Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 34

Ελευθέριος Αχμέτης: "Η ποίηση έχει κινητήριο δύναμη το συναίσθημα"

photo © Τάκης Αθανασοπουλος

photo © Τάκης Αθανασοπουλος

Συνέντευξη στον Θεοχάρη Παπαδόπουλο

Συνομιλήσαμε με τον ποιητή Ελευθέριο Αχμέτη με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής του συλλογής Επτά, από τις εκδόσεις Εκάτη.

Έχετε δώσει στην ποιητική σας συλλογή τον τίτλο Επτά. Ο αριθμός επτά επαναλαμβάνεται στο ποίημα «Τυχαία διαδρομή», ενώ υπάρχουν και δύο ποιήματα χωρισμένα σε επτά μέρη. Σημαίνει κάτι για σας ο αριθμός επτά; Υπάρχει κάποια σύνδεση των συγκεκριμένων ποιημάτων με τον τίτλο;
Ο τίτλος της συλλογής βρίσκεται σχεδόν σε όλο το βιβλίο! Αρχικά το συναντάμε στο Νανούρισμα της Νιόβης, «νάνι τα δεκατέσσερα παιδιά». Ύστερα στο ποίημα Περί Τυφλότητος,  «..ἑπτά Πλειάδες». Αλλά πέρα από ένας αριθμός βρίσκεται και ως έννοια μέσα στα ποιήματά μου. Διότι για εμένα το Επτά σημαίνει μια ολοκλήρωση, μια διαδρομή από μια κατάσταση σε μια άλλη. Είτε αυτή είναι πολιτική, κοινωνική και πολύ περισσότερο ερωτική θα έλεγα. Έτσι τα συγκεκριμένα ποιήματα που αναφέρατε, αποτελούν τον  κεντρικό άξονα των υπολοίπων  ποιημάτων, που ως βάση έχουν το Επτά.

Στην εισαγωγή της ποιητικής σας συλλογής έχετε μια προτροπή: «Απλά, ας ανησυχήσουμε!» Πιστεύεται πως η ποίηση μπορεί να μας κάνει να ανησυχήσουμε;
Η ποίηση, όπως και οι άλλες μορφές τέχνης, έχουν κινητήριο δύναμη το συναίσθημα! Η ανησυχία είναι ένα συναίσθημα που έχουμε οι περισσότεροι ειδικά με τις έντονα ιστορικές  στιγμές που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική ανισορροπία, οδηγεί σε κοινωνική ψυχοπαθολογία. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας κάνουν τον σύγχρονο άνθρωπο να μην ακολουθεί την φυσική ακολουθία της σκέψης και του συναισθήματος. Αρχικά αν ανησυχήσουμε, βρισκόμαστε στον προθάλαμο μιας ανατροπής. Η ποίηση είναι ένας σπόρος που ευδοκιμεί σε εύφορο  έδαφος.

Στο ποίημα «Και τι να πεις, και ποιος ν’ακούσει» εκφράζεται μια απαισιοδοξία, η οποία αναιρείται στα ποιήματα «Επαναστατώ» και «Χρυσός είναι η φωνή του λαού». Μήπως, τελικά, υπάρχουν άνθρωποι να ακούσουν και πρέπει να επιμένουμε για να τους πείσουμε;
Οι αισθήσεις μας, λέω στον πρόλογο, έχουν ασθενήσει. Πόσο μάλλον η ακοή μας, που την ρυπαίνουν αδιαλείπτως. Χρειάζεται αρκετή επιμονή και προσπάθεια για να ακούσει και μόνον αρχικά  κάποιος,  αυτό που θα του πεις. Μας έχουν μάθει να απαισιοδοξούμε, αλλά ξεχνάμε πολλές φορές, πως μας αρέσει περισσότερο να ονειρευόμαστε.

Πιστεύετε ότι όταν ένας άνθρωπος ερωτευτεί, γίνεται εύθραυστος;
Σχεδόν κρυστάλλινο σε κάνει. Ο έρωτας είναι σαν το μέλι, δεν σου κάνει κακό, αλλά εξαρτάσαι από του χυμούς ενός λουλουδιού.

Το Επτά είναι η πρώτη σας ποιητική συλλογή. Έχετε σκεφτεί το επόμενο βήμα σας;
Το Επτά είναι η πρώτη ποιητική συλλογή και τώρα προετοιμάζω την δεύτερη συλλογή ποιημάτων μου, με τις εκδόσεις Εκάτη.