Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 11

Γωνιά του "bankit.gr" : Συνέντευξη των Travel Mind Syndrome

της Μπέτυς Σύγγελου

Οι Travel Mind Syndrome, με τον φρέσκο και πρωτότυπο ήχο τους, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα συγκροτήματα που θα συζητηθούν τα επόμενα χρόνια! Όλα ξεκίνησαν το 2006 όταν ο Διονύσης και ο Παύλος δημιούργησαν το συγκρότημα. Την ίδια χρονιά παίρνοντας όλα τα ρίσκα, ταξίδεψαν στο Λονδίνο καταφέρνοντας το τραγούδι τους «Donna» να προστεθεί στο playlist ραδιοφωνικών σταθμών σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και να παίζεται ακόμα και στο BBC Radio 6! Επιστρέφοντας είδαν το «Breeze of Light» ν’ ανακηρύσσεται το τραγούδι του μήνα στο διαγωνισμό του Jumping Fish, το «Emergency Exit» ν’ ακούγεται στην τηλεοπτική σειρά "Σε είδα" και στο "So you think you can dance", αλλά και να αποκτούν ολοένα και πιο φανατικούς θαυμαστές μετά από κάθε πετυχημένο live. Σήμερα, ο Φίλιππος, ο Διονύσης, ο Παύλος, η Κατερίνα και ο Πέτρος, καταφέρνουν με τον βρετανικό alternative αέρα τους να μας μαγεύουν αλλά και να μας γεμίζουν με ελπίδες ότι στην Ελλάδα θα έρθει μία μέρα που η ανεξάρτητη μουσική σκηνή θα βρει την θέση που της αξίζει.

travel.jpgΠοιο είδος μουσικής θα μπορούσατε να πείτε ότι εκπροσωπείτε και με ποιο άλλο θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε στο μέλλον;

Πραγματικά δεν ξέρουμε ποιο είδος εκπροσωπούμε…χαχα! Γενικά, θα πούμε το rock. (yeah!) Οι επιρροές μας είναι πολλές και νομίζουμε ότι αυτό φαίνεται στον ήχο μας. Το αφήνουμε στους ειδικούς να αποφανθούν τι παίζουμε επακριβώς, εντωμεταξύ εμείς απλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Αν κρίνουμε από τη μουσική που ακούμε τον τελευταίο καιρό, θα θέλαμε να παίζουμε ακουστικό, ψυχεδελικό funk με post rock περάσματα και ολίγη ποπ...

Τι είναι αυτό που σας συνδέει και σας κάνει ένα συγκρότημα με τόσο δυνατή χημεία;

Αρχικά μας συνδέει η αγάπη και η τρέλα για τη μουσική. Πραγματικά απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε και γι' αυτό ξεπερνάμε δυσκολίες και τυχόν προβλήματα. Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ γεμάτη και δεν είναι καθόλου εύκολο να συνδυάζεις την καθημερινότητά σου με τις ανάγκες μιας μπάντας που προσπαθεί να δουλέψει σοβαρά και με σταθερό ρυθμό. Το γεγονός ότι όλοι ήμασταν εκεί γι' αυτό που αγαπάμε, μας κάνει να νιώθουμε αλληλοεκτίμηση και μας φέρνει πιο κοντά. Σε λίγο κλείνουμε χρόνο με αυτό το line up και πραγματικά δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιο καλύτερο.
 
Από την αρχή ποιοι ήταν οι στόχοι και τα όνειρά σας;

Οι στόχοι ήταν και είναι πολλοί. Βασική επιδίωξη είναι να προχωράμε συνέχεια προς κάτι καλύτερο και στο μέλλον να μπορούμε να κάνουμε αποκλειστικά μουσική. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Αλλά για να τα καταφέρεις, αφιερώνεσαι αρχικά σε μικρότερους, πιο εύκολα πραγματοποιήσιμους στόχους. Αν ξεκινήσεις βήμα-βήμα, μπορείς να καταφέρεις πολύ όμορφα πράγματα. Να αναφέρουμε τους άμεσους στόχους μας: Αρχικά, να βγει το ''East Acton to Saint Friday'' EP και να γίνουν μερικά καλά live. Αργότερα, ίσως έρθει η στιγμή που θα ξανασκεφτούμε το εξωτερικό, αρχικά για κάποια showcases και live.

Συναυλίες- περιοδείες- studio-πρόβες, ποιο από αυτά ξεχωρίζετε;

Μας αρέσουν όλα. Πραγματικά δεν ξεχωρίζουμε κάτι, εκτός ίσως από την περιοδεία. Οι περιοδείες έχουν τη μοναδική ιδιότητα να θες να τις επαναλάβεις, ακόμα και αν έχεις μόλις γυρίσει κατακουρασμένος από την προηγούμενη. Ε, εντάξει, αν όχι κατευθείαν, ίσως μετά από καμία βδομαδούλα ύπνου...
Σαν συγκρότημα έχετε ζήσει πολλές όμορφες στιγμές. Ποια από αυτές θεωρείτε την πιο δυνατή;


Θυμόμαστε ιδιαίτερα τη χρονική περίοδο πριν, μετά, και κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του ΕΡ. Στο διάστημα αυτό ήρθε και η Κατερίνα στη μπάντα. Στο σημείο αυτό ζητούμε και επισήμως χορηγία από την Havana Club, μια και εκείνη την περίοδο είμαστε βέβαιοι ότι τα έσοδά τους πρέπει να έκαναν ένα peak!
travel1.jpgΠέρασε ένα διάστημα που αναζητούσατε δισκογραφικό συμβόλαιο. Πλέον αυτό είναι γεγονός. Πως έγινε η προσέγγιση και πως φτάσατε στο ''East Acton to Saint Friday'';

Η προσέγγιση από την Catch the Soap είχε γίνει και νωρίτερα, ένα χρόνο πριν περίπου. Αλλά ήταν μία χρονιά που είχαμε εστιάσει στα live. Μετά ήρθε και το Jumping Fish που μας βοήθησε αρκετά. Όλα αυτά ετοίμασαν το έδαφος να κυκλοφορήσουμε τώρα το ΕΡ με τίτλο: ''East Acton to Saint Friday''. Είναι κομμάτια που γράφτηκαν λίγο παλιότερα, μερικά είναι από την εποχή που ζούσαμε στην Αγγλία και ουσιαστικά ο τίτλος αποτυπώνει με κάπως χιουμοριστικό τρόπο αυτήν τη διαδρομή. Από το Λονδίνο και το East Acton που μέναμε, στην Αθήνα και την Αγία Παρασκευή όπου ηχογραφήσαμε το EP.

Εάν δεν είχατε φύγει για την Αγγλία, πιστεύετε θα είχατε την ίδια πορεία με αυτή που έχετε τώρα;

Μάλλον όχι. Η Αγγλία ήταν μία πολύ χρήσιμη, δυνατή εμπειρία για εμάς, που σε κάποιο βαθμό μας βοηθάει ακόμα και τώρα. Επίσης εκεί γνωρίσαμε τον Φίλιππο. Και σε επίπεδο δουλειάς, πήραμε κάποιες πολύ ενθαρρυντικές κριτικές για τη μουσική μας. Οπότε τα πράγματα θα ήταν αναπόφευκτα διαφορετικά χωρίς την Αγγλία.
Υπάρχουν μαγικά συστατικά που μπορούν να οδηγήσουν ένα συγκρότημα στην αναγνώριση και κατά συνέπεια και στην επιτυχία;


Μεγάλη συζήτηση ανοίγεις τώρα. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στη μπάντα. Εκεί πρέπει να είναι όλα καθαρά και ξάστερα, σε ομαδικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Οι επιδιώξεις, φιλοδοξίες, επιθυμίες, προτεραιότητες. Τα θέλω, τα δεν θέλω, το ποιος είμαι, τι κάνω, τι δεν κάνω, ποιες υποχωρήσεις και θυσίες είσαι διατεθειμένος να κάνεις, και χίλια δύο άλλα πράγματα. Πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο για τον καθένα, πόσο μάλλον όταν είσαι σε μπάντα. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται πολλή και εστιασμένη σε στόχους δουλειά και πάρα πολλή τύχη. Κάπου εκεί θα παίξει και το ταλέντο ρόλο. Συνήθως στην πορεία μαθαίνεις και πώς να το χειριστείς σωστά το θέμα.

Εκτός από συνεργάτες, είσαστε και φίλοι, αυτό πως μπορεί να επηρεάσει την πορεία ενός συγκροτήματος;

Πιστεύουμε ότι η φιλία των μελών επηρεάζει θετικά την πορεία της μπάντας. Γιατί ό, τι και αν συμβεί βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Όπως αναφέραμε και πιο πριν, η κοινή αγάπη για τη μουσική και οι κοινοί στόχοι έχουν ως αποτέλεσμα ένα πολύ δυνατό σύνολο.
Με ποιους τρόπους επιλέγετε να επικοινωνείτε με το κοινό σας;


Πλέον με το internet η επικοινωνία με το κοινό είναι πιο εύκολη από πότε. Αλλά αυτό που μας αρέσει πολύ είναι η άμεση επικοινωνία με το κοινό στη διάρκεια των live και μετά. Είναι πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρον να ακούς τις απόψεις των φίλων (και μη) της μπάντας. Το feedback του κοινού είναι ζωτικής σημασίας.

Πως βλέπετε την ανεξάρτητη μουσική σκηνή στην Ελλάδα και ποιες οι βασικές διαφορές με το εξωτερικό;

Η ανεξάρτητη σκηνή στην Ελλάδα χτίζεται. Ολοένα και περισσότερος κόσμος ασχολείται με νέες ελληνικές αγγλόφωνες μπάντες. Όλο και συχνότερα ακούς στο ράδιο τραγούδια τους να παίζονται. Ο χρόνος θα δείξει αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε σημείο που μπορούμε με βεβαιότητα να μιλάμε για τον όρο ''σκηνή''. Η βασική διαφορά με το εξωτερικό είναι ότι εκεί υπάρχει δυνατή ''σκηνή'' ενώ εδώ ακόμα όχι. Οπότε εδώ μιλάμε για μεμονωμένες προσπάθειες και κινήσεις που δεν μπορούν προς το παρόν να συγκριθούν με τις δυνατές σκηνές του εξωτερικού.
 

travel2.jpgΜια ευχή: να έρθει εκείνη η στιγμή στην Ελλάδα, που οι περισσότεροι σταθμοί θα εκπέμπουν την πλειοψηφία τους ανεξάρτητους μουσικούς. Συμφωνείτε και αν ναι πως μπορεί να γίνει αυτό;


Συμφωνούμε φυσικά και επιθυμούμε να ακούγονται ανεξάρτητοι, νέοι, εναλλακτικοί καλλιτέχνες. Δυστυχώς το ελληνικό ραδιόφωνο είναι προσκολλημένο σε τετριμμένα και «ασφαλή» μουσικά μονοπάτια. Ακούς αγγλόφωνους ραδιοφωνικούς σταθμούς να παίζουν ακόμη επιτυχίες 2 και 3 δεκαετιών πίσω με αμείωτη συχνότητα, σαν να ανοίγεις κονσέρβα του παρελθόντος. Φυσικά δε μειώνουμε την αξία πετυχημένων καλλιτεχνών, απλά αυτή η μουσική έκανε τον κύκλο της, έθεσε τις βάσεις για νέα ακούσματα και είναι ώρα να δώσει τη θέση της σε κάτι φρέσκο. Νομίζουμε ότι χρειάζεται να γίνει άνοιγμα σε νέους μουσικούς, και μέσα προώθησης όπως το ραδιόφωνο να δείξουν εμπιστοσύνη σε νέους καλλιτέχνες. Αυτό θα βοηθούσε στον προσδιορισμό της ταυτότητας της σύγχρονης ελληνικής σκηνής.

Οι TMS όταν μεγαλώσουν θέλουν να γίνουν…

Θέλουμε να γίνουμε μια μπάντα σαν καμία άλλη! Πέρα από την πλάκα, θα θέλαμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε μουσικά, και να βρίσκουμε πληρότητα σε αυτό που κάνουμε και θα κάνουμε.

Που ταξιδεύει το μυαλό των TMS;
Σε πολλά μέρη… Σε δισκάδικα, σε μεγάλα venues, σε μαγαζιά με κιθάρες, μπάσα, τύμπανα και όλα τα συναφή μουσικά είδη, σε μεγάλα roadtrips, σε περιοδείες…

Παρ’ όλα αυτά οι TMS στο διαδίκτυο ταξιδεύουν:
Στο Bankit
Στο myspace
και στο Jumping Fish