Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 40

MENUMENU

Δημήτρης Σαμόλης: "Όταν δεν δημιουργώ γίνομαι αυτοκαταστροφικός"

Συνέντευξη στον Διονύση Κούτρα

Στο ενδιάμεσο των πολλών μουσικών και θεατρικών εμφανίσεών του, με την επιτυχία του "Ατάρι" ακόμη νωπή, ο ηθοποιός και τραγουδοποιός Δημήτρης Σαμόλης μάς μίλησε για τη μουσική του διαδρομή.

 

Πώς μας συστήνεται καλλιτεχνικά ο Δημήτρης Σαμόλης; Ως ηθοποιός ή ως μουσικός;
Ξεκίνησα στα 13 μου να παίζω σε μιούζικαλ οπότε από τότε η υποκριτική και το τραγούδι ήταν στο μυαλό μου ένα. Μεγαλώνοντας αυτό συνεχίστηκε καθώς τείνω να αναγνωρίζω μόνο κοινά στοιχεία μεταξύ τους. Και στα δυο υπάρχει το κομμάτι της έκφρασης και της δημιουργίας, υπάρχουν ιστορίες. Απλά στη μουσική οι ιστορίες λέγονται με μελωδία. Τόσο απλά.

 

Αν είχες την δυνατότητα να επιλέξεις, ποιο θα διάλεγες;
Παρότι η ερώτηση είναι υποθετική, εγώ και έχω τη δυνατότητα να επιλέξω και έχω όντως επιλέξει: κάνω και τα δυο και τα αγαπώ εξίσου.

Η πρώτη σου επαφή με τα καλλιτεχνικά ήταν σε πολύ μικρή ηλικία, στο θέατρο Αλίκη με τη "Mελωδία της ευτυχίας" και μάλιστα κρυφά από τον πατέρα σου. Μίλησε μας λίγο για αυτή την εμπειρία και τη μετέπειτα πορεία σου.
Ήμουν στην πρώτη Γυμνασίου όταν είδα στην εφημερίδα την ακρόαση κι έπεισα τη μητέρα μου να πάμε. Όταν με πήραν το είπαμε στο μπαμπά μου κι εκείνος συμφώνησε να πάω μόνο εφόσον θα έφερνα άριστα στο πρώτο τρίμηνο. Κι έτσι από εκεί που ήμουν κάκιστος μαθητής στο Δημοτικό, από την πρώτη Γυμνασίου και πέρα έγινα αριστούχος. Ήταν υπέροχη εμπειρία κι ουσιαστικά μου έδειξε καθαρά το δρόμο που θα ακολουθούσα. Έδωσα Πανελλήνιες μπήκα στη Νομική, μετά στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι όλα πήραν το δρόμο τους.

 

Πριν από δύο χρόνια περίπου κυκλοφόρησε η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο "Poperty". Στις αρχές του χρόνου κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική δουλειά σου με τον τίτλο "Ένα σύμπαν στα μέτρα σοτ". Γιατί επέλεξες να γράψεις ελληνικούς στίχους στον στον δεύτερο δίσκο ενώ στον πρώτο έγραψες αγγλικούς;
Στην αρχή έγραφα στα αγγλικά γιατί αφενός δεν πίστευα ότι θα κυκλοφορούσαν σε δίσκο από εταιρία και αφετέρου γιατί μου ήταν εύκολο πολύ, δεδομένου ότι και τα ακούσματά μου είναι αγγλόφωνα. Στο δεύτερο δίσκο μπήκα στον πειρασμό του ελληνικού στίχου, γιατί στα live όταν έλεγα ελληνικά κομμάτια ο κόσμος ταυτιζόταν αμέσως κι επίσης είχα τεράστια περιέργεια να δω τι θα έγραφα στη μητρική μου γλώσσα. Δυσκολεύτηκα πολύ στην αρχή γιατί η έκθεση είναι μεγαλύτερη. Τώρα γράφω και στις δυο γλώσσες και έχει πολλή πλάκα.

 

Ποια είναι η σχέση σου με τη νομική;
Καμία ευτυχώς. Και για την Ευελπίδων και για εμένα τον ίδιο. Όσο σπούδαζα στη Νομική Αθηνών υπήρχαν μαθήματα όπως το Ποινικό που μου άρεσαν πολύ. Όταν όμως μετά το πτυχίο δούλεψα λίγο ως δικηγόρος για 4 μήνες έπαθα κατάθλιψη και αποχώρησα. Δεν ένιωθα δημιουργικός. Κι όταν δε διοχετεύω την ενέργειά μου σε κάτι δημιουργικό συνήθως γίνομαι αυτοκαταστροφικός.

Τι σε ώθησε να συμμετάχεις στο φετινό Athens Pride;
Η ουσία του Athens Pride όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι είναι ότι γιορτάζει την κάθε είδους διαφορετικότητα. Δηλαδή το αυτονόητο. Ακριβώς όμως επειδή δεν είναι αυτονόητο χρειάζονται αυτές οι εκδηλώσεις. Ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να είμαι εκεί και ελπίζω να είμαι κάθε χρόνο μέχρι να σταματήσουμε να πρέπει να απολογούμαστε για το ποιοι είμαστε και ποιον ερωτευόμαστε.

 

Τι μας επιφυλάσσει για το μέλλον ο Δημήτρης Σαμόλης;
Εύχομαι πολλές εκπλήξεις. Στο άμεσο μέλλον κάνω live και συμμετέχω στο μιούζικαλ "Grease". Στο απώτερο, θέλω να δημιουργώ, να βιοπορίζομαι από την τέχνη μου και να ταξιδεύω σε όλο τον πλανήτη κάνοντας ταινίες και παίζοντας σε Φεστιβάλ με την μπάντα μου.

 

Αυτό που ρωτάμε όλους στο Vakxikon.gr είναι, ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο και γιατί;
"Η δύναμη του τώρα" του Eckhart Tolle γιατί υπενθυμίζει με τον πιο απλό και ουσιαστικό τρόπο ότι το νόημα της ζωής είναι στο εδώ και τώρα.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog