Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 42

Ονειρόδραμα, του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Ονειρόδραμα, θέατρο, Δημήτρης Κωνσταντάρας, εκδόσεις Βακχικόν 2018

 

(Αρχίζει να παίζει το ΠΡΩΤΟ βίντεο. Είναι γρήγορα μονταρισμένα αποσπάσματα με λόγο από διάφορα δελτία ειδήσεων ΟΛΩΝ των καναλιών, με ΟΛΟΥΣ τους γνωστούς παρουσιαστές, με φράσεις στις οποίες αναφέρεται η λέξη «βουλευτής» ή «βουλευτές». Τα αποσπάσματα των παρουσιαστών διακόπτονται από πλάνα γνωστών βουλευτών όλων των κομμάτων που κάνουν δηλώσεις, μιλούν στη Βουλή, βρίσκονται σε τηλεοπτικά πάνελ)

(Διάρκεια: Μάξιμουμ 2 λεπτά. Στο τέλος του βίντεο, μπαίνει στη σκηνή μια γυναίκα)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ (φωτισμένη στη μέση της σκηνή. Θα είναι η ηθοποιός που αργότερα θα παίξει τη μάνα) Καλησπέρα σας. Μαζί μας θα παρακολουθήσετε απόψε ένα εξωκοινοβουλευτικό ονειρόδραμα. Λέγεται: «Βουλευτή να σε πει η μάνα σου…» Λίγο λαϊκός ο τίτλος; Ναι. Πώς λέμε: «Να σου πει ο παπάς στ’ αυτί κι ο διάκος στο κεφάλι». Πώς λέμε: «Αν είσαι και παπάς με την αράδα σου θα πας». Πώς λέμε: «Τρελός παπάς σε βάφτισε». Πώς λέμε: «Άλλος θέλει τον παπά, άλλος την παπαδιά κι άλλος την παπαδοπούλα». Πώς λέμε σε κάποιον που μας αποκάλεσε μαλάκα: «Μαλάκα να σε πει η μάνα σου». Αυτό ακριβώς. Λαϊκή φράση λοιπόν, διότι προέρχεται από τον λαό. Όπως άλλωστε και οι βουλευτές. Είναι μια σύγχρονη ιστορία για τρεις ηθοποιούς και πολλούς εφιάλτες. Είναι μια ματιά στη ζωή του -ας πούμε- Γιάννη Σαψαλάκη.
(ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΝΤΕΟ: Με μουσική υπόκρουση τον «Πολιτευτή» του Σαββόπουλου, εμφανίζεται ο πρωταγωνιστής. Καλοντυμένος, με την τσάντα στο χέρι, μπαίνει σε γραφεία, βγαίνει από γραφεία, περπατάει στο Κολωνάκι… στην Ομόνοια… χαιρετάει… ο κόσμος, ψιλοαδιαφορεί... μπαίνει σ’ ένα αυτοκίνητο... βγαίνει από το αυτοκίνητο... κατευθύνεται στη Βουλή... ακολουθεί κολλάζ φωτογραφιών του πρωταγωνιστή, σαν από προεκλογικό φυλλάδιο. Η γυναίκα παρακολουθεί. Κάποια στιγμή, βγαίνει απ’ τη σκηνή και φέρνει ένα καρεκλάκι. Κάθεται)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ Αυτός είναι ο βουλευτής μας. Ο ήρωάς μας. Ο παππούς του, ο Σήφης Σαψαλάκης, γεννημένος στην Κρήτη, ψαράς το επάγγελμα, παντρεύτηκε απ’ τα 22 του χρόνια με μια Κρητικοπούλα, από σπίτι που λένε, με τεράστια κτηματική περιουσία. Από εκεί και η δημοφιλέστατη πολιτικά κατάληξη -άκης. Δημοφιλέστατη ως κατάληξη δηλαδή. Όχι απλώς… ΑΚΗΣ. Αυτό κάνει τζιζ. Γιου αντερστάντ, νόου; Που Θα ’λεγε και ο Τσίπρας. Προπολεμικά λοιπόν, και αφού είχε κάνει έναν γιο, ο Σαψαλάκης ο ψαράς, μετακόμισε με την Κρητικοπούλα στην Αθήνα. Τα κτήματα στην Κρήτη τα είχε κάνει λίρες βέβαια. Και μετά, τα δύσκολα χρόνια, έκανε περιουσία ως μαυραγορίτης επί Κατοχής. Και μετά Κατοχήν. Και δεν ήταν ο μόνος. Άντε να μην αρχίσουμε να λέμε ονόματα. Ο γιος του τώρα παντρεύτηκε κι αυτός μικρός-μικρός, στα 19 του, κι αυτός μια Μεγαρίτισα με ατέλειωτη κτηματική περιουσία. Κατά μάνα κατά κύρη, έκανε περιουσία πουλώντας τα κτήματα και τα οικόπεδα. Και μετά… μετά έγινε εργολάβος οικοδομών κατά δήλωση και έχτισε σπίτια πάνω σε όλα τα ρέματα της περιοχής των οικοπέδων, από την Ελευσίνα ως τα Μέγαρα, τα Βίλια, τη Νέα Πέραμο, την Πάχη, τη Μάνδρα... Μετά, μετακόμισε στην Κυψέλη και διέπρεψε ως κατασκευαστής πολυκατοικιών χωρίς κεντρική θέρμανση και χωρίς ασανσέρ. Έχτισε και τη μισή Κυψέλη και τα Κάτω Πατήσια και κάτω απ’ το ποτάμι, στο Μπουρνάζι, στις φτωχογειτονιές. Έχτισε δηλαδή τα ρέματα και στη Μάνδρα και στο Μπουρνάζι. Καλό παιδί. Έκανε κι αυτός έναν γιο. «Αυτός θα γίνει επιστήμονας» είπε. Ο γιος του, ο Γιάννης, ο ήρωάς μας, περίμενε στις καφετέριες ως τα 35 του. Μετά, πέθανε ο πατέρας του. Και ο Γιάννης έφαγε όλη την περιουσία του πατέρα του στην πολιτική. Μόνο για διακοπές είχε πατήσει το πόδι του στην Κρήτη. Κάτοικος Δροσιάς, με αμέτρητα κτήματα στη Μάνδρα, βγήκε βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας. Σας τον παραδίδουμε.