Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 34

MENUMENU

48 ώρες: "Δυο μέρες προσθεσμία"

48 Ώρες

Συνέντευξη στον Διονύση Κούτρα

Δύο μέρες προσθεσμία (48 Ώρες) είχε η μπάντα για να οργανωθεί και να πραγματοποιήσει το πρώτο της live το 2003. Η συμμετοχή του συγκροτήματος στο X-Factor και η κατάκτηση της τρίτης θέσης τους έκανε ευρέως γνωστούς στο κοινό, με αμέτρητα live σε όλη την Ελλάδα με το  playlist της μπάντας να περιλαμβάνει κομμάτια από disco και pop από τις δεκαετίες του '70 και του '80, αλλά και εξαιρετικές διασκευές του σήμερα φτιάχνοντας ένα πραγματικά live dance πρόγραμμα. Ο Φίλιππας Σκλαβενίτης, κιθαρίστας τους συγκροτήματος μιλάει στο περιοδικό Vakxikon.gr.

Είναι αλήθεια ότι μια προθεσμία ήταν η αφορμή για την ίδρυση και το όνομα της μπάντας;
Η μπάντα δημιουργήθηκε το Μάιο του 2003 όταν ζητήθηκε μέσα σε 2 ημέρες (δηλαδή σε 48 Ώρες!) να φτιάξουν και να παίξουν ένα live dance πρόγραμμα και να το παρουσιάσουν στο club που είχε ο ιδιοκτήτης του Ωδείου όπου σπούδαζαν ο Πάνος Δημάκης (keyboards), ο Ιάσονας Ιωαννίδης (Bass) και ο Βαγγέλης Παναγόπουλος (Vocals). Μετά από λίγους μήνες ενσωματώθηκε στην μπάντα ο Βασίλης Καλιστρίδης (Drums). Μετά από διαφορετικά line up και εκατοντάδες live, τηλεοπτικές εμφανίσεις και συνεργασίες, το 2009, η μπάντα αποφασίζει να πάρει μέρος στο talent show X Factor όπου κατέκτησε την τρίτη θέση. Σε αυτό το σημείο προσχωρεί στην μπάντα ο Φίλιππος Σκλαβενίτης (Guitar). Έκτοτε η μπάντα συνεχίζει σταθερά με αυτή τη σύνθεση έχοντας πάντα δίπλα της το έκτο μέλος της, τον Μανώλη Κουμρίδη (Sound Engineer, Producer). Στην παρέα πάντα υπάρχει και μια γυναικεία παρουσία για να ομορφαίνει το τοπίο. Τα τελευταία τρία χρόνια στα γυναικεία φωνητικά είναι η εξαιρετική Λουκία Σλάβη!

Ποιο είναι το μυστικό για να μπορέσει να διατηρηθεί μια μπάντα για χρόνια, ξεπερνώντας τους προσωπικούς εγωισμούς;
Το μυστικό δεν είναι ένα, είναι πολλά μικρά τα οποία τα ανακαλύπτεις, τα διαμορφώνεις και πολλές φορές τα αναθεωρείς στην πορεία. Θα έβαζα ως σημαντικότερα τα εξής: α) Όταν έχει ξεκάθαρο στόχο για το τι θέλει να κάνει. Χωρίς στόχο δεν πας πουθενά, β) Όταν μοιράζονται οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες. Έτσι προχωράνε όλα πιο γρήγορα και ο κάθε ένας επικεντρώνεται στο αντικείμενο του, γ) Ξεπερνώντας τους προσωπικούς εγωισμούς. Αν δεν το κάνεις αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για οποιαδήποτε συνεργασία, δ) Να δίνεις κάθε φορά το καλύτερο που μπορείς . Δεν πρέπει να επαναπαύεσαι ούτε στις δύσκολες ούτε στις καλές στιγμές. Η μπάντα είναι ζωντανός οργανισμός, αν δεν του δώσεις τροφή πεθαίνει…, ε) Αμοιβαίος σεβασμός, ισότητα και αλληλοϋποστήριξη, αλλιώς δε μιλάμε για μπάντα.

Αμερικάνικη ή Αγγλική σκηνή; Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές της μπάντας;
Θα μου ήταν πολύ δύσκολο να διαλέξω μια από τις δύο σκηνές, τις λατρεύω εξίσου και νομίζω το ίδιο θα απαντούσαν όλα τα παιδιά. Με επτά διαφορετικούς ανθρώπους υπάρχει πληθώρα επιρροών και ακουσμάτων. Παρόλα αυτά είμαστε τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε αρκετά από τα αγαπημένα μας κομμάτια στην τηλεοπτική εκπομπή ‘Βράδυ’ η οποία έκλεισε φέτος τα τέσσερα χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην προηγούμενη σεζόν διασκευάσαμε 700 τραγούδια!

Αυτό που ξεχωρίζει τις 48 Ώρες”είναι τα live σας, στα οποία ο κόσμος από το πρώτο τραγούδι μέχρι το τελευταίο δεν σταματάει να χορεύει. Ποιο είναι το μυστικό για ένα πετυχημένο live και πότε εσείς θεωρείτε ένα live επιτυχημένο;
Θα απαντήσω με μια μικρή ιστορία. Όταν ήμουν 15 ετών είχα πάει σε μια συναυλία ενός αγαπημένου μου συγκροτήματος. Ήταν ένα από τα πρώτα live που είχα πάει οπότε ο ενθουσιασμός και η προσδοκία μου ήταν τεράστια. Δυστυχώς απογοητεύτηκα γιατί όταν βγήκαν στη σκηνή μου έδωσαν την αίσθηση ότι δεν περνούσαν καλά, ότι βαριόντουσαν και ότι κάτι τέλος πάντων δεν πήγαινε καλά. Φυσικά αυτό πέρασε και σε όλον τον κόσμο. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μυστικό είναι, όταν ανεβαίνεις στη σκηνή, να τα αφήνεις όλα πίσω και να γίνεσαι ένα μαζί με τον κόσμο. Δεν έχει σημασία αν είναι ένα live σε ένα μικρό club ή μια συναυλία σε ένα στάδιο. Ο κόσμος έχει έρθει να σε τιμήσει και εσύ οφείλεις να του το ανταποδώσεις με τον καλύτερο τρόπο που μπορείς.   

Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική μουσική σκηνή;
Θεωρώ ότι υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες σε όλα τα είδη μουσικής στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά υπάρχουν λίγες σκηνές που να υποστηρίξουν εναλλακτικά είδη μουσικής. Δυστυχώς ένας μουσικός που δεν κάνει live δε μπορεί να εξελιχθεί στο μέγιστο που θα μπορούσε. Εύχομαι στο μέλλον αυτό να αλλάξει.   

Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω, υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε στα 13 χρόνια της μουσικής σας πορείας;
Θεωρώ ότι αυτό που είμαστε σήμερα είναι αποτέλεσμα των σωστών και των λάθος επιλογών μας. Όποτε αν άλλαζα κάτι πιθανόν να μην είχα σήμερα την εμπειρία του λάθους μου να το αξιολογήσω κατάλληλα. Με αυτήν την έννοια δε θα άλλαζα κάτι.

Τι περιμένουμε από τις 48 Ώρες στο μέλλον;
Το άμεσο μέλλον περιλαμβάνει καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και εξωτερικό. Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει το καινούργιο μας single και τα Χριστούγεννα το τρίτο μας album.   

Αυτό που ρωτάμε όλους στο περιοδικό Vakxikon.gr, ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και γιατί;
Ο Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη. Γιατί μου υπενθύμισε το νόημα του να πολεμήσεις για τις αρχές και τα ιδανικά σου μέχρι το τέλος, έχοντας πίσω σου σαν προίκα όλα τα καλώς και τα κακώς κείμενα του εαυτού σου.  

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog