Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 11

Μουσικά σχήματα : Imam Baildi

του Πέτρου Γαρδικλή

«Αυτά που λες εγώ τ' ακούω βερεσέ
τα παραμύθια σου τ' ανθίστηκα πια τώρα
και το κατάλαβα πως είμουνα για σέ
ο πασατέμπος σου για να περνά η ώρα»
o πασατέμπος

Νοσταλγία. Ο «πόνος του ανθρώπου και των πραμάτων» κατά τον Καρυωτάκη. Έρχεται ως συνοδός αναμνήσεων, περπατώντας χέρι-χέρι με την λαχτάρα της επανάληψης. Ένα μικρό τσίμπημα στην καρδιά που ορισμένες στιγμές την φουσκώνει τόσο, που νομίζεις ότι θα σκάσει. Η νοσταλγία είναι μία αίσθηση η οποία έχει το εξής παράδοξο: έρχεται στο νου για καταστάσεις που έχουμε ζήσει, αλλά και για καταστάσεις και εποχές που μας έχουν διηγηθεί.

Έτσι, η πλαστική γενιά της Ευρωπαϊκής υποκουλτούρας, εξαίρει το άρωμα της αισθαντικότητας, μέσα από τις αναμνήσεις και της περιγραφές που δίνουν καμπουριασμένες χαμογελαστές μορφές, σε καφενεία και αγορές, σε σκιερά δωμάτια ή κρεβάτια νοσοκομείων. Άνθρωποι οι οποίοι προβάλλουν στα θολά αλλά φωτεινά ακόμα μάτια τους, ολόκληρες ιστορίες από άλλες εποχές και άλλους τόπους. Νοσταλγικά τοπία που εμείς ονειρευτήκαμε σε μεγάλες αίθουσες με ένα ποπ κορν και ένα αναψυκτικό.

Η μουσική, η οποία ταξιδεύει μέσα από τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις, αρέσκεται πολλές φορές στο να χορεύει με τη νοσταλγία. Αυτό ακριβώς είναι το πρώτο πράγμα που νοιώθεις, όταν ακούς τις εκτελέσεις των Imam Baildi. Μια νοσταλγία, διαμορφωμένη πάνω στο δικό μας μουσικό λεξιλόγιο, που γεφυρώνει το κάποτε με το σήμερα.

Ο Ορέστης και ο Λύσανδρος Φαληρέας, δοκιμάζουν νέους πειραματισμούς και σχηματίζουν νέους ήχους πάνω σε παλιούς δρόμους. Στις 3 Μαΐου του 2007 γίνονται τα  ιδρυτικά μέλη των Imam Baildi.

Οι ίδιοι κατατάσσουν τον εαυτό τους στην electronica με στοιχεία folk. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό του ψηφιακού ήχου, και τον φυσικό ήχο των μουσικών οργάνων.

Εφαρμόζοντας sampling & remixes πάνω σε δυτικούς ήχους όπως soul, funk, jazz και rock κάνουν ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο μουσικό πάντρεμα.

Έγιναν γνωστοί από διασκευές κομματιών της Σοφίας Βέμπο, του Μανώλη Χιώτη “Δε θέλω πια να ξαναρθείς”, “Το Μινόρε της Αυγής”, “Τα ξένα χέρια” του Βασίλη Τσιτσάνη, το “Ντυμένη σαν Αρχόντισσα”, το “Πόσο λυπάμαι” με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο, “Ο πασατέμπος” με τη φωνή της Ιωάννας Γεωργακοπούλου και του Μανώλη Χιώτη κ.α.

Σε όλα αυτά, δίνουν το στίγμα τους, με δικά τους τραγούδια όπως το Samba Clarina, και η Σούστα.

Πέρισυ τους είδαμε σε εμφανίσεις με την Δήμητρα Γαλάνη και την Ελένη Τσαιλγοπούλου, αλλά έχουμε πάντα την ευκαιρία να τους συναντήσουμε σε πολλά live και festivals.

Η πλήρης σύνθεση των Imam Baildi είναι:
•    Ορέστης Φαληρέας στο dj mixing και στα μπάσα.
•    Ο Λύσανδρος Φαληρέας στα drums και στα φωνητικά
•    Ο Γιάννης Δίσκος στο άλτο, στο κλάρίνο, στο σαξόφωνο και στην γκάιντα
•    Ο Περικλής Αλιόπης στην τρομπέτα
•    Ο Αλέξης Αραμπατσάκος στο μπουζούκι και το λάουτο
•    O Σπύρος Μπριώνης στις κιθάρες και το τσέλο.
•    Ο Χάρης Κρεμμύδας είναι ο μηχανικός ήχου

Το ομώνυμο album τους κυκλοφόρησε στις 29 Οκτωβρίου του 2007 από την EMI.

Οι Imam Baildi είναι ακόμα ένα νέο αλλά ήδη καταξιωμένο σχήμα. Ας ελπίσουμε η πορεία τους να συνεχιστεί τόσο δημιουργικά όσο και το ξεκίνημα τους.
Για περισσότερες πληροφορίες και νέα τους θα βρείτε στο: http://www.myspace.com/imambaildi#ixzz0ykN2CTzZ