Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 11

"Νίκος Αστρινίδης, Ανατολίζοντες Γλυκασμοί" - Βάσω & Νικόλαος Παππάς

Νίκος Αστρινίδης Ανατολίζοντες Γλυκασμοί, Βιογραφία, Βάσω & Νικόλαος Παππάς, Ιδιωτική Έκδοση, 2010
 
Σημείωμα (του Νίκου Μπινου)
 
Αν παρ' ελπίδα φτάσει στα χέρια σας το βιβλίο των Βασιλική και Νίκου Παππά, το οποίο εξερευνεί τη ζωή και το έργο του Έλληνα συνθέτη Νίκου Αστρινίδη, σίγουρα θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια δυο  ανθρώπων να παρουσιάσουν μέσα απ’ τις σελίδες του το πολύπλευρο ταλέντο του μουσικού.
 
Αναφερόμαστε φυσικά σε μια πολύπλευρη προσωπικότητα (συνθέτης, πιανίστας, μαέστρος) μιας και ο Αστρινίδης μέσα από διάφορες αντιξοότητες κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να υπηρετεί αυτό που αγαπά. Τη μουσική.       
                                                                          
Οι συγγραφείς του βιβλίου κατάφεραν να συγκεντρώσουν το υλικό που απαιτείτο για μια τέτοια περίπτωση και να έχουμε στα χέρια μας ένα αποτέλεσμα, που με τον ζήλο και το μεράκι που αναμφισβήτητα χρειάζεται σε τέτοιες προσπάθειες αφήνει τους αναγνώστες του σαφώς ικανοποιημένους.                                                                                    
 
Ξεκινώντας λοιπόν την περιήγηση στο εσωτερικό του βιβλίου, θα διαπιστώσει  κανείς από τις πρώτες κιόλας του σελίδες, πως με λεπτούς χειρισμούς οι δυο συγγραφείς κατάφεραν να δώσουν μια αυτοβιογραφική εικόνα στους ανατολίζοντες γλυκασμούς.
                                                                    
Πριν φτάσουμε όμως στο σημείο να πούμε δυο λόγια για τη δομή του βιβλίου, αξίζει να αναφερθούμε επιγραμματικά στον πρόλογο και στα εισαγωγικά σημειώματα μιας και αυτού του είδους τα κείμενα προετοιμάζουν το έδαφος για το τι θα ακολουθήσει. Μέσα απ' τον ολιγοσέλιδο πρόλογο οι Δημήτρης Αθανασιάδης και Αλέξανδρος Χαρκιολάκης χαρτογραφούν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο εγχείρημα, όπως φυσικά και οι δημιουργοί του, όντας γνώστες του αντικειμένου (μουσικός και μουσικολόγος αντίστοιχα)  και συνάμα αποτυπώνουν όσο μπορούν, μέσω λίγων γραμμών, τη μουσική και όχι μόνο ψυχοσύνθεση όπως και τις δεξιότητες του Αστρινίδη.
 
Εν συνεχεία παραθέτονται δηλώσεις ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τον συνθέτη ανά τον κόσμο. Από εκείνο το σημείο αναλαμβάνουν δράση οι εμπνευστές του εν λόγω βιβλίου. Έχοντας μελετήσει ενδελεχώς το βιός του συνθέτη και με τη συμβολή του ιδίου έχουν χωρίσει τη ζωή του σε ενότητες. Μέσω των κεφαλαίων αυτών και των ερωτήσεων που του θέτουν ξετυλίγεται η ζωή του Έλληνα μαέστρου, από το Άκερμαν της Βεσσαραβίας όπου και έκανε τα πρώτα του βήματα το μακρινό 1921 μέχρι την εγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη και τη συνέχιση του έργου του εκεί.
 
Η συγκεκριμένη ’’αυτοβιογραφία’’ εμπλουτίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι εμπνευστές του από διάφορες σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές στιγμές της ζωής του. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τις κάμποσες σημειώσεις που υπάρχουν -όπου κρίνονται απαραίτητες- βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τους αναγνώστες να εντρυφήσουν ακόμη περισσότερο στις πληροφορίες που ήδη τους παρέχονται.
 
Τελειώνοντας, γίνεται αναφορά στα σπουδαιότερα έργα του, αλλά και εκτενής αναφορά σ΄ όλο το έργο του κατά χρονολογική σειρά, τις διακρίσεις που έχει κερδίσει κατά τη διάρκεια της πραγματικά σπουδαίας του καριέρας, διάφορες συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει ανά καιρούς, κάποιες παρτιτούρες και ένα σι-ντι με επιλογές από ζωντανές συναυλίες του.                
 
Ας τον ανακαλύψουμε. Καλή εξερεύνηση.