Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 40

MENUMENU

Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές της διασποράς -Άρθρο της Χριστίνας Λιναρδάκη

Στην Ελλάδα εκδίδουν βιβλία πολλοί ποιητές που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, γεγονός που αντανακλά την αγάπη τους για την πατρίδα τους, αλλά και την αγωνία τους να παραμείνουν γνωστοί εδώ, να μην ξεχαστούν μετά την αποχώρησή τους. Το λογοτεχνικό ιστολόγιο στίγμαΛόγου, έχοντας πρόσφατα συμπληρώσει πέντε έτη από τη δημιουργία του, αποφάσισε να διοργανώσει την εκδήλωση «Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές της διασποράς», προκειμένου να τους τιμήσει, αλλά και να διερευνήσει το στίγμα της ποίησής τους.

Δεκατρείς ποιητές από οκτώ σημεία του πλανήτη ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόσκλησή του. Έτσι, οι Δημήτρης Τρωαδίτης από την Αυστραλία, Ελένη Γαλάνη και Γιώργος Λίλλης από τη Γερμανία, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Χαρίλαος Νικολαΐδης, Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος και Νίκη Χαλκιαδάκη από το Ην. Βασίλειο, καθώς και Αρίστη Τριανταφυλλίδου-Τρεντέλ από τη Γαλλία θα συζητήσουν, στις 30 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 18.00 στον Ιανό, με τη Χριστίνα Λιναρδάκη, αρχισυντάκτρια στο blog στίγμαΛόγου, για το πώς είναι να δημιουργεί κάποιος στην οικεία του γλώσσα ενώ ζει σε ένα ανοίκειο γλωσσικό περιβάλλον, τι είδους γέφυρα ή μονοπάτι επιστροφής δημιουργεί το να γράφει κάποιος στη μητρική του γλώσσα και τι θεματολογία γεννούν η λαχτάρα της επιστροφής και η δυσκολία της καθημερινότητας σε μια ξένη χώρα.

Οι Μανώλης Αλυγιζάκης (Καναδάς), Ευτέρπη Κωσταρέλη (Γερμανία), Θεοφάνης Μελάς (Δανία), Κωστής Παπακόγκος (Σουηδία) και Ηλίας Θ. Παππάς (Νορβηγία) θα συμμετάσχουν με βίντεο, ενώ την εκδήλωση θα προλογίσει με θέμα «Τι είναι διασπορά σήμερα» ο ποιητής Αντώνης Ζέρβας, ο οποίος επίσης έζησε και εργάστηκε στο Βέλγιο επί σειρά ετών.

Την εκδήλωση διοργανώνει το στίγμαΛόγου, με αφορμή, όπως ειπώθηκε, τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δημιουργία του. Στο στίγμαΛόγου γράφουν κατά κύριο λόγο (α) η Χριστίνα Λιναρδάκη, φιλόλογος, μεταφράστρια και επιμελήτρια εκδόσεων στο Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος και (β) η Κρις Λιβανίου, φιλόλογος, κάτοχος PhD στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV), υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων σε γαλλική εταιρία με έδρα το Λονδίνο. Το στίγμαΛόγου τιμούν επίσης πολλοί συνεργάτες, οι οποίοι του εμπιστεύονται κείμενα υψηλού επιπέδου: μελέτες και δοκίμια για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, κριτικές βιβλίων, συνεντεύξεις κ.λπ.

Η εκδήλωση

Προλογίζει ο ποιητής Αντώνης Ζέρβας με θέμα «Τι είναι διασπορά σήμερα». Συμμετέχουν διά ζώσης οι ποιητές: Δημήτρης Τρωαδίτης (Αυστραλία), Ελένη Γαλάνη και Γιώργος Λίλλης (Γερμανία), Αρίστη Τριανταφυλλίδου-Τρεντέλ (Γαλλία), Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Χαρίλαος Νικολαΐδης, Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος και Νίκη Χαλκιαδάκη (Ην. Βασίλειο).

Συμμετέχουν με βίντεο οι ποιητές: Μανώλης Αλυγιζάκης (Καναδάς), Ευτέρπη Κωσταρέλη (Γερμανία), Θεοφάνης Μελάς (Δανία), Κωστής Παπακόγκος (Σουηδία) και Ηλίας Θ. Παππάς (Νορβηγία).

Τη συζήτηση, που διοργανώνει το λογοτεχνικό ιστολόγιο στίγμαΛόγου, συντονίζει η Χριστίνα Λιναρδάκη, αρχισυντάκτριά του, σε συνεργασία με την Κατερίνα Τσιτσεκλή, συντάκτρια του ιστολογίου. Ποιήματα διαβάζει η ηθοποιός Βάσια Κούρου.

30 Ιανουαρίου 2018, ώρα 18:00 στον Ιανό της οδού Σταδίου.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog