκαταστήσει στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Έτσι Το διάβασμα γίνεται καθημερινότητα σε αυτό το τρένο και οι επιβαίνοντες αποκτούν μια άλλη σχέση μαζί του. Όταν πια κατεβαίνουν από το τρένο «Τα πρόσωπά τους δεν φορούσαν εκείνη την απωθητική μάσκα απάθειας. Όλοι τους είχαν ένα ύφος ικανοποιημένο, σαν του χορτασμένου βρέφους».

Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές που κάνει ο συγγραφέας στην αναμέτρηση του Βιβιόλ με το μηχάνημα, στην αγωνία του να σώσει κάποιες σελίδες, όσες μαγκωμένες παραμένουν στο τέλος της εργασίας στα τρομερά «σαγόνια» του. Αλλά και η περιγραφή του ίδιου του μηχανήματος είναι από μόνη της εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, κάποιες στιγμές ανατριχιαστική. Συγκλονιστική στιγμή του βιβλίου είναι όταν ο Τζουζέππε, μοναδικός του φίλος και χειριστής και ο ίδιος του μηχανήματος βλέπει να πολτοποιούνται τα πόδια του σε ένα τραγικό ατύχημα και αναζητά με τη βοήθεια του Βιβιόλ τα κομμένα μέλη του στα βιβλία που φτιάχτηκαν με το πολτοποιημένο χαρτί εκείνης της ημέρας

Ο έρωτας θα ανατρέψει την καθημερινότητα του Βιβιόλ και θα μπει με έναν γοητευτικό και σίγουρα παράδοξο τρόπο στη ζωή του. Η Ζυλί είναι μια νέα κοπέλα που καταγράφει στο προσωπικό της ημερολόγιο στιγμές της ζωής της και ο Βιβιόλ θα μαγευτεί από την τόσο διαφορετική αυτή κοπέλα που έχει βρει τον τρόπο να εισδύει σε μια άλλη πραγματικότητα, μακριά από τη φτώχια και τη πεζή ζωή της καθαρίστριας στις δημόσιες τουαλέτες όπου εργάζεται.

Η επιτυχία αυτού του βιβλίου δεν είναι τυχαία. Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να αποδώσει την αγάπη για τη φιλαναγνωσία και τον φόβο για την απώλειά της σε ένα ευαίσθητο και εκλεπτυσμένο ανάγνωσμα. Γραμμένο με ρεαλισμό άλλοτε γίνεται σαρκαστικό και άλλοτε τρυφερό, πάντοτε όμως κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε μια ιστορία αρκετά συγκινητική.

Τέσυ Μπάιλα