Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 31

Βαδίζοντας προς την προσωπική δημιουργία - Ανιές Αζέζ

Προτιμώ το μολύβι, επειδή είναι το απλούστερο εργαλείο που μπορείς να πάρεις μαζί σου οπουδήποτε για να ζωγραφίσεις. Είναι διακριτικό και μου επιτρέπει να αισθάνομαι πραγματικά κοντά στο σχέδιο.

Μου αρέσει ιδιαίτερα να ζωγραφίζω πορτρέτα, το καθένα να αποκαλύπτεται μέσα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και τις διαφορές μας που αποτελούν τον πλούτοτου κόσμου.

Αντιγράφω αρχικά φωτογραφίες, ντοκουμέντα, αντίγραφα έργων, προσέχοντας την τελειότητα και την ομοιότητα με το πρωτότυπο.

Κάνω τις δικές μου συνθέσεις νεκρής φύσης τις οποίες ζωγραφίζω ή σχεδιάζω, συμμετέχω σε εργαστήρια με ζωντανά μοντέλα και πηγαίνω να ζωγραφίσω έξω, "εκ του φυσικού".

Η ερμηνεία μου τότε είναι πιο ελεύθερη, πιο ζωντανή, πιο συναρπαστική με αποτέλεσμα να παίρνω μεγαλύτερη ευχαρίστηση από αυτήν: να εργάζομαι επάνω στο αληθινό.

Απομακρύνομαι έτσι από την προσήλωση στο "στυλιζαρισμένο", στο "παρόμοιο" για να εκφράσω περισσότερο τα προσωπικά μου συναισθήματα, να προσθέσω κάτι από εμένα.

Μετατρέπω, αναμιγνύω, χρωματίζω, διερευνώ και συγκεντρώνω τεχνικές: χαρακτικής, κολάζ και κοπτικής με υφάσματα και χαρτιά. Παίζω με το πρωτότυπο, πειραματίζομαι, τολμώ...

Μου αρέσει επίσης να συνδυάζω το μαύρο και το άσπρο με το χρώμα. Φαίνονται αντίθετα μεταξύ τους κι όμως αλληλεπιδρούν για να δημιουργήσουν αρμονική ατμόσφαιρα.

Τέλος, κάνω ένα βήμα πίσω, παίρνω απόσταση από το πρωτότυπο και δημιουργώ τις δικές μου συνθέσεις από τις φωτογραφίες μου για παράδειγμα, ή παίζω με τα σχήματα και τα χρώματα, ανάλογα με τη διάθεσή μου.

Δεν θέλω να επιτύχω ένα αποτέλεσμα με κάθε κόστος, θέλω να βγάλω το καλύτερο από μέσα μου ζωγραφίζοντας και σχεδιάζοντας, να απολαμβάνω τη στιγμή, να ζω μέσα στην πληρότητα και κυρίως να παίρνω χρόνο, να αναπνέω, να αφήνομαι να παρασυρθώ, να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου, να βρίσκομαι σε άλλο χωροχρόνο.

Θέλω να δημιουργώ για μένα. Είναι αυτή η αίσθηση της ελευθερίας που μου αρέσει.

Mετάφραση από τα γαλλικά: Ανδρονίκη Δημητριάδου