Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 40

MENUMENU

Θεοχάρης Παπαδόπουλος: "Ποιητική αγρυπνία"

Συνέντευξη στην Αλεξία Νταμπίκη

O ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Θεοχάρης Παπαδόπουλος είναι ένας εκ των ιθυνόντων της σειράς εκδηλώσεων "Ποιητική αγρυπνία", που διεξάγονται από το 2015 στο Τρίπορτο στον Κεραμεικό. Και μας μιλάει για τον θεσμό αυτόν.

 

Τι είναι οι ποιητικές αγρυπνίες;
Οι ποιητικές αγρυπνίες είναι ποιητικές βραδιές, που γίνονται κάθε Τετάρτη στο Τρίπορτο, έναν εναλλακτικό χώρο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αρτεμισίου και Παραμυθίας 48, στον Κεραμεικό. Σε κάθε ποιητική αγρυπνία δύο ποιητές απαγγέλουν μέρος του έργου τους. Επειδή, ρίχνουμε το βάρος στην ποίηση, αποφεύγουμε τις μεγάλες εισαγωγές και τα μακροσκελή βιογραφικά. Δεν γίνονται ομιλίες γιατί ο στόχος μας είναι να ακουστούν περισσότερα ποιήματα. Μετά από την απαγγελία κάθε ποιήματος γίνονται σύντομες ερωτήσεις ή τοποθετήσεις από το κοινό. Αφού, τελειώσουν οι απαγγελίες των δύο παρουσιαζόμενων, ακολουθεί ελεύθερη απαγγελία ποιημάτων, όπου συμμετέχει, όποιος επιθυμεί. Επίσης, όποιος επιθυμεί, μπορεί να απαγγείλει ποίημα, είτε παλιότερου ποιητή, είτε ποιητή, που λόγω απόστασης, δεν μπορεί να παραβρεθεί, έτσι έχουμε ακούσει και έργα ποιητών από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη κ.α. Τις ποιητικές αγρυπνίες διανθίζουν σύντομα μουσικά διαλείμματα, που γίνονται είτε live, είτε με Dj.

 

Γιατί ποιητικές αγρυπνίες;
Για δύο λόγους: 1.) Γιατί γίνονται βράδυ. Ξεκινάμε στις 21:00 και ουσιαστικά δεν υπάρχει καθορισμένη ώρα λήξης. Πολλές φορές, ανεπίσημα οι απαγγελίες έχουν διαρκέσει μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες. Το πόσο θα διαρκέσει κάθε ποιητική αγρυπνία εξαρτάται από τη διάθεση του κόσμου. 2.) Γιατί η ποίηση επαγρυπνεί. Έχει χρέος να επαγρυπνεί, όταν, όλοι οι άλλοι κοιμούνται. Γιατί έχουμε πάθος με την ποίηση. Όπως, ο ποιητής μπορεί να σηκωθεί το βράδυ από το κρεβάτι και να γράψει ένα ποίημα επηρεασμένος από μια σκέψη ή από ένα όνειρο, έτσι μπορεί και να απαγγέλει ποιήματα, οποιαδήποτε ώρα, όχι για κάποια ματαιοδοξία ενός πεντάλεπτου δημοσιότητας, αλλά γιατί, παραφράζοντας λίγο τον Ρίλκε, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την ποίηση.

 

Πώς ξεκίνησαν οι ποιητικές αγρυπνίες;
Οι ποιητικές αγρυπνίες ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2015 από τέσσερα άτομα, που είναι τα εξής: Ο ποιητής και ιδρυτικό μέλος της ομάδας: «Ποίηση στην εποχή της εκποίησης» Αλέξης Δάρας, η ιδιοκτήτρια του Τρίπορτου και ποιήτρια Μαρία Ραχμανίδου, ο ποιητής και ηθοποιός Γιώργος Καπετανάκος και ο μουσικός Διονύσης Καρούσος. Από το φθινόπωρο του 2016 μέχρι το καλοκαίρι του 2017 αναλάβαμε να συντονίζουμε και να προγραμματίζουμε τις ποιητικές αγρυπνίες η Καρίνα Βέρδη κι εγώ. Από το φθινόπωρο του 2017 και μετά οι ποιητικές αγρυπνίες έχουν περάσει σε όλα τα μέλη της ομάδας: «Ποίηση στην εποχή της εκποίησης» και κάθε εβδομάδα αλλάζει ο συντονιστής.

 

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την προσέλευση του κόσμου; Ενδιαφέρεται ο κόσμος για την ποίηση;
Η προσέλευση του κόσμου είναι απόλυτα ικανοποιητική. Έχουν τύχει βραδιές με 50 άτομα και δεν έρχονται μόνο ποιητές, αλλά και αρκετοί, που τους αρέσει να ακούνε και να διαβάζουν ποίηση, έστω κι αν δεν γράφουν οι ίδιοι. Θα φέρω ένα παράδειγμα: Όταν ξεκινήσαμε τις ποιητικές αγρυπνίες δεν μαζευόμασταν κάθε εβδομάδα, αλλά κάθε δεκαπέντε μέρες. Υπήρχαν άτομα, που τις Τετάρτες, που δεν είχαμε ποιητική αγρυπνία μας αναζητούσαν. Αφού, τις Τετάρτες, που δεν υπήρχαν ποιητικές αγρυπνίες, διοργανώσαμε 4 ελεύθερες ποιητικές βραδιές, αποφασίσαμε να εμπλουτίσουμε αυτές τις μέρες διοργανώνοντας θεματικές βραδιές ποίησης. Έτσι, έγιναν μια σειρά από εκδηλώσεις, όπως: Βραδιά αθυρόστομης ποίησης, ποίηση για την ημέρα της γυναίκας, βραδιά απαγγελίας χαϊκού, που περιλάμβανε και γενικότερα μικρά ποιήματα και μαντινάδες, βραδιά ποίησης για τα ανθρώπινα πάθη, βραδιά για τη γυναικεία ποίηση στους καιρούς της κρίσης με σύντομη εισήγηση της ποιήτριας και καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ελένης Καρασαββίδου, βραδιά για την ποίηση στη ρώσικη επανάσταση με σύντομες εισηγήσεις του μελετητή και συγγραφέα Παναγιώτη Μανιάτη, βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση των Beat κ.α.

 

Υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια για τις ποιητικές αγρυπνίες;
Ο στόχος μας είναι οι ποιητικές αγρυπνίες να συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι και γιατί όχι; Να συνεχίσουν και στα επόμενα χρόνια. Κάτι, που έχει επιτυχία δεν σταματάει εύκολα. Όσον αφορά, το τι έχει προγραμματιστεί για τη συνέχεια, μπορούμε να πούμε ότι θα γίνουν: Μια αγρυπνία παραμυθιού, όπου θα διαβαστούν παραμύθια και αποσπάσματα παραμυθιών και ποιήματα για τα παραμύθια (Σημείωση: Η συγκεκριμένη βραδιά έχει οριστεί για λίγο πριν τα Χριστούγεννα, άρα, όταν θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μπορεί να έχει ήδη περάσει). Μια βραδιά ερωτικής ποίησης και μια βραδιά σατιρικής ποίησης.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog