Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 31

Μικρές και μεγάλες προδοσίες της Τζένης Μανάκη

μανάκη

Μικρές και μεγάλες προδοσίες, μυθιστόρημα, Τζένη Μανάκη, εκδόσεις Περίπλους 2015

Στο πρώτο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδ. Περίπλους η Τζένη Μανάκη καταθέτει με ενάργεια την άποψή της για τη φιλία, τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, την αγάπη, τις ηθικές αξίες και όλα όσα καθορίζουν τις  μικρές ή τις μεγάλες προδοσίες που ζούμε όλοι μας.

Από τον Γκάιτε στον Μάνο Χατζιδάκι, από τον Μπόρχες στην Καραίνδρου, τη Ρεμπούτσικα, τον Κούντερα και τον Χαβιέρ Μαρίας, η συγγραφέας στήνει ένα διακειμενικό χορό συνομιλίας ανάμεσα σε πρόσωπα της τέχνης που αγαπά και την έχουν επηρεάσει, και ταυτόχρονα πιο γοητευτική την ιστορία που πραγματεύεται.

Με βαθιά συναίσθηση της χρήσης της ελληνικής γλώσσας αποκαλύπτει στον αναγνώστη της την προσωπικότητα των ηρώων της, αναλύοντάς τους εν τω βάθει με γνώμονα τις βιωματικές εμπειρίες τους και την εκλεπτυσμένη  ιδιοσυγκρασία.

Οι περιγραφές των τοπίων είναι ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι αυτού του βιβλίου. Οι ήρωές της ταξιδεύουν από το Λονδίνο στο Παρίσι, στο Λος Άντζελες και τη Θεσσαλονίκη και η συγγραφέας τούς ακολουθεί και με άνεση καταγράφει τους χώρους γύρω τους, μεταφέροντας τον αναγνώστη της νοερά στις κοσμοπολίτικες γειτονιές τους.

Το κείμενο διανθίζεται από μικρά αποφθέγματα της συγγραφέα αλλά και καίρια αποσπάσματα από το λόγο του Μπόρχες. Πέρα όμως από όλα αυτά, η συγγραφέας αγωνιά και θέτει τον προβληματισμό της για τις αξίες που χάνονται, για το ήθος και την ηθική που συχνά καταρρέουν, για την τύχη των κοινωνιών. Και αναζητά τις λύσεις των προβλημάτων στην παιδεία, στην πνευματική καλλιέργεια, στην προσωπική πάλη της νόησης του καθένα μας.

Τέσυ Μπάιλα