Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 11

"Ο Ουρανός με τ' Άστρα", ένα σενάριο των Σωτήρη Κακίση & Γιώργου Γαλίτη

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΙΔΕΑΣ (ΚΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)
Δεν  θυμάμαι κι εγώ πια πόσα χρόνια πριν, είχα μια ιδέα για ένα σήριαλ κωμικό μες στων ζωδίων την έσχατη υπερβολή (βλέπε στο lead, που ακολουθεί). Για την ιδέα αυτή, αλλά και για τον τρόπο της ανάπτυξής της ενδιαφέρθηκαν ουκ ολίγοι.
livanou.jpgkakisis-xrysomalis-panousis.jpg
Κατά σειρά, ο Τσελεμέγκος τότε με τον Αρβανίτη, μετά ο σκηνοθέτης ο Κουτελιδάκης με τον αγαπημένο μου Μίμη Χρυσομάλλη, μετά ο Αντώνης ο Καφετζόπουλος, μετά η Μπέττυ Λιβανού η υπέροχη. Κάποια στιγμή, ταυτόχρονα, ο Πανουσόπουλος για σήριαλ κι ο Περάκης για ταινία ήρθανε στη Σεμέλης να με βρουν.
Ύστερα, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου που της το είπα με πήγε στον Λάτσιο, στον Αντέννα. Η Αθηνά η Αϊδίνη κατόπιν, για το Μέγκα. Τέλος, κι αφού είχα βρεθεί πια και με τον καλό μου Γιώργο Γαλίτη και ξαναγράψαμε τα πρώτα αυτά δύο επεισόδια, πήγαμε πάλι με τον Πανουσόπουλο στην Ευγενία στο ΑΤΑ, άτα.
Τίποτα δεν έγινε. (Πέρυσι γίνανε κάτι άλλα ζώδια με τον Πανόπουλο κατά σύμπτωση στον Αντέννα, τελείως αλλιώς, οπότε)… Είπα, λοιπόν, να δημοσιευτούν στο Βακχικόν ο πιλότος και η «Παρθένος», να τα διαβάσουν εδώ και να γελάσουν, χωρίς όλ’ αυτά τα νεοελληνικά ψηλά εμπόδια, όσοι γελάσουν.
Άλλωστε, η ζωή είναι μικρή, κι οι συμμορίες που μας μάχονται εφ’ όρου ζωής εδώ γύρω σαν τις κατσαρίδες κουραστικά ανίκητες.  

Σωτήρης Κακίσης
Αύγουστος 2010
 


Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕ Τ' ΑΣΤΡΑ
Ο Άγγελος Παύλου είναι δημοσιογράφος σε καθημερινή εφημερίδα. Είναι γύρω στα τριανταπέντε, τραβάει για τα καλά σαράντα, για την κρίσιμη ηλικία. Ώς τώρα υπήρξε πολύ ανήσυχος στη ζωή του, είχε άτυχους δεσμούς με το άλλο φύλο, δεν παντρέφτηκε. Ερωτεύτηκε δυό-τρεις φορές, αλλά πάντα κάτι γινόταν, πάντα η σχέση του, για τον άλφα ή βήτα λόγο, χαλούσε. Ο Άγγελος ζει στο κέντρο των Αθηνών και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην αγχώδη και χωρίς στάνταρ ωράριο εφημερίδα και στα αγχώδη και χωρίς στάνταρ ωράριο ερωτικά του.

kakisis-galitis.jpgΤα Ζώδια στη ζωή του Άγγελου Παύλου εισέβαλαν ...εν αιθρία. Ένα ωραίο ...απόγευμα, σαν από Θεία Φώτιση, αποφασίζει να προχωρήσει αλλιώς στα ερωτικά του: παίρ-νοντας πρώτα το Ζώδιο της κάθε κοπέλας, βαδίζοντας με την Αστρολογία στο χέρι!

 

Στα δεκατρία επεισόδια  του πρώτου κύκλου της κωμικής αυτής σειράς θα παρακολουθήσουμε τις ερωτο-αστρικές του περιπέτειες.Θα τον δούμε να μπλέκει σε καταστάσεις απίθανες, παρόλο που όλα ξεκινάνε πάντα με τις καλύτερες προϋποθέσεις, παρόλο που μόνο κουτός δεν είναι. Θα τον δούμε να δοκιμάζει ένα-ένα τα Ζώδια όλα, δώδεκα κορίτσια δηλαδή, σαν γλυκό του κουταλιού, να μπερδεύεται με της κάθε μιάς τον χαρακτήρα και τον τρομερό και φοβερό συναισθηματικό κόσμο, να αποτυγχάνει και παρόλ΄αυτά να παραμένει ψύχραιμος, να επιμένει, ξανά προς της δόξα να τραβά απτόητος.Μετά το πρώτο επεισόδιο της Θείας Φώτισης, θα τον δούμε δώδεκα φορές δώδεκα πρωταγωνιστρίες της ελληνικής οθόνης και σκηνής να ερωτεύεται.  Μία-μία τ’ Αστέρια τ’ Ουρανού θα λάμψουν μες στη νύχτα του ΄Αγγελου: πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία; Πόσο μακριά βρίσκεται άραγε η ευτυχία ενός συμπαθητικού συνανθρώπου μας;

Σύμμαχός του στην εκστρατεία θα είναι η Μαρία, η καλύτερή του φίλη και συνάδελφός του στην εφημερίδα, που μένει και στην ίδια πολυκατοικία με τον Άγγελο, κι ο παιδικός του φίλος ο Παντελής, που πάντα σπεύδει να του συμπαρασταθεί με όλες του τις δυνάμεις! Η Μαρία, μαζί με τον «Μαύρο Σίφουνα», τη δυναμική παραδουλέφτρα του κυρία Καλλιόπη, θα τον βοηθήσουν να επιτύχει, ή να ...αποτύχει, αν χρειαστεί.

Όμως, όταν στο τέλος του πρώτου κύκλου ο ΄Αγγελος θα φτάσει να πιστέψει πως η Μαρία είναι, τελικά, το άλλο του μισό, εκείνη θα τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα: -Τώρα θα δοκιμάσω εγώ!, θα του πει, και θα ξεκινήσει κι αυτή τη ...ζωδιακή της περιπλάνηση στον επίσης άγριο αλλά και κωμικό κόσμο των ανδρών. Οι ρόλοι πιά θα αντιστραφούν, κι ο Άγγελος θα προσπαθεί πια να τραβάει το χαλάκι κάτω από τα πόδια της αγαπημένης του.Σε κάθε επεισόδιο μιά τραγουδίστρια θα λέει το τραγούδι του κάθε Ζωδίου, προειδοποιώντας τον Άγγελο για το τί θά 'χει να αντιμετωπίσει. Εκείνος όμως με ...αυταπάρνηση, ως Δίδυμος πραγματικός θα επιμείνει να φέρει σε πέρας το ...πνευματικό του σχέδιο. Κι η Μαρία, άλλωστε, Δίδυμος κι αυτή είναι, μυαλά δεν πρόκειται ν΄αλλάξει μέχρι ...τελικής πτώσεως.

Σωτήρης Κακίσης, Γιώργος Γαλίτης
 
*
 
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕ Τ’ ΑΣΤΡΑ


ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1ο


ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ:
ΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΗ!  


ΣΚΗΝΗ 1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΒΡΑΔΥ. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ.                                                              
ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ Ο ΗΡΩΑΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ, Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ, ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΥΤΗ. Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ, ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ… ΖΑΛΙΣΤΙΚΕΣ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕ ΎΦΟΣ ΤΩΡΑ ΝΥΣΤΑΓΜΕΝΟ ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ, ΚΟΙΤΑΕΙ ΨΗΛΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ. ΓΛΑΡΩΝΕΙ, ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ.

ΞΑΦΝΙΚΑ, ΜΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ, Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΙΝΑΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΟΝ ΒΑΘΥ ΥΠΝΟ ΤΟΥ.

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΩΝΗ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΓΡΙΕΜΕΝΗ:

ΦΩΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ
Δεν έρχονται εδώ μέσα για να ροχαλίσουν!
Εδώ μέσα είναι χώρος ιερός!
Εδώ είναι το Σύμπαν όλο! Δεν μπορείτε να διαταράσσετε εσείς ένα Σύμπαν ολόκληρο ροχαλίζοντας! Σπίτι σας γρήγορα!

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. CUT: ΤΙΤΛΟΙ

ΣΚΗΝΗ 2.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΒΡΑΔΥ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΓΓΕΛΟΥ.


ΑΝΟΙΞΗ, ΣΟΥΡΟΥΠΟ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΜΠΑΛΚΟΝΟΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΟΥ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΦΩΤΙΣΜΈΝΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΚΡΙΣΤΑ Σ’ ΕΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΝΑ ΧΕΙΡΟΝΟΜΕΙ ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΣ. Ο ΦΑΚΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΕΞΩ ΜΕΣΑ: ΠΛΑΤΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΚΑΘΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ, ΑΚΙΝΗΤΟΣ, ΣΚΥΦΤΟΣ, ΣΙΩΠΗΛΟΣ. ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΧΕΙΡΟΝΟΜΕΙ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ, ΣΑΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΚΗΝΗ ΘΕΑΤΡΟΥ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ –ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ- ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΘΕΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ.
 

ΓΥΝΑΙΚΑ
(Γύρω στα εικοσιοκτώ, όμορφη, μακριά κατσαρά μαλλιά,
αδύνατη, νευρική)
Θέλω να μείνω μόνη μου! Δε σε θέλω, βρε παιδί μου!
Κανέναν δε θέλω! Δε σας αντέχω άλλο τους άντρες!
Δεν μπορεί να μην παίζει το μάτι σου; Δε μπορεί; Θα φύγω τώρα χωρίς (υστερικά) φασαρίες! Και θα ησυχάσουμε κι οι δύο!
Θα πα’ να κλειστώ σπίτι μου!
Θα μείνω σπίτι μου μέσα, ούτε τηλέφωνο δεν πρόκειται ν’ απαντήσω! Δε θέλω κανέναν άντρα!
Θέλω να μείνω μόνη μου! Καταλαβαίνεις!;


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΣΑΝ ΘΕΑΤΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΣ, ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ, ΧΩΡΙΣ ΜΙΛΙΑ.

ΓΥΝΑΙΚΑ
Ούτε τηλέφωνο! (Σηκώνεται) Φεύγω τώρα. Άντε, γεια.
Κι εσύ χάλια είσαι σαν όλους σας. Αλλά δε φταις. Ούτ’ εγώ φταίω σε τίποτα όμως! Θέλω να μείνω μόνη μου, να βρω λίγο το εαυτό μου! Κανέναν δε θέλω!


ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ, ΤΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΙΓΑ, ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΑ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΣΙΓΑΝΟ, ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ ΤΟΝΟ. ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΒΙΑΣΤΙΚΑ, ΔΥΝΑΤΑ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΠΑΝΤΑ, ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ΠΑΝΤΑ, ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΣ ΠΑΝΤΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΑΚΙΝΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ.
ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΌΝΙ ΣΑΝ ΥΠΝΩΤΙΣΜΕΝΟΣ. ΣΚΥΒΕΙ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΕΙ ΚΑΤΩ, ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.

Ο ΦΑΚΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΑΝΑΛΑΦΡΑ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ. ΤΡΕΧΕΙ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΝΕΑΡΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.  ΤΟΝ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΑΘΟ,. ΦΙΛΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΕ ΠΑΘΟΣ.
ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΙΟ ΣΙΩΠΗΛΟΣ, ΠΙΟ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ, ΠΙΟ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΜΕΝΟΣ ΤΩΡΑ, ΚΑΝΕΙ ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ, ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ. ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ  Η  ΚΟΥΡΤΙΝΑ, ΣΑΝ ΑΥΛΑΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΝΑ ΜΗ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΑ Η ΚΟΠΕΛΑ ΚΙ Ο ΝΕΑΡΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΤΩ.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Με φωνή σβησμένη) Παντελή; Εγώ ‘μαι. Είσαι για κάνα μπαράκι; Ναι. Θα σου πω. Ξεκινάω τώρα, δε με χωράει το σπίτι.

ΣΚΗΝΗ 3. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΒΡΑΔΥ. ΜΠΑΡ. 

ΜΠΑΡ, ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΨΕΥΤΟ-ΚΟΣΜΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΑΚΟΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΛΙΓΟΙ.
ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΣΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΜΠΑΡ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΗΔΗ ΠΙΩΜΕΝΟΣ ΚΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΠΑΛΙΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΣΠΕΥΔΕΙ ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΩΡΕΣ, ΠΡΟΣΧΑΡΟΣ, ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΝΙΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΥΦΟΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟ.
ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ, ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ, ΔΥΟ ΤΖΙΝ.
ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΙ Η ΜΠΑΡΓΟΥΜΑΝ  ΔΕ ΧΑΝΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΜΕ ΝΕΑ, ΓΕΜΑΤΑ.
ΑΓΓΕΛΟΣ
Με άφησε. Δεν με μπορούσε άλλο λέει.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Γιατί;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Για τα ωραία μου τα μάτια!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Τι έχουν τα ωραία σου τα μάτια; Μια χαρά ωραία μάτια είναι…

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κοιτάνε όλο αλλού, Παντελή!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Έλα μωρέ τώρα! Μια χαρά παιδί είσαι. Δε λένε να σοβαρευτούνε οι γυναίκες.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Όχι, Παντελή, πρέπει να κάνουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας. Να μπούμε στη θέση τους. Να δούμε τον κόσμο και με τα δικά τους μάτια. Ο κόσμος έτσι μοιάζει αλλιώς. Αλλιώτικος...

ΔΥΟ ΟΜΟΡΦΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ.


ΑΓΓΕΛΟΣ
Δεν θέλουν άλλους δικαστές! Τι λέτε κι έσεις, κορίτσια;!

ΟΙ ΚΟΠΕΛΕΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ, ΓΥΡΝΑΝΕ ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Δικηγόρο ψάχνουν οι κακομοίρες!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Ναι, αλλά υπάρχουν δικηγόροι με χρόνο για γυναίκες;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Αυτό να μου πεις.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Αυτό σου λέω!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κι έχουμε αναλάβει εμείς την υπεράσπισή τους, εμείς, οι αιώνιοι εραστές του ωραίου φύλου...

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Καλά τα λες, μωρέ φίλε... Αυτεπαγγέλτως! Έχετε δίκιο, κύριε συνήγορε!


ΤΟ ΜΠΑΡ ΓΕΜΙΖΕΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ, ΣΑΝ ΝΑ ‘ΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.


ΑΓΓΕΛΟΣ
Έχουμε δίκιο βουνό, κύριε Πρόεδρε! Αν η Δίκη για το Δίκαιο των Γυναικών δικαζόταν σωστά, ουδείς θα μπορούσε να τις καταδικάσει!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Η υπεράσπισις:

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι φταίμε, κύριε Πρόεδρε, αν η φύση μας μας αναγκάζει να πηγαίνουμε από άντρα σ’ άντρα ελαφρά τη καρδία, ως αεικίνητες μέλισσες, ...μελισσούλες;  Διότι, κύριοι ένορκοι και σεβαστό δικαστήριο, κάποιος άλλος φταίει για όλ’ αυτά, ανώτερος ημών, υπεράνω!...

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Συντομεύετε, κύριε συνήγορε...

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Αλλά τα βάσανά μας δεν έχουν τελειωμό! Ημείς, μητέραι! Ημείς, σύζυγοι! Ημείς, ερωμέναι! Ημείς, ...

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
...Η Μις Κόσμος!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κι από τους άνδρες, τι; ...Μισαλλοδοξία κι άγιος ο Θεός!


Η ΣΥΖΉΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΙΑ, Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΑΠΟ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ. ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΛΑΤΗ, ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ ΦΙΣΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς άντρες; Το έχετε σκεφτεί, αγαπητέ μου;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Με μόνο γυναίκες;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Με μόνο γυναίκες!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Παράδεισος!  Επίγειος παράδεισος! Ένθα απέδρα κάθε λύπη και οδυρμός! 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Καλά τα λέτε, αγαπητέ μου, πλην όμως άλλαι αι βουλαί ημών και άλλα ο Θεός κελεύει...

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ε, τό ‘παμε ποιος φταίει: ο Πανάγαθος Δημιουργός. Που μας έβαλε όλους μαζι, ανάκατα, γυναίκες κι άντρες κάτω εδώ!...

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Κι αλίμονο σ’ όποιον πονά και σ’ όποιον το παλεύει...

ΑΓΓΕΛΟΣ
Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει...

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
...Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει!


ΞΑΦΝΙΚΑ, Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΥΡΝΑΕΙ ΑΠΟΤΟΜΑ,  ΑΝΤΙΚΡΥΖΕΙ  ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΝΕΙ.
ΞΑΝΑΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ, ΜΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡ, ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΛΟΦΟΡΟ, ΣΑΝ ΟΡΑΜΑ. 

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πού ήρθαμε; Πού είμαστε; Πού μπήκαμε; Πού πάμε;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Σ’ ένα μπαράκι είμαστε,  ...ομού τα κοπανάμε! 

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Κοιτώντας τώρα στον απέναντι καθρέφτη βλέπει και τον εαυτό του ...Μάρκο Μπότσαρη!)
Δυό νοματαίοι μείναμε, κι οι δύο λαβωμένοι!...

 
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ ΔΙΣΤΑΓΜΟ, ΑΡΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΙΑΤΑΓΑΝΙ  ΤΟΥ, ΣΕΡΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΟ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ, ΟΡΜΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΦΥΛΟ ΜΠΑΡ, ΚΡΑΥΓΑΖΟΝΤΑΣ:


ΑΓΓΕΛΟΣ
Αέρα! Αέρα! Ελευθερία ή θάνατος!


ΣΚΗΝΗ 4. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΡΑ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ. 


ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΛΙΜΝΟΥΛΑ, ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΚΑΘΕΤΑΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ, ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ. ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΚΑΘΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΓΚΑΚΙ, Η ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΑ, Η ΑΛΚΜΗΝΗ, ΠΛΕΚΕΙ ΕΝΑ ΠΟΥΛΟΒΕΡ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΙΕΣΤΗΜΕΝΗ ΤΟΝ ΑΚΟΥΕΙ ΝΑ ΜΟΝΟΛΟΓΕΙ:  
ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
 «Ελευθερία ή Θάνατος!» Έτσι ακριβώς το είπα, Αλκμήνη! Εσείσθη το Κοινοβούλιον! Βουλευταί όλων των παρατάξεων, πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε προσηλωμένο και ξάγρυπνο εκείνην την μαραθώνιον και ιστορικήν δια το Έθνος συνεδρίασιν, ακόμα και ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως ο… ο…

ΑΛΚΜΗΝΗ
…ο Εμμανουήλ Καλφαντάκης...

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
…ο Εμμανουήλ Καλφαντάκης, αυτός ο ελεεινός πατριδοκάπηλος,
ο καιροσκόπος και προδότης,  ο ορκισμένος εχθρός μου, ναι! …εχειροκρότει! Και όχι μόνον χειροκρότει αλλά και… και…

ΑΛΚΜΗΝΗ
…και εζητωκραύγαζεν!

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
…και εζητωκραύγαζεν! Και τότε… και τότε, Αλκμήνη, δε θα το πιστέψεις, ο ίδιος ο Πρόεδρος του Κόμματος, ο Εθνάρχης μας, ο Σωτήρ μας, ο Κολώνα της Δημοκρατίας μας,  ο… ο…

ΑΛΚΜΗΝΗ
…ο Σπυρίδων Καραμουντάνης...
(Αφήνει το πλέξιμο και ψάχνει στην τσάντα της)

ΚΟΥΡΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
…ο Σπυρίδων Καραμουντάνης, εσηκώθη όρθιος από το έδρανο, με πλησίασε τρέμοντας αλλά με βήμα σταθερό, με δάκρυα στα μάτια, και ενώ μου έσφιγγεν το χέρι, με εφίλησε σταυρωτά και μου είπε: «Ακριβέ μου φίλε… φίλε…»

ΑΛΚΜΗΝΗ
«…Ηρακλή Κουμουρζίκη...»

ΚΟΥΜΟΥΡΖΊΚΗΣ
«Ηρακλή Κουμουρζίκη. Ήγγικεν η ώρα! Η ώρα…»

ΑΛΚΜΗΝΗ
(Βγάζει απ΄ την τσάντα ένα κουτάκι χάπια) …για το χάπι σας.

 ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
«Η ώρα για το χάπι σ…» Όχι, Αλκμήνη, δεν μου είπε αυτό!

ΑΛΚΜΗΝΗ
Ξέρω τι σας είπε. Εγώ τι σας λέω τώρα: ώρα για το χάπι σας.
(Του βάζει νερό σε ένα ποτήρι από ένα μπουκάλι)
 
ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Ας το πιω και το ποτήριον τούτο... (Πίνει)

ΑΛΚΜΗΝΗ
Μπράβο, κύριε Πρόεδρε.  Και σε μισή ώρα έχουμε το άλλο χάπι για το ζάχαρο και το σιρόπι για την…


ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ. ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ:  
 

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κύριε Πρόεδρε!

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Τις με κελεύει ;

ΑΛΚΜΗΝΗ
Είναι για τη συνέντευξη...

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Παίρνω χάπι και για συνέντευξη!;

ΑΛΚΜΗΝΗ
Ο νεαρός που έρχεται είναι ο δημοσιογράφος που σας παίρνει συνέντευξη. Δεν ήρθε σπίτι την προηγούμενη βδομάδα και πάθατε κρίση άσθματος;   

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Δεν ενθυμούμαι.

ΑΛΚΜΗΝΗ
Αν ήταν πριν πενήντα χρόνια θα το θυμόσασταν…
Σήμερα θα τη συνεχίσετε.

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Την κρίση άσθματος;  

ΑΛΚΜΗΝΗ
Τη συνέντευξη!

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Φτάνε λαχανιασμένος) Καλημέρα σας, κυρία Αλκμήνη, Πρόεδρε…

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Εγώ Πρόεδρος, αυτή Αλκμήνη.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πως είπατε;

ΑΛΚΜΗΝΗ
Κάτι δικά του…

ΑΓΓΕΛΟΣ
Συγνώμη που άργησα αλλά σας έψαχνα σ΄ ολόκληρο τον Εθνικό Κήπο... Είναι καλύτερα ο κύριος Πρόεδρος;

ΑΛΚΜΗΝΗ
Καλύτερα... Εγώ δεν πάω καλά. Και  πάω μια βολτίτσα γιατί σήμερα με έχει κάνει… (Πίνει ένα χάπι) Μόνο για τον Τρικούπη δεν άκουσα! Τι ώρα θα τελειώσετε;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Σε μία, μιάμιση ώρα…

ΑΛΚΜΗΝΗ
Δραμαμίνες πήρατε;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι να πήρα;

ΑΛΚΜΗΝΗ
Τίποτα… Σας αφήνω να τα …πείτε. Γεια σας.

Η ΑΛΚΜΗΝΗ ΦΕΥΓΕΙ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΣΕΤΟΦΩΝΑΚΙ.   
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Κύριε Κουμουρζίκη…

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Να με λέτε Πρόεδρο!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Συγνώμη… Κύριε Πρόεδρε, αρχίζουμε. (Στο κασετοφωνάκι) Ιστορικά Πορτρέτα της Νεότερης Ελλάδας. Ηρακλής Κουμουρζίκης, μέρος πρώτο, συνέχεια. 

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Αρνούμαι!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ορίστε;

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Αρνούμαι να ηχογραφηθεί η συνομιλία μας!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Γιατί;

ΚΟΥΡΜΟΥΖΙΚΗΣ
Διότι, αγαπητέ μου, εάν τα λεγόμενά μου υποπέσουν θύματα υποκλοπής, ποία η θέσης μου εις το Κόμμα, εις το Έθνος και εις αυτήν ταύτην την κοινωνίαν;  

ΑΓΓΕΛΟΣ
Έχετε το λόγο μου πως δε θα… 

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Καλώς! Εγώ εξέφρασα τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μου και παρακαλώ να γραφεί στα πρακτικά!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κύριε Πρόεδρε…

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Λέγετέ με παρακαλώ με το μικρό μου …Αδαμάντιο. 

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ηρακλή, εννοείτε…

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Βεβαίως Ηρακλή! Εις τα μικράτα μου, νέος πολιτικός ων, σχεδόν νεοσσός, επλησιάσθην υπό του Προέδρου της Ενώσεως Φιλελευθέρων, τον… τον… ο οποίος μου είπε: Μαζί, Αδαμάντιε παιδί μου, θα καθαρίσωμεν την κόπρον του Αυγείου ήτις κατεβρώμισεν του Κράτους την…
Μήπως έχετε μαζί σας καμιά σοκολάτα με φουντούκια;      

ΑΓΓΕΛΟΣ
Όχι, λυπάμαι…

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Μη λυπάσθε δια την κατάντια του Έθνους! Η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει!  

ΑΓΓΕΛΟΣ
Σωστά. Πεθαίνει κανείς μετά θάνατο;

ΣΚΗΝΗ 5. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΡΑ. ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ.
Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΙ Η ΜΑΡΙΑ ΠΙΝΟΥΝΕ ΚΑΦΕ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Του ...θανατά ήτανε σου λέω!

ΜΑΡΙΑ
Τι μου λες! Λες και δεν τον ξέρουμε... Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς την ...πίττα τραβά!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Ποια πίττα;

ΜΑΡΙΑ
Την πίττα τη ...χυλόπιττα! Μα είναι δυνατόν να αποσυναρμολογείται έτσι κάθε τρις και λίγο; Μια ζωή έτσι θα πάμε;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Παιδί μου, τον βλέπω σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι: Του λέω,
«-Απογοητευμένο σε βλέπω». «-Απελπισμένος είμαι!», μου απαντάει ο αθεόφοβος! Νέο παιδί! 

ΜΑΡΙΑ
Νεό παιδί, μια κουβέντα είναι. Παιδί σκέτο, το καταλαβαίνω. Τα ίδια έκανε και με την Μάρα, θυμάσαι...;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Τι μου το θύμησες τώρα αυτό; Προσπαθώ να το ξεχάσω!

ΜΑΡΙΑ
Κι εγώ. Πάλι πίττα δεν είχε γίνει; Πάλι δεν τον τρέχαμε για καφεϊνη, με το 166, και δεν πρόλαβε να συνέλθει, κι ήρθε η Μάρα και τον έπιασε με τη νοσοκόμα αγκαλιά;  

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Το παραδέχομαι: αυτό ήταν απ’ τα κορυφαία! Εμένα, μου λες, γιατί με χαστούκισε η Μάρα;

ΜΑΡΙΑ
Από χαζομάρα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Αυτόν έπιασε, εμένα χαστούκισε.

ΜΑΡΙΑ
Πάλι καλά που δε χαστούκισε το γιατρό. Το ωραίο εκείνο παιδί.  Γιατί, κι η Μάρα ...Αϊνστάιν δεν ήτανε. Δε θυμάσαι μια φορά που ‘χε φέρει φέτα απ’ το Λονδίνο;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Από στήθος όμως η Μάρα ...διάνοια!

ΜΑΡΙΑ
Εμ, τέτοια λες κι εσύ, γι’ αυτό πάτε αμφότεροι όπως πάτε.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Πώς πάμε;

ΜΑΡΙΑ
Απ’ το κακό στο χειρότερο. Αφού φτάσατε να κάνετε και ηρωϊκές εξόδους απ’ τα μπαρ, πού αλλού θέλεις να φτάσετε; Κι εγώ, δε λέω, πιστεύω πως τη ζωή μας καλό είναι να τη ζούμε και ωραία και έντονα, αλλά, βρε παιδάκι μου, κάνε και λίγο κράτει, θα το κάψεις το μηχάνημα. 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Αν δεν τό ‘χεις ήδη κάψει...

ΜΑΡΙΑ
Άμα δουλεύεις τον ψυχισμό σου μέρα- νύχτα στο κόκκινο, πόσο ν’ αντέξει κι ο κακομοίρης ο ψυχισμός; Κάποια στιγμή θα τα φτύσει.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Αν δεν τά ‘χει ήδη φτύσει... 

ΜΑΡΙΑ
Απογοητευμένο σε βλέπω.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Απελπισμένος είμαι.

ΜΑΡΙΑ
Τα ‘παμε, δεν τα ‘παμε; Τα ίδια χάλια είσαι κι εσύ. Πάντως, εγώ, ό,τι και να λέω, το ξέρεις, πιστεύω στον Άγγελο.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Σ’ εμένα;

ΜΑΡΙΑ
Και σ‘ εσενα. Αλλά παιδιά σαν τον Άγγελο δύσκολα βρίσκει κανείς πια.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Ευτυχώς!

ΜΑΡΙΑ
Και δυστυχώς μαζί. Είναι σταθερός.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Σε τι;

ΜΑΡΙΑ
Στην αστάθεια που έχει στις σταθερές του σχέσεις. 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Όντως. Η αστάθειά του είναι εκπληκτικά σταθερή!...

ΜΑΡΙΑ
Κάνει τι κάνει, και του φταίνε οι άλλοι μετά! 


ΣΚΗΝΗ 6. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΡΑ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ. 

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Τις πταίει δια τούτο το κατάντημα;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι να σας πω; …Πείτε μου. Ποιος φταίει;

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Ο Ερμής! Ο Ανάδρομος Ερμής!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ο ...ποιος;

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Φανταστείτε την Ελλάδα ως έναν πλανήτην. Έναν μοναχικόν πλανήτην όστις πλανάται μονίμως και ασκόπως εις το Στερέωμα. Έρμαιον εχθρικών κομητών και μετεωριτών!..

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κύριε Πρόεδρε…

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
…Και ξάφνου δέχεται εισβολή!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Από ποιους;

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Από εξωκοινοβουλευτικούς εξω...γηίνους!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Νομίζω πως έχουμε ξεφύγει λίγο από…

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Κι όμως είναι εδώ!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πού;

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Δίπλα μας! Παντού! Μας παρακολουθούν και μας κατευθύνουν.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ποιοι;

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Οι Άλλοι! Τα σώματά τους, πότε πράσινα, πότε βαθυγάλαζα, πότε κόκκινα, είναι κυρίως διάφανα, τα μέλη τους μακρουλά και γλοιώδη ωσάν πλοκάμια …έχουν απλωθεί και μας διαπλέκουν. 

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Απελπισμένος κοιτάει στον ουρανό) Γιατί σε ΄μένα; Γιατί;

ΚΟΥΜΟΥΡΖΙΚΗΣ
Ναι! Από ψηλά ήλθαν! Πριν εκατομμύρια χρόνια με εξωγενή εξωλέμβια διαστημόπλοια, προσήραξαν και μας τάζουν τον ουρανό με τ΄ άστρα! Αλλά ετοιμάζουμε την αντεπίθεσίν μας! Εισερχόμεθα εις τον Υδροχόον με την Σελήνην μάλιστα εις τους Υχθείς!
Ο καιρός γαρ εγγύς! Πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι ιδικές μας θα ΄ναι! Οι αλησμόνητες, οι ακυβέρνητες πολιτείες...
Και θα αρμενίσομεν πλησίστιοι εις το μέλλον!   

ΑΓΓΕΛΟΣ
Μήπως σας βρίσκονται τίποτα δραμαμίνες;


ΣΚΗΝΗ 7.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΡΑ. ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ «Ο ΣΩΤΗΡΗΣ».


ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ. Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ, Η ...ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Βάλε και δυο κουτάκια δραμαμίνες. Τι τις θέλω; Έχει σηκώσει μποφόρ στη γειτονιά! Εσένα τι σε νοιάζει, ρε Αποστόλη; Εγώ παραγγέλνω, εσύ φέρνεις. Και σούσι και μανόμετρο κι άσπρο τσιμέντο εγώ να σου ζητήσω, εσύ θα πας να βρεις! Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Σου βρίσκονται τίποτα δραμαμίνες, ρε Προκόπη; 

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
(Στο τηλέφωνο) Ορίστε! Τ’ ακούς; Αυτή τη στιγμή ζητάει δραμαμίνες ο πελάτης, και με πιάνει γυμνό!...

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι γυμνό, ρε Προκόπη;

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Ξέρω ‘γω τι λέω! Αποστόλη, τρία τα κουτάκια. Και έσο σταντ-μπάι για το σούσι! Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει... Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε. (Κλείνει το τηλέφωνο) Κύριε Άγγελε, θα σας στεναχωρήσω: τέρμα οι δραμαμίνες.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Να ‘ξερες από τι φουρτούνα σώθηκα!

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Ταξιδάκι, ταξιδάκι, κύριε Άγγελε;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Επιτόπιο. Με τα παπάκια του Εθνικού...

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Θεάτρου;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κήπου!

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Είχε φουρτούνα η λίμνη;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Η λίμνη κάλμα ήτανε. Ο Κουμουρζίκης όμως, τρικυμία εν κρανίω.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Ποιος Κουμουρζίκης; Ο παλιός;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ο ...αρχαίος!

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Ζει ο Κουμουρζίκης; Κακό σκυλί, ψόφο δεν έχει!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τελοσπάντων τώρα. Δώσ’ μου από ‘κείνη τη σάλτσα την τρελή, που μού ‘χες δώσει την άλλη φορά, το πικάντικο το λουκάνικο το χωριάτικο, μακαρόνια και τυρί τριμμένο... 

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Να βάλω κι από ‘κείνα τα κωκ, που ‘ναι τίγκα στο έψιλον; Μια ψυχή που ‘ναι να βγει, ας βγει με ...έψιλον! 

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πώς με νοιώθεις, βρε Προκοπίκο!

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Τι έψιλον κι αηδίες... Άλφα-άλφα είναι τ’ άτιμα! Εγώ τά ‘χω τσακίσει σήμερα. Τέσσερα έχω φάει απ’ το πρωί, ζωή νά ‘χω!    

ΑΓΓΕΛΟΣ
Για πιάσε κι ένα κόκκινο κρασί.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Τό ‘πιασα! Να βάλω κι από ‘κείνες τις πίκλες ...αγνώστου εισαγωγής;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Και δε βάζεις; Από ...πίκλα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καώ; Έτσι δεν είναι, Προκόπη;

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Έτσι ακριβώς! Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή να μη λουστείς, αν θέλεις να προκόψεις!...

ΑΓΓΕΛΟΣ
Απ’ όλα, την ...Παρασκευή μόνο πέτυχες! 

ΣΚΗΝΗ 8.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΒΡΑΔΥ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΑΡΙΑΣ. ΚΟΥΖΙΝΑ.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Κοιτώντας την κατσαρόλα με απέχθεια)
Τί μακαρόνια είν’ αυτά ...μαύρα; Για’ δεν μ΄άφησες να βάλω τα ωραία τα δικά μου τα ...παραδοσιακά;

ΜΑΡΙΑ
Παραδοσιακά μες στο ...χάλι. Ούτε ξέρουμε από πού τα φέρνουνε. Τα μαύρα είναι οικολογικά. Με βιολογικό μελάνι σουπιάς.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τί μου λες; Τις παρακολουθούνε από κοντά τις σουπιές στα πέλαγα;

ΜΑΡΙΑ
Ασ’τις αηδίες.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Καλά. Το νερό μετά μην το πετάξεις: μου σώθηκε το μελάνι στον εκτυπωτή. Κάτσε να τελειώσω τη σάλτσα. Πού πήγε το λουκάνικο;  

ΜΑΡΙΑ
Στο σκουπιδοφάγο.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Το λουκάνικό μου; Γιατί;

ΜΑΡΙΑ
Γιατί έτσι! Δε θα σ’ αφήσω μια ζωή σκουπιδοφάγο. Όταν τρώμε μαζί, θα τρώμε καλά. 

ΑΓΓΕΛΟΣ
Καλάμια! Μόνο καλάμια δεν έχουμε φάει ακόμα!

ΜΑΡΙΑ
Θα φάμε. Έχω μια σαλάτα μπαμπού στο ψυγείο.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Σαλάτα ...μπαμπού; Απ’ το σαλόνι της βεράντας σου την έκοψες; 

ΜΑΡΙΑ
Φάε πρώτα και μετά μιλάς.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Αυτό το μετά φοβάμαι. Στα ...κωκάκια μου ελπίζω μόνο πια...

ΜΑΡΙΑ
Ποια κωκάκια; Αυτά πού ‘ναι τίγκα στο έψιλον; Ξέχνα τα! Φρούτο θα φάμε.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Βλογιοκομμένα ακτινίδια;

ΜΑΡΙΑ
Μάγκο, μάγκα μου.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τώρα ησύχασα. Το τελευταίο ...μάγκο στην Αθήνα! 


ΣΚΗΝΗ 9. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΒΡΑΔΥ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΜΑΡΙΑΣ, ΣΑΛΟΝΙ. 


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΝ ΚΡΑΣΙ.

ΜΑΡΙΑ
Για πες:

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι να πω; Την άφησα! Δεν την μπορούσα άλλο.

ΜΑΡΙΑ
Γιατί;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Για τα ωραία της τα μάτια! Κοιτάγανε όλο αλλού!

ΜΑΡΙΑ
Μια χαρά κοπέλα ήτανε! Πότε θα σοβαρευτείς λίγο;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Δεν θέλω δικαστή! Δικηγόρο ψάχνω!

ΜΑΡΙΑ
Δεν θα βρεις. Κανείς δεν θα βρεθεί να σε υπερασπιστεί μ’ αυτά που κάνεις!

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Σαν να μην έχει ακούσει τα τελευταία λόγια της Μαρίας, αλλάζοντας απότομα κουβέντα)
Πάμε στο ματς αύριο;

ΜΑΡΙΑ
(Σαν να αποφάσισε ξαφνικά να μην ανακατεύεται με τα προσωπικά του Άγγελου, αλλάζει κι αυτή κουβέντα)
Έχω να πάω να φάω με τη μάνα μου.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Εγώ, θα πάω.

ΜΑΡΙΑ
Άντε, να ξεχαστείς λίγο. Να σκεφτείς λίγο.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ή το ένα ή το άλλο. Διάλεξε.

ΜΑΡΙΑ
Εσύ πρέπει κάποτε να μάθεις να διαλέγεις. Όχι εγώ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Σηκώνεται) Καλά τώρα...

ΜΑΡΙΑ
Πού πας; Φεύγεις;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πάω σπίτι να ξεκουραστώ. Να ηρεμήσω λίγο.


ΣΚΗΝΗ 10. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΒΡΑΔΥ. ΝΤΙΣΚΟ.


ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΕΞΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΞΑΝΘΙΑ ΜΙΚΡΗ, ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ, ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ-ΧΑΛΚΑΔΕΣ ΣΤ’ ΑΥΤΙΑ ΤΗΣ.
 
ΣΚΗΝΗ 11.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΠΡΩΙ. ΣΚΑΛΕΣ, ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.  

Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΜΙΑ ΜΕΣΟΚΟΠΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΡΩΜΕΝΗ. ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΜΕΝ, ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑ:

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Εμπρός; Ναι. …Κυρία Στάσα  μου, καλημέρα, τι κάνεις; …Που να είμαι; Για δουλειά πάω. Πότε να ‘ρθω; Την Τρίτη; Μισό λεπτό… (Βγάζει από την τσάντα της ένα οργκανάιζερ) Δύσκολο. Έχω να πάω εννέα με τρεις στης κυρίας Μενεγάκη στο Μαρούσι, τέσσερις με έξι στης κυρίας Λαμπίρη στο Χαλάνδρι και εφτά με εννέα στον κύριο Κακαουνάκη στα Ιλίσια. … Όχι, απλή συνωνυμία. Τετάρτη; …Δύσκολο. Έχω να πάω δέκα με τέσσερις στου κυρίου Χατζηνικολάου στο Βύρωνα και πέντε μ’ οχτώ στου κυρίου Ευαγγελάτου στην Κηφισιά. ….Όχι, απλή συνωνυμία. Να το δούμε για Παρασκευή;  Έχω την κυρία Παπαρίζου στις έντεκα… Όχι, η ίδια είναι. Θα σε πάρω σου πω. Γεια σου, κυρία Στάσα μου. 


ΦΤΑΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ, ΧΤΥΠΑΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ. ΞΑΝΑΧΤΥΠΑΕΙ.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Σήκω! Σήκω, τεμπέλαρε!


ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΑΛΙ.

ΑΔΥΝΑΜΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΜΕΣΑ


Ποιος είναι;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Ο Μαύρος Σίφουνας! Άνοιξε!


ΣΚΗΝΗ 12. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΠΡΩΙ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΓΓΕΛΟΥ.


Η ΠΟΡΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΡΓΑ.
Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΗ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΟΡΜΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑΝ ΑΓΟΥΡΟΞΥΠΝΗΜΕΝΟ ΑΓΓΕΛΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ, ΣΑΝ ΜΙΚΥ-ΜΑΟΥΣ.
ΑΓΓΕΛΟΣ
(Πίσω από την πόρτα)
Καλημέρα, κυρία Καλλιόπη! 

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
(Χωρίς να τον κοιτάει, εποπτεύοντας με απέχθεια ένα ακατάστατο διαμέρισμα)
Να σηκωθείς να φύγεις να με αφήσεις να δουλέψω!

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Βγαίνοντας τσαλακωμένος πίσω από την πόρτα)
Έπεσα πολύ αργά.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Ωραία, σήκω τώρα πολύ γρήγορα! Βάζω σκούπα, βάζω πλυντήριο, βάζω την ψυχή μου ολόκληρη εδώ μέσα!
Κι εσύ βάζεις την κάθε μία εδώ μέσα και-
(Σηκώνει ένα μεγάλο χαλκά, από σκουλαρίκι τεράστιο, από κάτω)
Τι ‘ν’ αυτό; Παπούα φέρνεις εδώ μέσα;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Το σκουλαρίκι της Πόπης!
(Της το παίρνει απ’ τα χέρια)
Και τό ‘ψαχνε!


ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΑΛΙ Η ΠΟΡΤΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΠΙΟ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΥ ΦΟΡΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΤΩ ΜΙΑΣ ΠΙΤΖΑΜΑΣ, ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΑΛΚΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΥΝΟΥ ΤΩΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ, ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ.
ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ. ΕΝΑ ΠΛΑΤΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΡΙΕΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ.
ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΡΩΙΝΗ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΙΑ Η ΜΑΡΙΑ.

ΜΑΡΙΑ
Καλημέρα, κυρία Καλλιόπη.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
(Πολύ φιλικά, τρυφερά)
Γεια σου, κοριτσάκι μου! Μπες μέσα, για’ δε μπαίνεις;

ΜΑΡΙΑ
(Ενώ μπαίνει, κοιτώντας κι αυτή ενοχλημένη τη φρικτή ακαταστασία, περπατώντας στις μύτες, μην πατήσει τίποτα)
Ξύπνησε ο Άγγελος;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Τον σήκωσα και μου κάνει τον υπνοβάτη! Πάρ’ τον, κοριτσάκι μου, να ξεκουμπιστεί από ‘δω μέσα, γιατί έχω να ξεθάψω ένα σωρό χαλκάδες!

ΜΑΡΙΑ
Τι πράγμα;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Τίποτα. Πάρ’ τον να πάτε, σε παρακαλώ!
Τι όμορφη που μου ‘σαι σήμερα! Φτου σου! Και τι ωραία μικρά σκουλαρικάκια! Δώρο κανενός;

ΜΑΡΙΑ
Τα βρήκα σε ένα μαγαζί στη Σκουφά. Φτηνά τα πήρα.


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ  ΛΙΓΟ ΣΥΓΥΡΙΣΜΕΝΟΣ, ΠΛΥΜΕΝΟΣ.
 ΦΟΡΑΕΙ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ ΚΑΙ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ. ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΧΑΛΚΑ, ΣΑΝ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩΣΕΙ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Ρίχνοντας, όπως πηγαίνει με τον χαλκά προς το υπνοδωμάτιο, μια ματιά στα σκουλαρίκια της Μαρίας τα διακριτικά)
Πόσο να κάνουνε; Φτηνά θα ‘ναι! Εδώ καλά-καλά δεν φαίνονται!

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Βγάλ’ την τσίμπλα απ’ τα μάτια σου να τα δεις!


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΒΓΑΙΝΕΙ Σ’ ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΑΠ’ ΤΟ ΜΕΣΑ ΔΩΜΑΤΙΟ. ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΤΟΥ ΧΕΡΙ ΕΝΑ ΠΟΥΛΟΒΕΡ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΛΚΑ.  ΤΩΡΑ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ.
ΤΡΑΒΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.


ΣΚΗΝΗ 13. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΠΡΩΙ. ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
ΑΓΓΕΛΟΣ
( Κλείνει πίσω του την πόρτα)
Γεια σου, κυρία Καλλιόπη!

ΦΩΝΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ
(Από μέσα)  Μη μου ‘ρθεις σε κάνα μισάωρο πίσω!
(Η φωνή της μαλακώνει τελείως)  Γεια σου, κοριτσάκι μου!

ΜΑΡΙΑ
Γεια σας, κυρία Καλλιόπη!
(Στον Άγγελο, ενώ περιμένουν το ασανσέρ που αργεί)
Δεν είσαι καλά; Δεν σε βλέπω καλά. 

ΑΓΓΕΛΟΣ
Δεν είμαι καλά. Ούτ’ εγώ με βλέπω καλά!
Πάμε να πιούμε έναν καφέ; Θέλω να περάσω κι από την εφημερίδα λίγο.


ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ.

ΣΚΗΝΗ 14. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΠΡΩΙ. ΑΣΑΝΣΕΡ.

ΜΑΡΙΑ
Ναι, μόνο που σήμερα είναι Σάββατο...

ΦΩΝΗ ΑΓΓΕΛΟΥ
Σάββατο; Α, την άτιμη! Σάββατο ήρθε να μου καθαρίσει!;
Με πέταξε έξω άρον-άρον Σαββατιάτικα!

ΦΩΝΗ ΜΑΡΙΑΣ
Μη φωνάζεις! Πάμε να τα πούμε λίγο.

ΦΩΝΗ ΑΓΓΕΛΟΥ
Θα πιάσω να σπείρω χαλκάδες να μην προφταίνει να ξεθάβει!

ΦΩΝΗ ΜΑΡΙΑΣ
Τι πράγμα;

ΦΩΝΗ ΑΓΓΕΛΟΥ
Τίποτα.


ΣΚΗΝΗ 15. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ. ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ. ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΝΩ, ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΟΥΝ ΓΚΟΛ, ΠΟΤΕ ΕΛΠΊΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΓΚΟΛ. Σ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΦΑΣΕΙΣ  ΟΜΩΣ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, ΜΕ ΒΛΕΜΜΑ ΑΠΛΑΝΕΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ.

ΗΜΙΧΡΟΝΟ. ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΝ, ΟΙ ΚΕΡΚΙΔΕΣ ΜΙΣΟ-ΑΔΕΙΑΖΟΥΝ, ΑΡΚΕΤΟΙ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΠΑΣΑΤΕΜΠΟ, ΚΑΜΙΑ ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ, ΑΜΙΛΗΤΟΣ. ΕΝΑΣ ΧΟΝΤΡΟΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ (ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ...«ΧΟΝΤΡΟ») ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ.

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
(Βγάζει απ’ το μπουφάν μια σοκολάτα και του προσφέρει) Σοκολάτα;

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Ξαφνιασμένος) Τι;

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Σε βλέπω πικραμένο. 

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πώς;

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Στα γήπεδα ο κόσμος έρχεται για να ξεσκάσει. Όχι για να σκάσει. Συγνώμη και για το θάρρος, αλλά...

ΑΓΓΕΛΟΣ
Αλλά, δίκιο έχεις.

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Και σοκολάτα...

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Παίρνει ένα κομμάτι) Άντε, να πάνε κάτω τα φαρμάκια. 

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Εγώ την έχω πολύ ψηλά τη σοκολάτα. 

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πόσο ψηλά δηλαδή;

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Κορυφαία στην ...ψυχολογική αλυσίδα. Πα- νά- κει- α!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Αλλά και πα- χά- κι- α, απ΄ ό,τι βλέπω.

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας. κερδίζουμε στην ψυχολογία, χάνουμε σε γοητεία. Άμα θες από μέσα άνεση, πάει περίπατο η εμφάνιση. Μεγάλη η μάχη μας με το Θηλυκό!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Με το ποιο;

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Με το Αιώνιο Θήλυ! Γυναίκες δεν είναι όλοι οι δαίμονές μας;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Οι εμμονές μας! 

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Ζωή, γυναίκα, μπάλα, εμφάνιση, ψυχολογία, Αστυνομία, υπερεσία, παρανομία, πολυφαγία, δίαιτα...

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κι η σοκολάτα όμως ...θηλυκιά είναι.

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Αμ δεν το ξέρω!; Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πες το ψέμματα...  Εγώ, πάντως, στη μάχη με τις γυναίκες δεν μπορώ να σταυρώσω νίκη!

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Θηλυκό κι η νίκη! Θηλυκό κι η ήττα!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Μόνο ισοπαλία με τις γυναίκες δεν υπάρχει...

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Πάει καμμιά φορά κι αυτός ο αγώνας στα πέναλτυ. Σπάνια, πολύ σπάνια όμως. Εμένα μια κουβέντα μού ‘χε πει η μακαρίτισσα η μάνα μου πριν φύγω απ’ το χωριό:  HOMO-FABER-FORTUNA-SUA!
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Λατινικά μιλάγατε στο χωριό σας;

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Δεν το κατάλαβες; Μεταφράζω ελεύθερα:  Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες, η ζωή κάνει τους άντρες...

ΑΓΓΕΛΟΣ
Χαμένοι στη μετάφραση, δηλαδή...


ΣΚΗΝΗ 16.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΜΕΡΑ. ΣΠΙΤΙ ΑΓΓΕΛΟΥ. 


Η ΚΥΡΑ ΚΑΛΙΟΠΗ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΒΑΝΗ ΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. 
ΣΟΝΙΑ
Καμμένη στη Βάρνα!...

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Τι καμμένη; Έχεις καεί κιόλας;

ΣΟΝΙΑ
Όχι «καεί»! Κάθηκα, πώς το λένε;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Χάθηκα το λένε! Δεν έχεις ακούσει, …χάθηκε η γούνα μας; 

ΣΟΝΙΑ
Πού κάθηκε;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Στη Βάρνα! Τά ‘παμε!

ΣΟΝΙΑ
Τυράννια μέκρι να χατέβουμε, χαι με τα πόδια μας πήγαμε, χαι μεροχάματο τίποτας! 

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Πού να βρεις μεροκάματο, μωρέ Σόνια, καθ’ οδόν; Εδώ όμως;...

ΣΟΝΙΑ
Μια καρά, μια καρά!

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Εδώ είμαστ’ άνθρωποι. Τον πονάμε τον άλλον.

ΣΟΝΙΑ
Ξύλο δεν έκω φάει αχόμα.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Χώμα μη φας. Ξύλο δεν πειράζει.

ΣΟΝΙΑ
(Βρίσκει κάτι) Τι είν’ αυτό;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Ποιό;

ΣΟΝΙΑ
(Της δίνει ένα κόκκινο κιλοτάκι) Αυτό το σπάγγο.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Φέρε να δω. (Το παίρνει) Α-πα-πα-πα! Θα με τρελάνει αυτό το παιδί!

ΣΟΝΙΑ
Τον αγαπάει όμως, χυρά-Χαλλιόπη.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Τον αγαπάει, λέει! Τον μεγάλωσε η κυρά-Καλλιόπη! Κι είναι και παιδί μάλαμα το παλιόπαιδο. Θα ‘μουνα τώρα εγώ εδώ να κουράζομαι για δαύτονε, αν δεν τον αγαπούσα;

ΣΟΝΙΑ
(Σηκώνοντας μια πολυθρόνα για να σκουπίσει) Χαλά τα λες! Χαλά τα λες! Βάλε τώρα ένα κεράκι...

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Σου είπα, Σόνια μου. Έχω τη μέση μου. Αν ήταν να τις κάνω εγώ τις δουλειές, τί σ΄έφερα;

ΣΟΝΙΑ
Πρώτη φορά παραδουλεύτρα φέρνει ...παραδουλέφτρα!

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Για καφέ ήρθαμε. Να με βοηθήσεις λίγο δεν πειράζει.

ΣΟΝΙΑ
Μωρέ δεν πειράζει, αλλά ο χαφές πού είναι;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Πού νά ΄ναι; Στην κουζίνα είναι! Δεν τον έβαλες ακόμα;

ΣΚΗΝΗ 17.  ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ. ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ.

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Γι’ αυτό σου λέω: Υ-πο-μο-νή.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κι ο ουρανός θα γίνει πιό γαλανός;

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Σαν Εθνική και πάσης Ελλάδος! Σοκολάτα;

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Ο Άγγελος ξαναπαίρνει) Πανάκεια;...

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ
Πανάκεια ...αμυγδάλου! Ιδού! (Του δείχνει έναν απ’ τους φωτεινούς πίνακες του σταδίου)


ΣΤΟΝ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: ΜΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΝΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ ΝΕΑΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ-ΔΙΑΒΟΛΟ.  

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΩΝΗ
Ακόμη να  δοκιμάσετε τον «Κόκκινο Πειρασμό»;

ΦΟΝΤΥ. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΠΑΝΩ, ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΩΝ ΜΑΤΡΙΞ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ: 

ΦΩΝΗ ΕΚΦΩΝΗΤΗ
Πώς πάτε με τα ερωτικά; Μήπως σας φταίνε τα άστρα; Μήπως δεν ξέρετε να διαλέγετε; Αγοράστε τη Νέα Αστρολογία! Η Νέα Αστρολογία θα σας σώσει!
Τα λέει όλα!


ΑΥΤΟ ΗΤΑΝΕ. ΕΝΑΣ ΕΞΑΛΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ ΠΑΝΩ. ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΟΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ, ΠΟΥ ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΠΥΚΝΩΣΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ,  ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΝΕ ΑΠΟΡΗΜΕΝΟΙ. ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥ, ΠΑΕΙ ΑΝΤΊΘΕΤΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΟΥ ΓΥΡΊΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΟΥΝ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ.

ΦΙΛΑΘΛΟΣ
Που πας, ρε φίλε;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Άσε! Έπαιζα λάθος ίσαμε τώρα! Θέλω πολύ προπόνηση! Και θεωρία! Θέλω πολύ θεωρία!


ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ. ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΥΒΛΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΜΕ ΣΛΑΛΟΜ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑ ΚΑΛΗ. ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΊΣΩ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ. 

ΣΚΗΝΗ 18. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ. ΔΡΟΜΟΙ. 
ΠΛΑΝΑ: Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΤΟΜΕΣ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ. ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΤΡΑΚΑΡΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΔΗΓΟ.

ΟΔΗΓΟΣ
Τι είσαι ΄συ ρε άσχετε!;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Δίδυμος είμαι, αλλά δεν το ΄χα προσέξει ως τώρα!... 


ΣΚΗΝΗ 19. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ. ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΕΝΑΡΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΣΤΑΝΤ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ.
 
ΣΚΗΝΗ 20.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ. ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ «Ο ΣΩΤΗΡΗΣ».

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΒΙΑΣΤΙΚΟΣ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι έχεις, Προκόπη,  σε …Αστρολογία;

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Τι έχετε, κύριε Άγγελε, σε δίπλωμα οδήγησης; Κοντέψατε να μου το γκρεμίσετε το μαγαζί!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Δώσ΄ μου, ρε παιδί μου, αυτό που σου ζητάω!

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Περιοδικά Αστρολογίας;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Όλα! Τη Νέα Αστρολογία κι ό,τι άλλο έχεις! 

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Και τη Νέα Αστρολογία έχω και το Άστρα και Πρόβλεψη, και το Άστρα και Μέλλον και το Άστρα κι Οράματα, και τούτο ΄δω το κούτσικο Διάστημα και Σύμπαν!    

ΑΓΓΕΛΟΣ
Φέρ΄ τα!

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Όλα;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Όλα, παιδί μου, όλα!

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Να βάλω κι Αποκρυφισμό και Α.Τ.Ι.Α.; 

ΑΓΓΕΛΟΣ
Βάλ΄ τα και τα Α.Τ.Ι.Α. σου!

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Να βάλω και το Γατί μου κι Εγώ;
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι να το κάνω το Γατί;

ΠΡΟΚΟΠΗΣ
Τις καλύτερες προβλέψεις έχει. Γάτα η αστρολόγα του Γατιού!


ΣΚΗΝΗ 21. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. ΑΠΟΓΕΥΜΑ. ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΑΝΤΕΛΗ.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΧΑΝΙΑΣΜΕΝΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ. ΧΤΥΠΑΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ, ΦΩΝΑΖΕΙ:

ΑΓΓΕΛΟΣ
Παντελή! Παντελή! Σώσε με πάλι, Παντελή!


Η ΠΟΡΤΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, ΟΠΩΣ Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ, ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΜΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ.

ΣΚΗΝΗ 22. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΑΝΤΕΛΗ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Παντελή, σώσε με πάλι! Που είσαι;

 
Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΥΛΛΟ, ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ. ΕΙΧΕ ΚΑΠΑΚΩΘΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Θα κάνουμε καμιά νέα έξοδο του Μεσολογγίου; Άσε να ηρεμήσω πρώτα απ’ την πρώτη!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ποια έξοδο, ρε;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Δε θυμάσαι τίποτα από χτες; Εγώ όμως πέτυχα τον μπάρμαν στο δρόμο και μου είπε: -Γεια σου, ρε Τζαβέλαινα!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι ‘θελε να πει; Τι ‘θελε να πει;

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΑΦΗΡΗΜΕΝΑ. ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ, ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΑΧΝΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΩΣ ΚΑΤΩ.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Με ρώτησε μετά τι κάνει ο Μάρκος Μπότσαρης!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ποιος Μάρκος Μπότσαρης;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Εσύ, ρε!

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Χωρίς να δίνει σημασία στον Παντελή, κρατάει ένα βιβλίο και το ξεφυλλίζει)
Εμείς φταίμε που του τ’ ακουμπάμε του μουστάκια.
(Γυρνάει. Πιάνει τον Παντελή με τα δυο χέρια. Τον κοιτάει στα μάτια) Παντελή, άσ’ τα τώρ’ αυτά. Καίγομαι.
Δάνεισέ μου ό,τι αστρολογικό βιβλίο έχεις και δεν έχεις!
 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
(Ελευθερώνεται, δένει τα χέρια μπροστά)
Μπα; Σ’ το δώσανε επιτέλους το ωροσκόπιο στην παλιοφυλλάδα; Επιτέλους! Που μας έχεις πεθάνει με τις πολιτικές αρλούμπες σου!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Παντελή, δεν έχω καιρό! Για μένα, για μένα τα θέλω!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Μπα; Μήπως καταλάβαμε ξαφνικά πως δεν είναι στον αέρα
τ’ άστρα. Αλλά μας την καθορίζουνε και τη ζωή;

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Προσπαθώντας να μην εκραγεί)
Ναι! Ναι! Μετανιώνω! Αυτός είναι ο θρίαμβός σου! Είμαι δικός σου! Πιάσ’ τα μου όλα ! Κατέβασε και τους Ζωδιακούς κύκλους και τη Νέα Αστρολογία και τον ...Ζωροάστρη! Θα το ξενυχτήσω απόψε! Πιάσ’ τα μου όλα!  

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Τί σ’ έπιασε ρε στα καλά καθούμενα;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Καθόμουνα στο ματς στο ημίχρονο και ξαφνικά με βάρεσε κεραυνός! Όλα τα κατάλαβα με τη μία, Παντελή μου! Θεία φώτιση! Θεία φώτιση!


Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΦΕΛΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ, ΓΥΡΝΑΕΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΒΙΒΛΙΑ, ΠΟΤΕ ΣΚΥΒΟΝΤΑΣ, ΠΟΤΕ ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΟΝΤΑΣ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΙΑΝΕΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ Μ’ ΟΛΑ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Πάρε και Αστρόνοφ, πάρε και Ζώροβιτς, πάρε και Λεβάκη! Να σε δω επιτέλους άνθρωπο! Να σε δω! 

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Σαν να του πέφτουν μάννα εξ ουρανού)
‘Φχαριστώ, Παντελή μου! Έσφαλα, φαίνεται ώς τώρα!
Πήγαινα στα τυφλά! Μου έριξες και ‘κείνην την Έτσι,
που μου έλεγες πως σ’ τα ‘χει προβλέψει όλα;


Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΚΑΡΦΑΛΩΜΕΝΟΣ ΨΗΛΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ-ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΡΑΦΙ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Πάρ’ την κι αυτήν κάτω!
(Ρίχνει ένα βιβλίο και προσγειώνεται αναμαλλιασμένος δίπλα του)
Την κρύβω αυτήν, να μη μ’ αναστατώνει! Όλα τα λέει αυτή!

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΑΝ ΘΗΣΑΥΡΟ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Έφυγα. Πάω δρομαίος.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΩΠΟΡΤΑ.


Ο Παντελής τρέχει να του ανοίξει, για’ δεν εχει χερι ελευθερο. βγαινει, προχωραει δυο βηματα στο διαδρομο, και, αποτομα, στεκεται. πιανει όλα τα βιβλια με το αριστερο χερι και πιεζοντασ τα στο στηθοσ του για να μην πεσουν, αλλα και σαν να τα αγγαλιαζει με παθοσ, σηκωνει το δεξι χερι. δειχνει με το δεικτη προς τον ουρανο και σαν ρητορασ, σαν ηθοποιοσ σε επικο εργο, φωναζει με στομφο:
ΑΓΓΕΛΟΣ
Απόψε σταματάμε να αυτοσχεδιάζουμε!


ΣΚΗΝΗ 23. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΑΠΟΓΕΥΜΑ. ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ. 


Η ΚΥΡΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Τι να κάνω, που του ΄χω μεγάλη αδυναμία, αυτού του παιδιού. Βλέπεις, εγώ τον μεγάλωσα.

ΣΟΝΙΑ
Το ξανάπες αυτό.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Το ξανάπα, και το ξαναλέω!
 Έλα όμως που αυτός δε λέει να μεγαλώσει...

ΣΟΝΙΑ
Μια καρά παληχάρι είναι!

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Μια καρά και δυο τρομάρες! Μ΄ αρέσει που μένει πάντα αθώος σαν παιδί, αλλά πρέπει να κάνει κάτι κι αυτός με τη ζωή του.

ΣΟΝΙΑ
Τι να χάνει;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Χάνει που δε σοβαρεύεται! Έχει κι γάμος τα καλά του. Δεν έχει;

ΣΟΝΙΑ
Έκει; Εγώ με το Στανισλάβ μου, τα ξέρεις.. 

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Ναι, εσύ με τον Στανισλάβ σου …καιρετίσματα!

ΣΟΝΙΑ
Από χέρατο σε χέρατο με πάει.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Ξέρω, ξέρω, τα ΄χετε κάνει …καιρέτα μου τον πλάτανο. Δεν είν΄ όλοι οι γάμοι σαν τον δικό σας. Εμένα ο άντρας μου, Παναγία. Κύριος. 

ΣΟΝΙΑ
Τι χύριος αφού έκει πεθάνει. Κήρα δεν είσαι;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Άλλο αυτό. Όσο ζούσε τύπος και υπογραμμός!

ΣΟΝΙΑ
Τι;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Τύ-πος! Και υπογραμμός!

ΣΟΝΙΑ
Τι θα πει υπο-γραμμός;

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Πως είναι ο Στανισλάβ; …Χαμμία σκέση!


ΣΚΗΝΗ 24.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΣΟΥΡΟΥΠΟ. ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΑΛΛΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ». ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΜΙΑΣ ΠΟΡΤΑΣ. Η ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ, Η ΛΙΖΑ ΚΙΑΛΗ, Η ΓΝΩΣΤΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΗ ΤΟΥ.     

ΛΙΖΑ
(Μαλώνοντας τον Άγγελο με το δάχτυλο προτεταμένο) Δε θα στο συμβούλευα!

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Μπαίνοντας μέσα) Ο Παντελής κι εσύ τώρα παίρνετε την εκδίκησή σας. 


ΣΚΗΝΗ 25.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΙΖΑΣ.

ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΙΖΑΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΞΥΛΙΝΑ ΓΛΥΠΤΑ, ΙΝΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ.  

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Σκεπάζοντας με το μπουφάν του ένα γλυπτό, κάθεται στον καναπέ) Θέλω να μου πεις πέντε πράγματα για τα ζώδια πιο ουσιαστικά απ΄ αυτά που γράφεις κάθε μέρα στην εφημερίδα.

ΛΙΖΑ
Ένα έχω να σου πω: πότε θα σταματήσεις να ενθουσιάζεσαι με παλαβές ιδέες;   

ΑΓΓΕΛΟΣ
Απάντηση: πο-τέ! Άλλωστε, τι παλαβές ιδέες; Από κάτι τέτοια παλαβά δε βγάζεις κι εσύ το ψωμί σου, Λιζάκι; 

ΛΙΖΑ
Αφού το θες έτσι, Αγγελάκι μου, από κάτι τέτοιους παλαβούς σαν κι εσένα βγάζω το ψωμί μου. (Κάθεται απέναντί του) Ρώτα!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Βάσει του …σχεδίου μου, λέγε, πώς προχωράω; 

ΛΙΖΑ
Σχέδιο το λες εσύ αυτό;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Γιατί, Λίζα μου; Δεν είναι καλύτερα να ξέρω απ΄ τα πριν πού βαδίζω;

ΛΙΖΑ
Για να καταλάβω. Γνωρίζεις, ας πούμε, μια Ταυρίνα…

ΑΓΓΕΛΟΣ
Καλές, καλές οι Ταυρίνες;

ΛΙΖΑ
Το κέρατό μου! Θα μ΄ αφήσεις, μια φορά στη ζωή μου να ολοκληρώσω; 

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ολοκλήρωσε: 

ΛΙΖΑ
Γνωρίζεις, έλεγα, μια Ταυρίνα. Κι έχουμε μόνο το ζώδιό της. Η ερώτηση η δικιά σου είναι: προσαρμόζεις τη συμπεριφορά σου στα χαρακτηριστικά του Ταύρου, ή αφήνεσαι όπως πάντα και κάνεις συγκριτική μελέτη σ΄ένα δεύτερο επίπεδο, δικό σου, εσωτερικό;  

ΑΓΓΕΛΟΣ
Το δεύτερο. Συναρτήσει βεβαίως του πρώτου!... 

ΛΙΖΑ
Τι θες, λοιπόν, να σου πω;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράματα.

ΛΙΖΑ
Εν αρχή ην το χάος.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Μην πάμε και τόσο πίσω.

ΛΙΖΑ
Τι πίσω; Και σήμερα οι ζωές όλων μας μες το χάος δεν είναι.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Αυτό να μου πεις. Και τα ζώδια, πώς ξέρουμε ότι ισχύουν;  

ΛΙΖΑ
Ααα. Το ότι όλοι οι πολιτισμοί του κόσμου, από τον πιο πρωτόγονο ως τον πιο εξελιγμένο, πρότειναν δώδεκα βασικούς τύπους ανθρώπου, απ΄ όπου, ανεξαρτήτως τρόπου μετρήσεως, ξεκινάνε όλες οι διαπλοκές, εσένα δεν σε υποψιάζει;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Μα γι΄ αυτό είμαι εδώ. Μην μπλέξουμε όμως και με τα κινέζικα… 

ΛΙΖΑ
Μπλέκεις όσο θες να μπλέξεις. Εσύ μπορείς να με βεβαιώσεις πως δεν είμαστε αστρικά σώματα;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Είμαστε, ε;

ΛΙΖΑ
Αλλιώς τί κάνουμε στο Διάστημα;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Παίζουμε;

ΛΙΖΑ
Δεν παίζουμε, Άγγελέ μου, δεν παίζουμε! Συνυπάρχουμε με τις σκιές και τις αόρατες δυνάμεις θέλοντας και μη! Εσύ Ορθόδοξος δεν είσαι;  

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ας πούμε.

ΛΙΖΑ
Το ”Πιστεύω„ αρχή-αρχή τι λέει;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι λέει;

ΛΙΖΑ
”Πιστεύω εις έναν Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν Ουρανού και Γης, ορατών τε πάντων και αοράτων„… Τα αόρατα ποια είναι;

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Ξαναδαγκώνοντας εντυπωσιασμένος τη σοκολάτα του) Το ΄πιασα! Στο ίδιο, άλλωστε, συμπέρασμα έχω καταλήξει κι εγώ. Και, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι γυναίκες είναι τα αόρατα των …αοράτων και τα αερικά των …αερικών, πρέπει από δω και πέρα να βαδίσω λιγότερο ξυπόλητος στ΄ …αστέρια! 

ΛΙΖΑ
Λοιπόν. Θέμα πρώτον: Κριός. Ο υπερ-εγωιστής.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ο υπέρ-τί;…


ΣΚΗΝΗ 26.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. ΒΡΑΔΥ. ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΜΙΣΣΙΟΥ, Η ΦΙΛΗ ΤΟΥ, ΣΟΥΡΟΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΦΟΥΡΙΟΖΟΥΣ ΚΑΙ ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΥΣ. Η ΜΑΡΙΑ, ΚΙ ΑΥΤΗ ΣΕ ΦΟΥΡΙΑ, ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΒΙΑΣΤΙΚΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΕΝΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΝΑ ΤΟ ΔΙΩΞΕΙ.
ΔΙΠΛΑ ΤΗΣ ΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΔΕΙΟ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΟΡΟΦΟ.

ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΑΝ ΓΑΤΑ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΒΕΛΤΑ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ.
ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΗ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΔΕΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟ. ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΟΡΤΑΤΙΦ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΒΗΣΤΟ.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ, ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥΣ  ΜΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Χαμηλόφωνα, αλλά νευρικά)
Μαρία! Μαράκι!


Η ΜΑΡΙΑ ΞΑΦΝΙΑΖΕΤΑΙ. ΣΗΚΩΝΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΦΩΝΗ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Μη σηκώνεις το κεφάλι σου! Ο Άγγελος είμαι. στο γραφείο μου είμαι, δεν ανάβω φως. Θέλω να την κοπανήσω.

ΜΑΡΙΑ
Τρελάθηκες; Γιατί ήρθες τότε; Δεν μπορούσες να πάρεις τηλέφωνο;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Σου ξεκλείδωσα το πάνω συρτάρι. Έχω μέσα τα χειρόγραφα για το θέμα του Παρασκευόπουλου και του Γονατά. Να τα πάρεις και να πεις στον Πολυχρονίου και στον Δερμιτζόγλου ότι έμπλεξα στο Φάληρο με τον Κουρίδη και τον Μεραβίλια!...

ΜΑΡΙΑ
Που θες να πας; Πάλι παίζει Ρενουάρ το Άστυ;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Στο Πλανητάριο θέλω να πάω.

ΜΑΡΙΑ
Είσαι τελείως τρελός; Έδωσες ραντεβού με καμιά παντρεμένη πάλι;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Όχι, Μαράκι μου. Πάω για τεχνικό έλεγχο! Για μεταπτυχιακό. Θα σου πω! Περεπιμπτόντως τι ζώδιο είσαι εσύ;

ΜΑΡΙΑ
Εγώ είμαι Δίδυμη, όπως κι εσύ! Τι τεχνικό έλεγχο;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πάω να ολοκληρώσω κάτι αστρολογικά που μελετάω από χτες. Άυπνος είμαι, δεν έχω κλείσει μάτι. Αποφάσισα να παίρνω το Ζώδιο της κοπέλας πριν κινηθώ. Θ’ αρχίσω με τα δύσκολα και θ’ αποκλείσω μία-μία τις περιπτώσεις! Ξέρεις καμιά Παρθένο;

ΜΑΡΙΑ
Φεύγα από ‘δω, το καλό που σου θέλω!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Η Λίτσα ήταν Παρθένος. Λες να ‘ναι ακόμα;


Η ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΖΩΔΙΑ ΜΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΛΛΟΚΟΤΗ ΣΑΝ ΠΝΕΥΜΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΑ.
Ο ΦΑΚΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ Η ΟΘΟΝΗ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ.

ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΦΩΤΙΖΕΤΑΙ ΛΙΓΟ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΠΑΛΙ.

ΣΚΗΝΗ 27.  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΒΡΑΔΥ. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ.
 
Η ΠΡΩΤΗ ΣΚΗΝΗ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ. Η ΟΘΟΝΗ ΓΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΖΑΛΙΖΕΙ. ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ ΝΥΧΤΕΣ ΑΫΠΝΟΣ, ΣΕ ΛΙΓΟ ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΓΛΑΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ. ΞΑΦΝΙΚΑ ΓΟΥΡΛΩΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ. ΣΑΝ ΣΕ ΟΝΕΙΡΟ,  ΣΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΠΗΔΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΕ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΤΟΥ ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑN ΕΚΖΙΠΕΡI. Η ΜΟΡΦΗ ΚΡΑΤΑΕΙ ΜΙΑ ΚΙΘΑΡΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ. ΣΑ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ:

ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ
Όλυμπε, Κίσσαβε, βουνά της Κίνας,
άγνωστα Έβερεστ της Ινδοκίνας,
ψηλά κι απάτητα, μικρά μπροστά μου,
μπρος στα αισθήματα τα πιο μικρά μου   

Ο μέσα έρωτας, ο μέσα κήπος,
κόσμος ολόκληρος αυτός ο χτύπος.
Ο μέσα έρωτας, καρδιά, καρδιά μου,
βουνά κι ηφαίστεια όλα δικά μου.

Βουνά ρεμπέτικα της Αλαμπάμα,
Αίτνα της Θήρας μου και Φουτζιγιάμα,
ηφαίστεια άγρια, σβηστά μπροστά μου,
μπρος στα αισθήματα τα πιο κρυφά μου.  

Ο μέσα έρωτας, ο μέσα κήπος,
κόσμος ολόκληρος αυτός ο χτύπος.
Ο μέσα έρωτας, καρδιά, καρδιά μου,
βουνά κι ηφαίστεια όλα δικά μου.


Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ, ΕΝΩ Ο ΦΑΚΟΣ ΓΥΡΝΑΕΙ ΠΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΠΟΥ, ΑΠΟΚΑΜΩΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΑΠΟΚΟΙΜΗΘΕΙ ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥ.

ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΝΑ ΡΟΧΑΛΙΖΕΙ.
Η ΦΟΒΕΡΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΠΑΛΙ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ.

ΦΩΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ
Δεν έρχονται εδώ μέσα για να ροχαλίσουν!
Εδώ μέσα είναι χώρος ιερός!
Εδώ είναι το Σύμπαν όλο! Δεν μπορείτε να διαταράσσετε εσείς ένα Σύμπαν ολόκληρο ροχαλίζοντας! Σπίτι σας γρήγορα!


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΥΡΝΑΕΙ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ, ΣΕ ΜΙΑ ΛΑΜΨΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΠΑΝΩ, ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΟΠΕΛΑ, ΠΟΥ ΚΑΘΟΤΑΝΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ. Η ΚΟΠΕΛΑ, ΜΟΛΙΣ ΓΥΡΝΑΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, ΤΑ ΧΑΝΕΙ. ΣΑΝ ΝΑ ‘ΤΑΝΕ ΕΚΣΤΑΣΙΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΕΡΘΗΚΕ.

ΚΟΠΕΛΑ
Συγγνώμη…

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Βλέποντάς τη μαλακώνει αμέσως, του αρέσει)
Εγώ συγγνώμη…


ΣΚΗΝΗ 28. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΒΡΑΔΥ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ.


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΙ Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΟΠΕΛΑ ΠΕΡΠΑΤΑΝΕ ΔΙΠΛΑ-ΔΙΠΛΑ.
ΚΟΠΕΛΑ
Εγώ συγγνώμη! Εγώ παραφέρθηκα! Δεν ξέρω τι μ’ επιασε! Ήμουνα εκστασιασμένη, νόμισα πως το κάνατε επίτηδες!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Δεν το έκανα επίτηδες. Κατέρρευσα.
Είμαι χάλια αυτές τις μέρες, κι άυπνος, γι’ αυτό την έπαθα.

ΚΟΠΕΛΑ
Συγγνώμη…

ΑΓΓΕΛΟΣ
Συγγνώμη…

ΚΟΠΕΛΑ
Συγγνώμη…

ΑΓΓΕΛΟΣ
Συγγνώμη! Συγγνώμη, τι Ζώδιο είστε;

ΚΟΠΕΛΑ
Παρθένος. Γιατί;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Αλήθεια;

ΚΟΠΕΛΑ
Αλήθεια.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Θαύμα!

ΚΟΠΕΛΑ
Σφαλιάρα ήτανε! Συγγνώμη.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Μην ξαναρχίσουμε! Την ξέχασα κιόλας! Είστε πολύ όμορφη, σας παίρνει να ρίχνετε και καμιά σφαλιάρα πότε-πότε…

ΚΟΠΕΛΑ
Όχι όμως σε αγνώστους…

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Με περισσότερο νόημα, αλλά και βέβαιος ότι έχει βρει, πάλι σαν θεια φώτιση, το πρώτο του πειραματόζωο)
Ευκαιρία να γνωριστούμε…

ΤΕΛΟΣ
1ΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

 
*
 
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕ Τ’ ΑΣΤΡΑ
 
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2ο


ΤΙΤΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ:
ΠΑΡΘΕΝΟΣ, Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ:   
 

ΣΚΗΝΗ 1Η
ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ 1ΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΤΗ ΦΟΒΕΡΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΣΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ.

 

ΦΩΝΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ
Δεν έρχονται εδώ μέσα για να ροχαλίσουν!
Εδώ μέσα είναι χώρος ιερός!
Εδώ είναι το Σύμπαν όλο! Δεν μπορείτε να διαταράσσετε εσείς ένα Σύμπαν ολόκληρο ροχαλίζοντας! Σπίτι σας γρήγορα!


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΥΡΝΑΕΙ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ, ΣΕ ΜΙΑ ΛΑΜΨΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΠΑΝΩ, ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΟΠΕΛΑ, ΠΟΥ ΚΑΘΟΤΑΝΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ. Η ΚΟΠΕΛΑ, ΜΟΛΙΣ ΓΥΡΝΑΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, ΤΑ ΧΑΝΕΙ. ΣΑΝ ΝΑ ‘ΤΑΝΕ ΕΚΣΤΑΣΙΑΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΕΡΘΗΚΕ.

ΚΟΠΕΛΑ
Συγγνώμη…

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Βλέποντάς τη μαλακώνει αμέσως, του αρέσει)
Εγώ συγγνώμη…

ΚΟΠΕΛΑ
Εγώ συγγνώμη! Εγώ παραφέρθηκα! Δεν ξέρω τι μ’ επιασε! Ήμουνα εκστασιασμένη, νόμισα πως το κάνατε επίτηδες!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Δεν το έκανα επίτηδες. Κατέρρευσα.
Είμαι χάλια αυτές τις μέρες, κι άυπνος, γι’ αυτό την έπαθα.

ΚΟΠΕΛΑ
Συγγνώμη…

ΑΓΓΕΛΟΣ
Συγγνώμη…

ΚΟΠΕΛΑ
Συγγνώμη…

ΑΓΓΕΛΟΣ
Συγγνώμη! Συγγνώμη, τι Ζώδιο είστε;

ΚΟΠΕΛΑ
Παρθένος. Γιατί;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Αλήθεια;

ΚΟΠΕΛΑ
Αλήθεια.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Θαύμα!

ΚΟΠΕΛΑ
Σφαλιάρα ήτανε! Συγγνώμη.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Μην ξαναρχίσουμε! Την ξέχασα κιόλας! Είστε πολύ όμορφη, σας παίρνει να ρίχνετε και καμιά σφαλιάρα πότε-πότε…


ΓΕΛΑΝΕ. ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΨΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ, Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ. ΚΟΙΤΙΩΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ, Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΣΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΚΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΘΑΥΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕ ΤΑ ΑΫΠΝΑ, ΜΕ ΜΑΥΡΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ.  

ΚΟΠΕΛΑ
Όχι όμως σε αγνώστους…

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Με περισσότερο νόημα, αλλά και βέβαιος ότι έχει βρει, πάλι σαν θεια φώτιση, το πρώτο του πειραματόζωο)
Ευκαιρία να γνωριστούμε…


ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ. FREEZE.

ΤΙΤΛΟΙ

ΣΚΗΝΗ 1Η


Η ΚΑΜΕΡΑ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΩΡΑ ΧΩΡΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΔΕΝΤΡΑ, ΠΑΡΚΟ, ΠΟΛΗ.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΡΟΖΑΝΑ ΣΕ ΠΑΓΚΑΚΙ ΠΙΑ, ΚΟΙΤΙΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΡΕΜΒΑΖΟΥΝ ΠΑΛΙ, ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Άλλος ουρανός αυτός ο έξω...
 
ΡΟΖΑΝΑ
Πιο ωραίος κι απ’ τον μέσα- μέσα;
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Μα και τα έξω αστέρια μέσα δεν είναι πάντα;   
 
ΡΟΖΑΝΑ
Τα μέσα μας αστέρια όμως δύσκολα τα βγάζουμε έξω...  
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
(Την κοιτάει στα μάτια. Μένει προσηλωμένος στα μάτια της)
Και τα μέσα αστέρια πώς τα βλέπει κανείς του ...καθενός;
 
ΡΟΖΑΝΑ
(Κοιτώντας τον κι αυτή στα μάτια) Τα μαντεύει.
Αλλά για κοίτα εκεί εκείνο το μικρό αστέρι αριστερά κάτω- κάτω...

 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Πού;
 
ΡΟΖΑΝΑ
Εκεί πάνω: Κάτω- κάτω!... Δε μοιάζει να κρατάει όλο τον ουρανό;     
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι να σου πω, βρε παιδί μου;
Λίγο κούτσικο μου φαίνεται για να κρατάει ολόκληρο ουρανό...
 
ΡΟΖΑΝΑ
Δε μετράει το μέγεθος σ’ αυτά.  
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Κάτι ξέρεις, μου φαίνεται, παραπάνω εσύ...
 
ΡΟΖΑΝΑ
Ναι. Κάτι ξέρω. Και κάποτε θα σου πω.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Ανυπομονώ!


ΣΚΗΝΗ 2Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. ΜΕΡΑ. ΣΠΙΤΙ ΑΓΓΕΛΟΥ.

Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΘΟΡΥΒΟ, ΣΚΟΝΤΑΦΤΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΙΒΛΙΑ.
ΑΝΟΙΓΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΑΠΟΡΕΙ, ΣΤΑΥΡΟΚΟΠΙΕΤΑΙ, ΑΚΟΥΕΙ ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ.

 
ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Μαρία, Μαρία!


Η ΜΑΡΙΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΑΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΟΡΟΦΟΥ.

ΜΑΡΙΑ
Τί είναι, κυρία Καλλιόπη, τί έπαθες πάλι;  
 
ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Εγώ τί έπαθα; Αυτός τί έπαθε πάλι! Έλα να δεις!
 
ΜΑΡΙΑ
Τί;
 
ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Το έλα να δεις!


Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΘΟΡΥΒΑ.

ΜΑΡΙΑ
Τί είν’ όλα αυτά;
 
ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Άσ-τρα και ο-ρά-μα-τα! Δε μου φτάνανε οι χαλκάδες και τα σκουλαρίκια, τώρα πρέπει να συμμαζεύω και τη Μεγάλη Άρκτο!
 
ΜΑΡΙΑ
Τί να σου πω, κυρία Καλλιόπη μου, μ’ αυτόν που ‘χουμε μπλέξει...
 
ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Εγώ έχω μπλέξει! Εσύ, αλάργα να αγαπιόσαστε! Αφού αγαπιέστε, βρε κορίτσι μου...
 
ΜΑΡΙΑ
Κυρά Καλλιόπη, άστ’ αυτά... Φεύγω κι εγώ τώρα να μην αργήσω στη δουλειά.
 
ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Φεύγα εσύ κι άσε με εμένα με τον φευγάτο!
Τον Πιτ... Λεφάκη, τρομάρα του!


Η ΜΑΡΙΑ ΦΕΥΓΕΙ. ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΫΠΝΟ, ΜΕ ΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΑΥΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ. ΟΜΩΣ ΚΙ Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΗΝΕΙ ΑΥΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΩ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΟΡΤΑΣ (ΠΛΑΝΟ ΧΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΔΥΟ).  

ΚΑΛΛΙΟΠΗ
(Μονολογεί) Τώρα αυτός ή είναι ξαπλωμένος και κοιμάται, ή είναι όρθιος και ξυπνητός. Αλλά και όρθιος κοιμάται αυτός!
Να ‘ναι αυτό το κορίτσι μες στα πόδια του σαν τα κρύα τα νερά κι αυτός να πνίγεται σε ξεροπόταμα μια ζωή!... Μια ζωή!


ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ. ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΤΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΑ. ΑΚΟΥΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ. Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΙΑ. ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΒΑΖΕΙ ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙ.

ΦΩΝΗ OFF ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ
«Ο συνδρομητής που καλέσατε θα ειδοποιηθεί για τις κλήσεις του όταν ενεργοποιήσει την συσκευή του»


ΠΕΡΑΣΜΑ ΧΡΟΝΟΥ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΠΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΤΟΥ. ΞΑΝΑΤΗΛΕΦΩΝΕΙ.

 
ΦΩΝΗ OFF ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ
«Ο συνδρομητής που καλέσατε θα ειδοποιηθεί για τις κλήσεις του όταν ενεργοποιήσει την συσκευή του»


ΠΕΡΑΣΜΑ ΧΡΟΝΟΥ. Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΑΛΛΕΣ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑ.

 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Ροζάνα, εγώ είμαι. Ο Άγγελος. Είσαι για κάνα καφέ; Έμπλεξα και δεν έχω πιει απ’ το πρωί...


ΣΚΗΝΗ 3Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΜΕΡΑ. ΠΡΩΙ ΣΤΟ «ΒΑΡΣΟ», ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ. ΕΧΕΙ ΠΙΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΦΕΔΕΣ. ΤΗΛΕΦΩΝΑΕΙ ΣΤΗ ΡΟΖΑΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΓΗΣΕΙ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Εγώ είμαι. Τι θα γίνει; Θα τον πιούμε τελικά αυτόν τον καφέ;
 
ΦΩΝΗ ΡΟΖΑΝΑΣ
Έμπλεξα, αγόρι μου,  κι ούτε να σε πάρω δεν πρόλαβα. Πού είσαι;
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Εσύ πού λες; Εκεί που είπαμε.
 
ΦΩΝΗ ΡΟΖΑΝΑΣ
Δεν προλαβαίνω να έρθω Κηφισιά. Δεν κατεβαίνεις μήπως βρεθούμε στο κέντρο, Κολωνάκι;
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Σε πόση ώρα;
 
ΦΩΝΗ ΡΟΖΑΝΑΣ
Σε σαράντα λεπτά, ...ακριβώς αυτή τη φορά.


ΣΚΗΝΗ 4Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΜΕΡΑ. ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ. ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΓΚΑΡΣΟΝ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ένα ...ντεκαφεϊνέ, παρακαλώ. Ελαφρύ. Πολύ ελαφρύ.
(Κοιτάει το ρολόι του και μονολογεί:)
Α, ρε Ροζάνα, μεγάλη η χάρη σου! Καφεκοπτείο μου το ‘κανες το στομάχι.

ΗΧΟΣ ΚΙΝΗΤΟΥ. ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ.
ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΡΟΖΑΝΑ».
ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.

ΣΚΗΝΗ 5Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΡΑ.


ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΑΝΟΙΓΕΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ, ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥ, ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
ΑΓΓΕΛΟΣ
Ναι, εδώ είμαι ακόμα. Στη Γλυφάδα δεν είπαμε; Λέω μήπως φάω και τίποτα... Περιμένω, τί να κάνω;
(Κλείνει το τηλέφωνο, η έκφρασή του είναι προβληματισμένη)
 
ΦΩΝΗ ΜΑΡΙΑΣ
Τι κάνεις, Άγγελε;
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Περιμένω, τί να κάνω;  
Μαρία!!!
 
ΜΑΡΙΑ
Ποιον περιμένεις;
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Έχω ραντεβού μ’ έναν τύπο…
 
ΜΑΡΙΑ
Βγαίνεις και με ...τύπους τώρα;
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι εννοείς βγαίνω;
 
ΜΑΡΙΑ
Για γυναίκα είσαι ντυμένος.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Πώς το κατάλαβες ότι δεν είμαι εδώ για δουλειά;
 
ΜΑΡΙΑ
Ξέρω πώς ντύνεσαι για δουλειά και πώς για… δουλειά.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Δηλαδή, τί φοράω;
 
ΜΑΡΙΑ
Καταρχήν, άρωμα.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Δεν είναι διακριτικό το άρωμά μου;
 
ΜΑΡΙΑ
Ευδιάκριτα διακριτικό. Ελπίζω να μη γίνομαι αδιάκριτη...
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Όπως πάντα: Διακριτικά αδιάκριτη.
 
ΜΑΡΙΑ
Εγώ πάντως εδώ ήρθα για δουλειά. Με ‘στειλε ο Ριζονίδης κι ο Πιλόπουλος να τα πω με τον Χαρδιάνη και τον Ευθυμίου για την υπόθεση του Κακτουνάκη. Σε είδα απ’ έξω και μπήκα.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Βρήκες καμιάν άκρη;
 
ΜΑΡΙΑ
Κάτι βρήκα για τον Κακτουνάκη. Αλλά έχει πολλά αγκάθια η υπόθεση.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Ε, Κακτουνάκης είναι, αγκάθια θα ‘χει...
 
ΜΑΡΙΑ
Κι εσένα πάντως σε βλέπω λίγο ... αγκαθερό σήμερα.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Άντε, άντε, άσε τώρα τα θέματα... τ’ ακανθώδη. Τα λέμε.
 
ΜΑΡΙΑ
  ...Μια ζωή. Τα λέμε. (Φεύγει)
 
 ΑΓΓΕΛΟΣ
(Σα να θέλει να της πει κάτι. Πριν προλάβει ακούγεται ο ήχος του κινητού του)
 
Κοντινό στο κινητο του. στην οθονη του το ονομα «Ροζάνα»


ΣΚΗΝΗ 7Η  ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΥ ΨΥΡΡΗ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΚΑΘΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΕΝΟΣ ΜΠΑΡ.

ΦΩΝΗ ΡΟΖΑΝΑΣ
Τέτοιο μπλέξιμο σήμερα, ούτε στον εχθρό μου!...  
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Εγώ έχω αρχίσει να νοιώθω σαν εχθρός σου...
 
ΦΩΝΗ ΡΟΖΑΝΑΣ
Όχι, αγάπη μου. Σήμερα ήταν μια απ’ τις πιο δύσκολες μέρες της ζωής μου. Το βράδυ, το βράδυ θα τα πούμε οπωσδήποτε!
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Οπωσδήποτε;
 
ΦΩΝΗ ΡΟΖΑΝΑΣ
Οπωσδήποτε! Στο Τουρκολίμανο.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Από το στόμα σου και στου ...Αλλάχ τ’ αυτί!
Ας εδραιωθεί επιτέλους αυτή η ελληνο-τουρκική φιλία!
 

ΣΚΗΝΗ 8Η ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΜΠΙΣΤΡΩ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ. ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ.

ΡΟΖΑΝΑ
Άργησα λίγο ε;
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Αν υπολογίσουμε τα μεσημεριανά, κάνα δωδεκάωρο!...
 
ΡΟΖΑΝΑ
Δε μπορούσα. Έτρεχα όλη μέρα.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Εγώ να δεις!…
 
ΡΟΖΑΝΑ
Τρομερή δουλειά.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Τελικά, τί δουλειά κάνεις;
 
ΡΟΖΑΝΑ
Δεν μπορώ να σου πω…
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Το επίθετό σου μπορείς να μου το πεις;
 
ΡΟΖΑΝΑ
Θα σου το πω… Εσύ τί δουλειά κάνεις;
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Δημοσιογράφος. Άγγελος Παύλου.
 
ΡΟΖΑΝΑ
Εσύ είσαι ο Παύλου;
Ένας λόγος παραπάνω να μη σου πω τι δουλειά κάνω…


ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΙΩΝΤΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ.
ΠΛΑΝΑ –ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΧΡΟΝΟΥ, ΓΕΥΜΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΙΣΤΡΩ, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ:

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ

«Στην άκρη, στα μάτια σου,
μιά φλόγα κρυμμένη.
Μιά φλόγα παράξενη,
τρελή, περιμένει.

(Ρεφραίν)
Μικρέ μου, τη θάλασσα σα μαύρο καράβι
οργώνει το βλέμμα μου, τα κύματα σκάβει.
Σα μέσα σε όνειρο, γυμνή προχωράω,
τον κόσμον ολόκληρο να σώσω κοιτάω.

Στην άκρη της σκέψης σου
κινήσεις και λέξεις.
Φωτιά θά ‘ν’ η φλόγα σου
μαζί μου αν παίξεις».


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΚΩΜΙΚΑ ΜΙΑ ΓΑΡΙΔΑ:

 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Λοιπόν πάμε Βουλιαγμένη ή σε ...κλειστό χώρο;
 
ΡΟΖΑΝΑ
Σε κλειστό χώρο…
 

ΣΚΗΝΗ 9Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. ΒΡΑΔΥ. ΣΠΙΤΙ ΑΓΓΕΛΟΥ.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΡΟΖΑΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΩΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΙΛΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ, Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ,  ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΑΤΑ. ΡΙΧΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΒΙΑΙΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΤΟ ΧΑΟΣ!

ΣΚΗΝΗ 9Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. ΜΕΡΑ. ΔΩΜΑΤΙΟ, ΣΠΙΤΙ ΑΓΓΕΛΟΥ

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ . ΠΡΩΙ. Ο ΧΩΡΟΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ, ΔΕ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΟ... ΠΟΛΕΜΟ!

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Κοιτώντας γύρω του με απορία)
Πού είμαι; Ποιος ξανάχτισε το σπίτι; Με τη ...Μαίρη Πόπινς κοιμήθηκα;


Η ΡΟΖΑΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΝΤΥΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ.
ΤΑΚΤΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΟΔΙΝΟ.

ΡΟΖΑΝΑ
(Σκύβοντας και φιλώντας τον στο στόμα)
Πρέπει να φύγω, μικρέ μου.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Πού να πας; Εγώ ξυπνάω αργά…
 
ΡΟΖΑΝΑ
Μακάρι να μπορούσα κι εγώ να ξυπνάω αργά…


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ. ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ, Η ΡΟΖΑΝΑ ΤΟΥ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΣΕΝΤΟΝΙ ΣΑΝ ΝΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΔΕΙ ΓΥΜΝΟ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ, ΑΛΛΑ ΞΑΝΑΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΜΕΣΩΣ. ΠΑΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΜΕ ΠΟΝΗΡΟ ΥΦΟΣ, ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΣΤΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΕΙΑ!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Θα μου πεις, τελικά,  τί δουλειά κάνεις;
 
ΡΟΖΑΝΑ
(Με ύφος μυστηριώδες:) Θα σου πω όταν πρέπει.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Και πότε θα πρέπει;
 
ΡΟΖΑΝΑ
Όταν!...  


ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΠΙΣΩ ΤΗΣ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΓΥΜΝΟΣ.

ΣΚΗΝΗ 10Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΝΥΧΤΑ. ΜΠΑΡ.

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΠΑΡ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πάλι με έστησε σήμερα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Η καινούργια;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ναι. Καινούργια- καινούργια, αλλά μ’ έχει βάλει ήδη στην πρίζα!

 ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Τί σου κάνει δηλαδή;

ΑΓΓΕΛΟΣ
…Κυλιόμενο στήσιμο.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Τί ‘ν’ αυτό πάλι;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Έρχεται- έρχεται… και μόνο στο τέλος έρχεται!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Δε λες που έρχεται; Άλλες δεν έρχονται και καθόλου.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Μου κάνει εντύπωση, ρε παιδί μου, γιατί οι Παρθένοι έρχονται στην ώρα τους. Όλα τ’ άλλα του ζωδίου τα ‘χει: τακτική είναι, άμα θέλει- θέλει, άνετο παιδί.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Σεξουαλικά πώς τα πάτε;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Δε σου λέω; Απελευθερωμένη. Αλλά χάνεται.
   
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Πώς χάνεται;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Και στο κρεβάτι, αλλά και στους …δρόμους!
Πέφτουν και κάτι μυστήρια τηλέφωνα…
Κάτι μυστήρια συνθηματικά… Κάτι μυστήριες εξαφανίσεις… Πολλά τα μυστήρια, τελικά!  
 
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Ρε Άγγελε, μήπως έχεις μπλέξει με κατάσκοπο;
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Λες;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Λέω. Τί να πω;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τώρα που το λες, ούτε το επώνυμό της δεν ξέρω!
 
 ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Μήπως είναι …Χάρι;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τι Χάρι;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Ρο…Μάτα- πώς την είπες;- …Χάρι!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Μη το χοντραίνουμε, ρε Παντελή!

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Δεν το χοντραίνουμε καθόλου. Εμένα έχουνε δει πολλά τα μάτια μου.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Δηλαδή; Σου ‘χει τύχει ποτέ ανάλογη περίπτωση;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Μια φορά. Με μια μαύρη στην Ακράτα.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τη γνωστή τη μαύρη στην Ακράτα;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Τη γνωστή. Αλλά δε σ’ τά ‘χω πει κι όλα…

ΑΓΓΕΛΟΣ
Για πες:  

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Μια μέρα δεν ήρθε πίσω απ’ την εκκλησία που βρισκόμασταν που ‘ταν οι άλλοι μέσα στη λειτουργία την Κυριακή. Βρε που είναι, βρε που είναι;... Πουθενά...

ΑΓΓΕΛΟΣ
...η μαύρη.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Εγώ τα χρειάστηκα. Και μια και δυο τραβάω για το πλατάνι.  Να τη βρω.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τη μαύρη.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Μη σ’ τα πολυλογώ, ούτε στο πλατάνι, που ήταν το αγαπημένο της.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Της μαύρης.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Τελευταία μου σκέψη: το νεκροταφείο! Και όντως. Εκεί ήτανε. Με μαύρα!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κι έκλαιγε με …μαύρο δάκρυ;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Πού το κατάλαβες; Είχε θυμηθεί τη μάνα της. Εκείνη τη μέρα…

ΑΓΓΕΛΟΣ
Είχε τις μαύρες της.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Ναι. Ούτε σεξ, ούτε τίποτα! Μου μαύρισε την ψυχή.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Αυτό τώρα τί σχέση έχει;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Ε, μόνο για τα δικά σου θα μιλάμε;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Α, ρε Παντελή! Μαύρη η ζωή που κάνουμε εμείς οι μαύροι… ψεύτες!


ΣΚΗΝΗ 11Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ. ΒΡΑΔΥ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΡΟΖΑΝΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ούτε το επώνυμό σου δε μου έχεις πει.

ΡΟΖΑΝΑ
Κι αν σ’ το πω, τί έγινε; Ορίστε: Μώρου.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ποιανού Μώρου, μωρό μου;

ΡΟΖΑΝΑ
Ενός Μώρου.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Άλλα στοιχεία;

ΡΟΖΑΝΑ
Θα μου πάρεις και δακτυλικά αποτυπώματα;

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Τραγουδάει) «Απόψε θέλω αποδείξεις και ονόματα»...

ΡΟΖΑΝΑ
(Τραγουδάει) «Ξέρεις τ’ όνομά μου, την εικόνα μου και πάλι απ’ την αρχή»...

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Τραγουδάει) «Δε λες κουβέντα, κρατάς κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα»...

ΡΟΖΑΝΑ
(Τραγουδάει) «Μην απελπίζεσαι, και δε θ’ αργήσει. Θα μάθεις κι άλλα κάποια στιγμή»...

ΑΓΓΕΛΟΣ
Δεν έχει αργήσει πολύ αυτή η στιγμή;

ΡΟΖΑΝΑ
Όχι.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Όχι;

ΡΟΖΑΝΑ
Όχι. Αλλά έχει έρθει μια άλλη στιγμή.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ποια στιγμή;

ΡΟΖΑΝΑ
Να πάμε πάνω. Σπίτι μου.  

ΑΓΓΕΛΟΣ
Για μια στιγμή. Πηδάμε απ’ τό ‘να θέμα στ’ άλλο.  

ΡΟΖΑΝΑ
Δε θέλεις;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Να πη... αλλάζουμε θέμα;

ΡΟΖΑΝΑ
Ξέρεις τι λέω.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ξέρω, μωρέ ...Μώρου. Αλλά τίνος Μώρου είσαι δε μας λες...

ΡΟΖΑΝΑ
(Τον φιλάει με πάθος στο στόμα) Έχεις ακόμα απορίες;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κατόπιν τούτου καμμία!

ΡΟΖΑΝΑ
Ανεβαίνουμε σπίτι;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πάμε, Μώρου... (Βάζει μπρος το αυτοκίνητο ξαναμμένος)

ΡΟΖΑΝΑ
Θ’ ανέβεις με τ’ αμάξι στον πέμπτο;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Γιατί όχι; Θα το κάνουμε στο κρεβάτι και στο πίσω κάθισμα ταυτόχρονα!


ΣΚΗΝΗ 12Η  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΡΓΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΡΙΑΣ. ΜΑΖΙ ΤΗΣ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Αυτός πάει να ρέψει…

ΜΑΡΙΑ
Δε μιλάει, δεν κάνει, τί του κάνει; Εσένα τί σου είπε;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Μυστηριώδης και οργανωτική. Την υποψιάζεται για κατάσκοπο.

ΜΑΡΙΑ
Βουλγάρα κατάσκοπο;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Όχι. Αλλά η ιστορία μοιάζει εκπληκτικά μ’ αυτήν της μαύρης που είχα πάρε-δώσε στην Ακράτα. Θυμάσαι.

ΜΑΡΙΑ
Θυμάμαι, Παντελή. Μπορώ να μη θυμάμαι; Αλλά έσυ μια ζωή κάνεις το μαύρο- άσπρο! Τί σχέση έχει τώρα η μαύρη η δικιά σου με το μαύρο τον δικό μου;  

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Έχει, έχει... Διαβλέπω τρομέρες ομοιότητες.

ΜΑΡΙΑ
Έλα, ρε Παντελή. Ποτέ να μη μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά εμείς οι δυο;   

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Με τη μαύρη όμως, Μαράκι μου, μια χαρά σοβαρά μίλαγα.
Σ’ αυτό ήταν αξεπέραστη!

ΜΑΡΙΑ
Η μαύρη;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Η μαύρη!

ΜΑΡΙΑ
Αλλά μαύρο τέλος είχες μαζί της. Μην τα ξαναλέμε.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Τα λέμε. Πάω. Έφυγα.


Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΦΕΥΓΕΙ.

ΜΑΡΙΑ
(Γράφοντας στον υπολογιστή) «Πολλές γυναίκες μόνες τη νύχτα...»


ΣΚΗΝΗ 13. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΡΑ. ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ. ΙΔΙΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΑΣΑΝΣΕΡ.

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ. ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΑΚΑΤ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ. Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΑΣΑΝΣΕΡ ΑΝΟΙΓΕΙ , ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ. Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΔΩΘΟΥΝ, ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΘΑΛΑΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΚΑΤ, ΠΟΥ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟ ΓΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ. Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΑΣΑΝΣΕΡ ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ.

ΣΚΗΝΗ 14Η . ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΡΙΑΣ. ΜΑΖΙ ΤΗΣ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ.

ΜΑΡΙΑ
(Γράφοντας στον υπολογιστή) «Στα μπαρ τη βγάζουν οι άντρες...»


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΚΑΙ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Τραγουδάει σχεδόν ψιθυριστά) «Προχθές εκεί που τα ‘πινα με κάποιο κολλητό μου...»

ΜΑΡΙΑ
(Αφηρημένη) Ακόμα εδώ είσαι;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Και είμαι και δεν είμαι. Τώρα ήρθα.

ΜΑΡΙΑ
(Ξάφνιασμένη) Εσύ είσαι;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Εγώ; Κάθεται πολύς κόσμος από ...πάνω σου τον τελευταίο καιρό;

ΜΑΡΙΑ
Άσε, ρε Άγγελε, έχω μπλέξει άσχημα με αυτά τα εθνο...κοινωνικά.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Γιατί εγώ δεν έχω μπλέξει;

ΜΑΡΙΑ
Εσύ, το να ‘χες ξε-μπλέξει θα ‘τανε είδηση.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τί θες να πεις;

ΜΑΡΙΑ
Πάλι στα ...Ελευσίνεια Μυστήρια τραβιέσαι εσχάτως;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Αφού με ξέρεις: μυστήριος είμαι, μυστήρια θέλω.

ΜΑΡΙΑ
Απ’ τα ...X-files είναι κι αυτή; Όπως πας, θα το φας πάλι το ...εξ-φάλι σου.   

ΑΓΓΕΛΟΣ
Άσε μας, ρε ...Σκάλι πάλι! Μην τα σκαλίζεις.

ΜΑΡΙΑ
Δε θα μου πεις;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Όσα ξέρεις, ξέρω.

ΜΑΡΙΑ
Α, ωραία. Κατάλαβα. Κοίτα μη σε ξαναβρούμε πάλι δεμένο.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Καλά, καλά...

ΕΝΑΣ ΚΛΗΤΗΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ.

ΚΛΗΤΗΡΑΣ
Μαρία, σε ζητάει ο Καψηντανίδης.

ΜΑΡΙΑ
Ωχ, κι έχω αλλές δύο χιλιάδες λέξεις...

ΑΓΓΕΛΟΣ
Και δεν έχω και πάνω μου να σου δανείσω...

ΜΑΡΙΑ
(Βγαίνοντας) Μένεις εσύ ποτέ από λέξεις; Μπαμπινιώτης.

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Διαβάζοντας στον υπολογιστή το κείμενο της Μαρίας)
«Πολλές γυναίκες μόνες τη νύχτα...» κι εμείς μέσα στη ...νύστα!
Α, ρε Μαράκι, τί το θέλαμε το δημοσιογραφιλίκι; Σε πήρα στο λαιμό μου... Θά ‘σουνα τώρα καθηγήτρια της Ιστορίας στην Καλιφόρνια.
Κι είσαι τώρα στο μαγγανοπήγαδο της Καλλιφρονά!


ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Επιτέλους! Τί νέα, παιδί- Φάντασμα;

ΦΩΝΗ ΡΟΖΑΝΑΣ
Σε ‘πεθύμησα, ...Σπίθα μου!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Πες: από πού να έρθω να σε πάρω;

ΡΟΖΑΝΑ
Θα έρθω να σε πάρω εγώ. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να μάθεις επιτέλους την αλήθεια. Πρέπει να ξέρεις κάποια πράγματα παραπάνω.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ένα θέλω να μου πεις: Είσαι ή δεν είσαι κατάσκοπος;


ΣΚΗΝΗ 13Η . ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΝΥΧΤΑ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗ ΡΟΖΑΝΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ. ΦΟΡΑΕΙ ΜΑΥΡΑ ΓΥΑΛΙΑ. ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΡΟΖΑΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Ανήσυχος) Πού πάμε;

ΡΟΖΑΝΑ
(Μυστηριώδης) Δεν μπορώ να σου πω.

ΣΚΗΝΗ 14Η. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. ΝΥΧΤΑ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΡΟΖΑΝΑΣ.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
(Πιο ανήσυχος) Που πάμε;

ΡΟΖΑΝΑ
(Πιο μυστηριώδης) Δεν μπορώ να σου πω.

ΣΚΗΝΗ 15Η. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. ΝΥΧΤΑ.  ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΡΟΖΑΝΑΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.  

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Ακόμα πιο ανήσυχος) Πού πάμε;

ΡΟΖΑΝΑ
(Ακόμα πιο μυστηριώδης) Δεν μπορώ να σου πω.


ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΟ ΤΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ. Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΝ ΧΑΙΡΕΤΑΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΜΦΑΝΩΣ ΠΙΟ ΑΝΗΣΥΧΟΣ...  

ΣΚΗΝΗ 16Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟΥ. ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΜΕ ΦΩΤΙΣΜΟ ΝΕΟΝ, ΚΑΠΩΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟ.

Η ΡΟΖΑΝΑ  ΠΕΡΠΑΤΕΙ ΠΡΩΤΗ, ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ -Ο ΟΠΟΙΟΣ ΦΟΡΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΓΥΑΛΙΑ-,  ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΧΕΔΟΝ ΣΑΝ ΤΥΦΛΟ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Αυτό είναι που λέμε «Ραντεβού στα τυφλά!»... Τί κάνουμε εδώ;

ΡΟΖΑΝΑ
Δε μπορώ να σου πω.


ΣΚΗΝΗ 17Η. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟΥ. ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ.

Ο ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΡΑΦΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΝΤΟΣΙΕ ΚΙ ΕΝΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΝΑΝ ΤΟΙΧΟ. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΡΟΖΑΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ. Η ΡΟΖΑΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ, ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΦΩΣ. ΕΝΑΣ ΟΛΙΓΟΝ ΝΟΥΑΡ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΛΑΜΠΕΣ ΦΘΟΡΙΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΟΨΗ ΑΛΛΟΚΟΤΗ ΚΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τί είναι εδώ;
 
ΡΟΖΑΝΑ
Τώρα μπορώ να σου πω: Εδώ είναι το Κέ-ντρο!
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Ποιο κέ-ντρο;
 
ΡΟΖΑΝΑ
Το Κέ-ντρο του ...Κέ-ντρου!
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Ποιο κέ-ντρο του κέ-ντρου; Τί είσαι εδώ;
 
ΡΟΖΑΝΑ
Είμαι του Πρωθυπουργού.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Τί είσαι του Πρωθυπουργού;
 
ΡΟΖΑΝΑ
Τρίτη γραμματεύς! Παίζω κι εγώ το ρόλο μου...
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Το ρόλο σου;
 
ΡΟΖΑΝΑ
Όλοι μας, Άγγελε, έχουμε κάποιο ρόλο στη ζωή αυτή. Άλλος μεγάλο κι άλλος, εκ πρώτης όψεως μικρό, που όμως μπορεί κάποια στιγμή να γίνει τόσο σημαντικός και να φέρει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Εγώ τί ρόλο θα μπορούσα να παίξω εδώ μέσα;
 
ΡΟΖΑΝΑ
Θα σου πω. Γι’ αυτό σ’ έφερα.
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
Κι εγώ γι’ αυτό ήρθα... (Την κοιτάει έντονα και πηγαίνει ερωτικά επιθετικά καταπάνω της)
Φοράς πάλι εκείνα τα τρελά εσώρουχα; Αυτά που με τρελαίνουνε;!
 
ΡΟΖΑΝΑ
(Υποχωρεί αποφεύγοντάς τον. Σχεδόν υστερικά:)
 Όχι εδώ! Όχι εδώ!   

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Μαζεύεται)
 Α, δεν πάμε καλά...


ΧΤΥΠΑΕΙ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.

ΡΟΖΑΝΑ
(Στο ακουστικό)
Εδώ είμαι, κύριε Πρόεδρε, αν με χρειαστείτε. Εντάξει το χαμομήλι σας; Μάλιστα. Έχω πει και για τα σουβλάκια. Δώδεκα. (Κλείνει το τηλέφωνο)
Δύο άνθρωποι ξαγρυπνούν σ’ αυτή τη χώρα για να κοιμάται ήσυχα αυτή η χώρα. Ο Πρωθυπουργός...  

ΑΓΓΕΛΟΣ
Κι ο ...Μπαϊρακτάρης;

ΡΟΖΑΝΑ
(Σοβαρά)
Κι εγώ!
 
ΑΓΓΕΛΟΣ
(Ξαναμαζεύεται)
Α, δεν πάμε καλά...

ΡΟΖΑΝΑ
(Δείχνοντας στο στήθος της)
 Εδώ μέσα, Άγγελε, καίει μια φωτιά!

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Αναθαρρεύει)  
Εδώ μέσα να δεις τί γίνεται!
Την πλησιάζει απειλητικά πάλι:)
 Κι εδώ μέσα να δεις τί θα γίνει!

ΡΟΖΑΝΑ
(Βγάζει ένα χάρακα)
 Σταμάτα!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τί τον θες τον χάρακα, θα με μετρήσεις;

ΡΟΖΑΝΑ
Θα μετρήσω τον κόσμον όλο!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Με το χαρακάκι;


Η ΡΟΖΑΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ‘ΚΛΙΚ’ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τώρα κάτι μπορεί να γίνει...
(Μόνος του:)
Α, δεν πάμε καλά...

ΡΟΖΑΝΑ
(Κατευθύνεται προς το βάθος του χώρου, και τραβώντας ένα σκοινάκι κατεβάζει μια μεγάλη οθόνη προβολής. Στον Άγγελο αυστηρά:) Θέσεις!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τί «θέσεις», παιδί μου;

ΡΟΖΑΝΑ
Κάτ’σε σ’αυτή την καρέκλα.
(Βγάζει ένα τηλε-κοντρόλ)
΄Εχω να σου πω.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Θα μ’αλλάξεις;

ΡΟΖΑΝΑ
Άγγελε, αποφάσισα να σου μιλήσω σοβαρά. Ήρθε η ώρα.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ποιά ώρα; Της ...αλλαγής;

ΡΟΖΑΝΑ
Της Αλλαγής των ...Αλλαγών!
(Πατάει το τηλε-κοντρόλ, στην οθόνη εμφανίζεται σε σλάιντ ο χάρτης της Ελλάδας. Δείχνει με το χάρακα την Αθήνα:)
 Εδώ είμαστε:

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Βυθίζεται στο κάθισμά του)
Ακριβώς.
(Μονολογεί κοιτώντας ολόγυρα:)
Αλλά πώς φεύγουμε...

ΡΟΖΑΝΑ
(Συνεχίζει απτόητη)
«Η μεγαλωσύνη ενός έθνους δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται, και το αίμα!»...
 Από ‘δω κάτω, από ΄δω μέσα, με μερικές σοφές κινήσεις, με πέντε μεγαλοφυείς ανατροπές, με λίγη οργάνωση πραγ-μα-τι-κή,  όταν τα νήματα τα κρυφά κινηθούν επιτέλους ιδανικά, ένας άλλος κόσμος θα ξημερώσει! «’Ομορφος κόσμος, Άγγελε, αγγελικά πλασμένος»!... Και μετά την Ελλάδα, του κόσμου τη βάση, τί είναι;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τί να σου πω, βρε παιδί μου; Θα σε γελάσω, και δεν το θέλω...

ΡΟΖΑΝΑ
(Πατώντας το τηλε-κοντρόλ)
Η Ευρώπη! (Στην οθόνη εμφανίζεται ο χάρτης της Ευρώπης)
Η Ευρώπη, των λαών, του πολιτισμού, των οραμάτων!
(Όπως πέφτει το φως, η Ροζάνα μοιάζει σαν να βλέπει εκείνη τη στιγμή οράματα, έχει πάρει ύφος ακατάληπτο)
 Α νου λα Λιμπερτέ!...

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Σε απελπισία)
Ούτε ...Ιωάννα της Λορραίνης! Τί γίνεται;  Στο ...Τρενάκι του Τρόμου ανέβηκα;

ΡΟΖΑΝΑ
(Εκτός πιά εαυτού, προβάλλει αλλεπάλληλους χάρτες: Την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία, τους Πόλους, τέλος την Υδρόγειο ολόκληρη:)
Κι ύστερα, κι ύστερα: η Δύση! Η Ανατολή! Ο Βορράς! Ο Νότος! Οι Θάλασσες! Οι Ωκεανοί! Η ...Ωκεανία! Η Ατλαντίδα,  η χαμένη Ήπειρος! Των Αμαζόνων ο άδικος θάνατος! Κι ο Αλέξανδρος: ο Θεός ο επίγειος, ο Μέγας! ΄Ελληνας, απ’ του χάρτη μιά κουκκίδα στης Ινδίας τους ελέφαντες!... Κι η Αλεξάνδρεια η Εσχάτη! Της Αιγύπτου μετά. Της Αφρικής οι αμμούδες!... Της Νέας Υόρκης η Λεωφόρος η Πέμπτη! Από ‘δώ πάλι, από ΄δώ, όλα να ξεκινήσουν! Από ΄δω να ξαναπάρουν το δρόμο τους. Εδώ το φως!  «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», «Αγνέ Πατέρα, κατέβα, φανερώσου, κι άστραψε εδώ πέρα!»... Ένα τσαφ μόνο χρειάζεται!
(Ανάβει έναν αναπτήρα και τον κουνάει με το χέρι ψηλά όπως στις συναυλίες. Βρίσκεται πιά σε μιά καρέκλα πάνω, ξαναμμένη, εν εκστάσει:)
Τώρα, τώρα! Τώρα, πάρε με! Καίγομαι ολόκληρη! Σβήσε με, σβήσε με, μωρό μου!

(Το χέρι της με τον αναπτήρα πλησιάζει το αυτόματο πυροσβεστικό σύστημα του ταβανιού. Τη στιγμή που πέφτει στον Άγγελο πάνω,  ενεργοποιείται η πυρόσβεση, και στο χώρο μέσα αρχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς. Κυλιέται με τον  Άγγελο στο πάτωμα, αυτός αγωνίζεται να ξεφύγει. Σειρήνες μες στη νύχτα, εξωτερικό πλάνο του Μαξίμου).


ΦΟΝΤΥ

ΣΚΗΝΗ 18Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. ΒΡΑΔΥ. ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΠΑΡ.

ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ:

«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ
ΟΛΟΝΥΚΤΙΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ, ΜΕ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!»

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΑΝΟΙΓΕΙ, Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΓΑΖΑ ΣΤΟ ΜΑΓΟΥΛΟ ΚΑΙ ΔΕΜΕΝΟ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ. ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ Η ΜΑΡΙΑ ΚΙ Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΚΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΓΕΛΙΑ.

ΜΑΡΙΑ
Και μετά; Και μετά;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Τί μετά; Η μαύρη στην Ακράτα δεν είναι τίποτα! Ψιλή βροχή. «Στον Πειραία συννέφιασε, και στου ...Μαξίμου βρέχει». Τα είδα όλα.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Εγώ, πάντως, με τη μαύρη, εγκαύματα δεν είχα. Μόνο τραύματα μου άφησε η καημένη, κι αυτά κάτι λίγα, ψυχολογικά.

ΜΑΡΙΑ
Ρε Άγγελε, απ’ τα πριν δεν μπορείς να καταλάβεις καμμιά φορά; Πρέπει να φτάνεις πάντα στο Αμήν; Και τί Αμήν αυτή τη φορά: τύφλα να ‘χουν οι περιπέτειες στο σινεμά! ...Ολοκαύτωμα κοντέψατε να γίνετε μ’ αυτήν την παλαβή!

ΑΓΓΕΛΟΣ
Αμ, δεν έμοιαζε παλαβή.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Τί έμοιαζε; Φυσιολογική;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Το πιο συγκροτημένο άτομο του κόσμου.

ΜΑΡΙΑ
Να ‘ταν έτσι τα συγκροτημένα άτομα, καήκαμε.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Άλλο ρήμα δεν μπορούσες να βρεις;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
 Να ‘ταν έτσι τα συγκροτημένα άτομα, ...πνιγήκαμε. Προτιμάς;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Ποια Κλεοπάτρα κι αηδίες! Εκεί να δείτε παράκρουση. Για μια στιγμή νόμισα πως ήμουνα με τον Χίτλερ στα υπόγεια της Καγκελαρίας. Μπούνκερ!
 
ΜΑΡΙΑ
Κι η ...Εύα Μπράουν πού είναι τώρα;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Το Ροζανάκι; Καθάρισε ο λεβέντης ο Πρωθυπουργός. Μια μεταθεσούλα στη Νάπολη στο προξενείο μας τρώει επιεικώς. Αρκεί να μην ξανακάνει τα ίδια κι εκεί.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Η κόρη του Μουσολίνι ζει;


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΕΙ ΑΥΣΤΗΡΑ, Η ΜΑΡΙΑ ΓΕΛΑΕΙ.

ΣΚΗΝΗ 19Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΒΡΑΔΥ. ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡ..

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ, ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΙΕΙ ΛΙΓΟ... ΕΙΝΑΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΚΑΠΩΣ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ. ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ ΜΗΧΑΝΗΣ, Η ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΤΑ ΠΛΑΓΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΜΕ ΚΡΑΝΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Από πού έπεσες τώρα εσύ;

ΑΓΝΩΣΤΗ
Απ’ τη μηχανή. (Βγάζει το κράνος της εντελώς ψύχραιμη)

ΑΓΓΕΛΟΣ
(Καρφώνεται, γιατί η Άγνωστη είναι μπουκιά και συγχώριο)
Η από μηχανής ...Θεά;!

ΑΓΝΩΣΤΗ
Η απο μηχανής ...Θεανώ! Καλησπέρα.

ΑΓΓΕΛΟΣ
Άγγελος.

ΘΕΑΝΩ
Όνομα και πράμα; Τί άλλα νέα;

ΑΓΓΕΛΟΣ
Εκτός του ότι μόλις γλιτώσαμε από του Χάρου τα δόντια;

ΘΕΑΝΩ
Δεν είναι και τόσο κακός ο Χάρος…

ΑΓΓΕΛΟΣ
Σκορπιός;

ΘΕΑΝΩ
Σκορπίνα...


ΦΟΝΤΥ.


ΤΕΛΟΣ
2ΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ
 
*
 
ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
 
Ο Κριός στη Μάχη
 
Να γίνει πόλεμος!
Αυτή η ειρήνη δεν μου αρέσει,
μ’αποκοιμίζει.
Να γίνει πόλεμος,
να σ’αγκαλιάσω και να καούμε:
Η Γη γυρίζει.

Να γίνει πόλεμος!
Να σ’απαγάγω σαν την Ελένη
και σαν τον Πάρι.
Να γίνει πόλεμος,
να βγουν μαχαίρια ν’αποφασίσουν
ποιός θα σε πάρει.

Να γίνει πόλεμος!
Να σε κερδίσω, άοπλη νά ΄σαι
και να φωνάζεις.
Να γίνει πόλεμος,
να πάρω σκλάβες, κι εσένα πρώτη,
να με διατάζεις.

Για μένα ο έρωτας είναι μιά μάχη.
Θέλω τα σώματα σώμα με σώμα
να πολεμάνε σ’αυτή τη μάχη.
Νά ‘χει το σώμα μου μπροστά του σώμα,
τις δυό καρδιές μας σημαία νά ‘χει.

kakisis-zwdia.jpgΦυσάει Δίδυμος

 
Εχει κι άνεμος αδυναμίες.
Φυσάει, φιλάει μέρη που θέλει.
Δεν κάνει ήσυχα, δεν το ανοίγει,
Το σπάει το βάζο να φάει το μέλι.

Εχει κι ο άνεμος πάντα μιά αγάπη,
κι ας λέει σ’όλους πως δεν τη θέλει.
Την αγκαλιάζει πάντα με πάθος,
κι όλο της στέλνει του έρωτα βέλη.

Αν είμαι άνεμος,
πότ’ αεράκι,
πότε κυκλώνας και θύελλα είμαι.
Αν είμαι άνεμος,
δεν είμαι μόνος,
χιλιάδες πρόσωπα σε ένα είμαι.
Αν είμαι άνεμος
και σε δροσίζω,
άνοιξε, άνοιξε, μόνος μου είμαι.

Ο Τοξότης

 
Πέτα στα σύννεφα σαν περιστέρι,
πέτα από πάνω μου να σε κοιτάω.
Πέτα, κορίτσι μου, και θα σε φέρει
σε μένα ο άνεμος που κυβερνάω.

Κρύψου στο δάσος μου σαν λαγουδάκι,
πίσω απ’ το έλατο, να μη φοβάσαι.
Κρύψου, κορίτσι μου, μα ένα αυτάκι
άσε να φαίνεται, όπου και νά ‘σαι.

Πέρνα τον ίσκιο σου σαν το ελάφι,
με το αθόρυβο το τρέξιμό σου.
Πέρνα, κορίτσι μου, στο χιόνι γράφει
κάθε σου αίσθημα, κάθ’ όνειρό σου.

Ρίχνω ένα βέλος να σε πληγώσω,
ρίχνω ένα βέλος να σε ματώσω.
Εγώ ο ίδιος, εγώ θα τρέξω,
να σε γιατρέψω και να σε σώσω!

 
*
 
stathopoulos-kakisis-galitis.jpgΟ ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕ Τ' ΑΣΤΡΑ
Σενάριο:
Γιώργος Γαλίτης, Σωτήρης Κακίσης.
(Κόπυράιτ ιδέας και τραγουδιών: Σωτήρης Κακίσης, 2005 - Πρώτου και δευτέρου επεισοδίου: Σωτήρης Κακίσης και Γιώργος Γαλίτης, 2005).
 
Σημ. (1) Η Μπέτυ Λιβανού, (2) Κακίσης-Πανούσης-Χρυσομάλλης, (3) Κακίσης-Γαλίτης, σε φωτογραφία του Θοδωρή Σκριβάνου, (4) Σταθόπουλος-Κακίσης-Γαλίτης, σε φωτογραφία της Ευαγγελίας Σχοινά.