Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 22

MENUMENU

Iridium της Αγγέλας Γαβρίλη

Iridium, ποίηση, Αγγέλα Γαβρίλη, Εκδόσεις Momentum 2013

 

Την Αγγέλα Γαβρίλη την γνωρίζουμε ήδη από το 2009. Μας είναι οικεία η δυνατή γραφή της. Iridium, λοιπόν, σημαίνει ακριβώς αυτό: ποίηση σκληρή, ανθεκτική, καταλυτική. Όπως και η μεταλλική του φύση, που σκεπάζει το φλοιό της Γης από εκατομμύρια χρόνια πίσω, από την ποίηση του Iridium ανασύρονται πλάσματα μυθικά, λέξεις μαγικές του παρελθόντος, μνήμες αρχέγονες.

για σταυρούς και πεντάλφες,/ για θεούς φολιδωτούς και άγιους κυνοκέφαλους


Ταξιδεύοντας στις τέσσερις ενότητες της συλλογής, μεταφερόμαστε από την αγάπη στο μίσος, από τον Ιησού στον Εωσφόρο, από το Κράκεν στον Λεβιάθαν, από το Α στο Ω. Ο σκοτεινός ερωτισμός της «Ανδρομέδας», φανερώνει λατρείες αρχαίες, που κρύβονται κάτω από τα  απύθμενα ύδατα και ξυπνούν με τελετές σε «σεληνιακές γιορτές» μιας «Σκοτεινής Κυράς», η οποία μας δίνει σαφείς οδηγίες «How to cast a spell» σε έξι βήματα.

και μόνη της,/ με τη δική της θέληση,/ανεβαίνει στην πυρά


Στη δεύτερη προσωπική της συλλογή ποιημάτων, η Αγγέλα Γαβρίλη παρουσιάζει μια σειρά αλληγοριών, καταθέτοντας μέσω αυτών έναν παραμυθένιο εσωτερικό κόσμο που εμπνέεται από ήρωες της ιστορίας, τραγικές φιγούρες της μυθολογίας, αντιξοότητες της πραγματικότητας και, πάνω απ' όλα, από την πηγαία δύναμη του Ανθρώπου-Θεού, που καταφέρνει, παρά την παραδοξότητα της ζωής, να αντέχει.

Εκδίκηση είναι να στέκεσαι απέναντί τους και να υπάρχεις:/ όπως οι αρχαίοι ναοί,/ όπως τα τριαντάφυλλα,/ όπως οι λύκοι


Μαρία Κατσοπούλου
Vakxikon Radio
Vakxikon Blog