Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 31

Το λεξικό των ανωμάλων ρημάτων μου της Θέdας Καϊδόγλου

καιδόγλου-βιβλίο

Το λεξικό των ανωμάλων ρημάτων μου. Μικροδιηγήματα. Μικροατυχήματα, διηγήματα, Θέdα Καϊδόγλου, εκδόσεις Bookstars 2014

Αν όπως λέγεται «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» τότε η συνέχεια προμηνύεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την βορειοελλαδίτισσα συγγραφέα Θεοδοσία (κατά κόσμον Θέdα) Καϊδόγλου. Μέσα από τη συλλογή διηγημάτων της, που στο άκουσμα του τίτλου ήδη σου ερεθίζει την περιέργεια να εντρυφήσεις στα γραφόμενα, ξεδιπλώνει σκόρπιες στιγμές.

Ιστορίες που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της συμπρωτεύουσας στην οποία και διαμένει. Αυτό που σίγουρα αποτυπώνεται μέσα απ΄ τη συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων είναι αν μη τι άλλο βιώματα που είτε θα ήθελε να κρατήσει μέσα στο σεντούκι των αναμνήσεών της είτε να τα αποτινάξει εξωτερικεύοντάς τα.

Συνάμα αυτό που διακρίνεται με ιδιαίτερη ευκολία μέσα απ΄ το γραπτό της λόγο είναι μια ρεαλιστική διάθεση που θέλει να προσδώσει στα διηγήματα της και επ΄ουδενί να ωραιοποιήσει καταστάσεις.

Και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό με τις ημιτελείς ιστορίες που υπάρχουν. Ουσιαστικά φλερτάρει, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις που θα δημιουργηθούν, με τις εκάστοτε συνθήκες που θα αντιμετωπίσει έχοντας ως κύριο γνώμονα το ένστικτό της.

Νίκος Μπίνος