Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 22

Λέσχη Ανάγνωσης Ιουνίου: Η Μυθολογία του Ζ.Δ. Αϊναλή & Πανόραμα βιβλίων

Μυθολογία, ποίηση, Ζ.Δ. Αϊναλής, Εκδόσεις Πανοπτικόν 2013

 

Η Μυθολογία του Ζ.Δ. Αϊναλή είναι ένα πόνημα ζωής ετών, που πηγαινοέρχεται πάνω-κάτω, πάνω-κάτω, ζυμώνεται, συνδιαλέγεται με τον κόσμο του ποιητή, ξανά και ξανά, ώστε τελικά βρίσκει τον προορισμό του, την οριστική του έξοδο στο χαρτί. Μια συγγραφή που έρχεται από τον παλιό καιρό προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στην κουβέντα που έχει ξεκινήσει ο Αϊναλής με το πέρα από εδώ.

Και πάνω σε αυτή την κουβέντα αποτυπώνονται ποικίλες αντιδράσεις. Οργή, μίσος, επίθεση, πάθος. Αλλά και αγάπη, έρωτας, τρυφερότητα, ευαισθησία. Ναι, κυρίως το τελευταίο είναι αυτό το συστατικό που διαπερνά το σύνολο του έργου του ποιητή, το οποίο αποτελείται από μια σύνθεση, ένα μωσαϊκό ποιημάτων, πεζών, θραυσμάτων, συνθημάτων, εξομολογήσεων…

Αυτός είναι όλος ο εσωτερικός κόσμος του Αϊναλή με άλλα λόγια, ή μια κατάθεση όλης της προβληματικής του, μιας συστηματικής μελέτης που όλο και επανακαθορίζεται όσο περνάει ο καιρός; Στη Μυθολογία πάντως συνοψίζεται το τσίγκλισμα του ποιητή με το αέναο, μια διαδρομή τεσσάρων βιβλίων και επτά χρόνων που επιστεγάζονται με αυτή την έκδοση.

Πανόραμα βιβλίων

 

Διαχειρίζομαι το πιο σκληρό / διαχειρίζομαι τον πόνο της μοναξιάς. Από την ποιητική συλλογή Το τραγικό και το λημέρι των αισθήσεων (Σαιξπηρικόν 2012) της Αλεξάνδρας Μπακονίκα, μια ποίηση ανθρωποκεντρική που παρατηρεί τα πιο μύχια της καθημερινότητας.

*


Το τρίτο μέρος της σειράς ποιητικών βιβλίων του Κώστα Λιννού, εκ των εκδοτών του περιοδικού Κουκούτσι, είναι οι Μετασχηματισμοί Γ’ (Γαβριηλίδης 2013), που μας ακουμπάει τόσο τρυφερά όπως κάνει το θρόισμα των φύλλων.

*


Η έμμετρη και σατυρική ποίηση του Φάνη Λυσιφάνη επιστρέφει στον, επίσης, ογκώδη ποιητικό τόμο Ποιητική εξέγερση (ΑΩ 2013), κατά τον οποίο επισκοπούνται με το πλέον οξύ χιούμορ όλα τα σύγχρονα που συμβαίνουν στη χώρα μας.

*


Στίχους γεμάτους πάθος και συναισθηματική ένταση διαβάζουμε στην ποιητική συλλογή Η στιγμή που θα φεύγω (Στοχαστής 2013) του Χρήστου Δασκαλάκη.

*


Στις νεοσύστατες Εκδόσεις Προμετωπίδα κυκλοφόρησε φέτος η πρώτη ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Κούτση Τοις «κυνών» ρήμασι πειθόμενοι. Επίορκοι της άνωσης / καταπλεύστε στη φύση.

*

Επίκαιρο όσο ποτέ είναι το βιβλίο διαδικτυακών θραυσμάτων του κινηματογραφιστή και ζωγράφου Άγγελου Σπάρταλη Ο ποιητής του facebook (Ίαμβος 2013).
Νέστορας Πουλάκος