Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 15

Τομ Γουέιτς, Αληθινές Ομολογίες

του Τάσου Ρήτου

(Μια συνομιλία με τον εαυτό του)

Πρέπει να ομολογήσω, προτού συναντήσω των Tom, ότι είχα ακούσει τόσες πολλές φήμες και τόσα κουτσομπολιά που είχα φοβηθεί. Ειλικρινά, τα χρέη του τζόγου, ο ζωώδης μαγνητισμός σε συνδυασμό με την αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων. . . Η λεπτομερής συλλογή όπλων ,οι τρελές βόλτες για ψώνια, η περιποίηση του προσώπου, τα ταξίδια για σκι, οι καβγάδες για τα ναρκωτικά και τα πολλά δωμάτια στο σπίτι .Οι φοροδιαφυγές, η δημόσια ούρηση. . .Ήμουν τόσο νευρικός ώστε να συναντήσω αυτόν τον πραγματικό άντρα. Αλλά παρόλα αυτά τον βρήκα ευγενικό, έξυπνο, ανοιχτό, χαρούμενο, έτοιμο να βοηθήσει, με χιούμορ, γενναίο, τολμηρό, πολυλογά, καθαρό και ταπεινό. Ένα Scout Boy και ειλικρινά ένας μεγαλειώδης άντρας. Συναντήστε με τώρα σε μια σπάνια ματιά στην καρδιά του Tom Waits. Βγάλτε τα παπούτσια σας και παρακαλώ μην καπνίζετε.

Tom Waits

Ερώτηση: Ποια είναι η πιο περίεργη ηχογράφηση στην συλλογή σου;

Aπάντηση: Στην δεκαετία του ’70 μια εταιρία ηχογραφήσεων στο L.A. κυκλοφόρησε μια ηχογράφηση που λεγόταν «The best of Marcel Marceau». Είχε 40 λεπτά ησυχία και στη συνέχεια χειροκροτήματα και πουλήθηκε πολύ καλά. Ήθελα να κοροϊδέψω αυτή την εταιρία. Ειλικρινά με ενοχλεί, και επιπλέον όταν οι άνθρωποι μιλάνε γι’ αυτό και προσπαθούν να το εξηγήσουν.

Ε: Ποια είναι μερικά από τα πιο ασυνήθιστα πράγματα που έχουν συμβεί σε μια τουαλέτα;

A: Ο Winston Churchill γεννήθηκε σε μια γυναικεία τουαλέτα και ήταν ένας 16χρονος Iroquois.

Ε: Πάντα διασκεδάζεις τον συνδυασμό μεταξύ μόδας και ιστορίας, μίλησέ μου γι’ αυτό.
A: Ωραία, ας πάρουμε το μαγιό που φτιάχτηκε το 1947 από ένα Γάλλο σχεδιαστή μόδας. Η όψη της πρώτης γυναίκας με το αποκαλυπτικό μαγιό ήταν τόσο εκρηκτική όσο η έκρηξη της ατομικής βόμβας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα Bikini Island, τα οποία βρισκόταν στα Marshall Island και έδωσαν το όνομά τους στο bikini.

Ε: Ονόμασε μερικούς καλλιτέχνες που επηρέασαν το δημιουργικό κομμάτι της ζωής σου.

A: Εντάξει εδώ είναι μερικοί που μου έρχονται στο μυαλό για τώρα Kerouac, Dylan, Bukowski, Rod Serling, Don Van Vliet, Cantinflas, James Brown, Harry Belafonte, Ma Rainey, Big Mama Thornton, Howlin’ Wolf,  Lead Belly,  Lord Buckley,   Mabel Mercer, Lee Marvin, Thelonius Monk, John Ford, Fellini, Weegee, Jagger, Richards, Willie Dixion,  John McCormick, Johnny Cash, Hank Williams, Frank Sinatra, Louis Armstrong, Robert Johnson, Hoagy Carmichael, Eurico Caruso.

Ε: Ονόμασε μερικά τραγούδια που έγιναν φάρος για σένα.

A: Ξανά για τώρα. . . αλλά αν με ρωτήσεις αύριο η λίστα θα αλλάξει, φυσικά.
Gershwin’s second prelude, “Pathatique Sonata”, “El Paso”, “You’ve Really Got Me”, “Soldier Boy”, “Lean Back” , “Night Train”, “Come In My Kitchen”, “Sad Eyed Lady”, “Rite of Spring”, “Ode to Billy Joe”, “Louie Louie”, “Just a Fool”, “Prisoner of Love”, “Wang Dang Doodle (all night long)”, “Ringo” ,  “Ball and Chain”, “Deportee”, “Strange Fruit”, “Sophisticated Lady”, “Georgia On My Mind”, “Can’t Stop Loving You”, “Just Like A Woman”, “So Lonesome I Could Cry”, “Who’ll Stop The Rain?”, “Moon River”, “Autumn Leaves”, “Danny Boy”, “Dirty Ol’ Town”, “Waltzing Matilda”, “Train Keeps a Rollin”, “Boris the Spider”, “You’ve Really Got a Hold On Me”, “Red Right Hand”,  “All Shook Up”,  “Cause of It All”, “Shenandoah”, “China Pig”, “Summertime”, “Without a Song”, “Auld Ang Syne”, “This is a Man’s World”, “Crawlin’ King Snake”, “Nassun Dorma”, “Bring it on Home to Me”, “Hound Dog”, “Hello Walls”, “You Win Again”, “Sunday Morn’ Coming Down”, “Almost Blue”, “Pump It Up”, “Greensleeves”, “Just Wanna See His Face”, “Restless Farewell”, “Fairytale of NY”, “Bring Me A Little Water Sylvie”, “Raglan Road”, “96 Tears”, “In Dreams”, “Substitute”, “Good Time Charlie’s Got The Blues”, “Theme from Rawhide”, “Same Thing”, “Walk Away Rene”, “For What it’s Worth”, theme from “Once Upon A Time In America”, “Nowadays Clancy Can’t Even Sing”, “Oh Holy Night”, “Mass in E Minor”, “Harlem Shuffle”, “Trouble Man”, “Wade in The Water”, “Empty Bed Blues”, “Hava Nagila”.
Ε: Τι σημαίνει παράδεισος για σένα;

Α: Εγώ κι η γυναίκα μου στην οδό 66 με μια κούπα καφέ, μια φθηνή κιθάρα, ένα νοικιασμένο μαγνητόφωνο για να γράφει, σε ένα πανδοχείο, κι ένα αυτοκίνητο το οποίο τρέχει καλά κι είναι παρκαρισμένο μπροστά στην πόρτα.

Ε: Τι σε δυσκολεύει περισσότερο;

Α: Περισσότερο μπερδεύω την πραγματικότητα με την φαντασία. Η πραγματικότητα  μου χρειάζεται φαντασία, όπως μια λάμπα που χρειάζεται ντουί . Η φαντασία μου χρειάζεται πραγματικότητα όπως ένας τυφλός άντρας που χρειάζεται το μπαστούνι του. Τα μαθηματικά είναι δύσκολα. Δυσκολεύομαι να διαβάσω ένα χάρτη ή να ακολουθήσω οδηγίες. Η ξυλουργική. Τα ηλεκτρονικά. Τα υδραυλικά. Δυσκολεύομαι να θυμάμαι τα πράγματα σωστά. Με δυσκολεύουν οι ίσιες γραμμές. Οι σεισμοί. Δυσκολεύομαι στο να βρω ένα ασφαλές σημείο. Με δυσκολεύει η υπομονή με τους άλλους. Η παραγγελία στα Κινέζικα εστιατόρια. Με δυσκολεύουν οι στερεοφωνικές οδηγίες στα Γερμανικά.

Ε: Τι νομίζεις ότι πάει στραβά με τον κόσμο;

Α: Έχουμε θαφτεί κάτω από το βάρος των πληροφοριών, το οποίο συγχέεται με την γνώση. Η ποσότητα συγχέεται με την αφθονία και ο πλούτος με την ευτυχία. Το σκυλί της Leona Helmsley  κόστιζε 12 εκατομμύρια τη περασμένη χρονιά . . . και ο Dean McLaine, ένας αγρότης στο Οχάιο κόστιζε 30 χιλιάδες δολάρια. Είναι απλά μια γιγάντια εκδοχή της τρέλας που μεγαλώνει σε κάθε έναν από τους εγκεφάλους μας. Είμαστε πίθηκοι με λεφτά και όπλα.

Ε: Αγαπημένες σκηνές από ταινίες;

Α: Ο R. De Niro στο ρινγκ στο «Raging Bull». Η έκφραση της Julie Christie στο «Heaven Can Wait» όταν είπε: Θα θέλατε να πάρετε ένα φλιτζάνι καφέ; Ο James Dean στο «Ανατολικά της Εδέμ» όταν είπε στην νοσοκόμα να βγει έξω καθώς ο πατέρας του είχε ένα ατύχημα και ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Η Marlene Dietrich στο «Touch of evil» όταν είπε: Ήταν ένα ξεχωριστό είδος άντρα. Ο Scout λέγοντας: Γεια σου Mr. Cunning-ham στην σκηνή της ταινίας «To kill a Mocking bird». Ο Nicolas Cage όταν κατέρρευσε σε μια αποθήκη ναρκωτικών στο «Match-stick Men». . . και όταν έφαγε μια κατσαρίδα στο «Vampire’s Kiss». Επίσης η τελευταία σκηνή στο «Chinatown».

Ε Μπορείς να περιγράψεις μερικές άλλες σκηνές από ταινίες οι οποίες έχουν μείνει για πάντα μαζί σου;

Α: Ο Bob Steiger στην ταινία «The Pawnbroker» εξηγώντας σε ένα Πορτορικανό όλα για το χρυσό. Ο Brando στην ταινία «The Godfather», πεθαίνοντας μέσα στις τοματιές με ένα τρομακτικό πορτοκάλι στα δόντια. Ο Lee Marvin στο «Emperor of the North» οδηγώντας μέσα από το αυτοκίνητο ασφαλείας και ο Borgnine όταν αναπηδούσαν σίδερα στον κώλο του. Ο Dennis Weaver στο μοτέλ λέγοντας: Είμαι απλά ο άντρας της νύχτας, στηριζόμενος σε ένα μικρό δέντρο στο «Touch of Evil». Ο απαγχονισμός στο «Oxbow Incident». Η φωνή του Rutger Hauer στο «Blade Runner» όταν πέθαινε. Ο Antony Quinn χορεύοντας στην παραλία στην ταινία του «Ζορμπά». Ο Nicholson στο «Witches of Eastwick» ντυμένος με φτερά στην εκκλησία καθώς οι κυρίες τρυπάνε με βελόνες κούκλες voodoo. Όταν ο σκύλος Blue Healer του Mel Gibson χτυπήθηκε από βέλος στο «Road Warrior».Όταν ο Rachel στον «Εξορκιστή» είπε: Θα βοηθήσεις ένα ώριμο αγόρι του δρόμου, πατέρα; Ο τυφλός τύπος στην ταβέρνα στο «Treasure Island». Ο Frankenstein αφού έχει στραγγαλίσει το νεαρό κορίτσι στην ποτάμι.

Ε: Μπορείς να μου πεις ένα περίεργο πράγμα το οποίο συνέβη σε ένα περίεργο μέρος; Κάποιες σκέψεις;

Α: Ένα Ιαπωνικό πλοίο-φορτηγό είχε τορπιλιστεί κατά την διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου, και βρισκόταν στο πάτο του Tokyo Harbor, με μια μεγάλη τρύπα στο κύτος του. Μια ομάδα μηχανικών κλήθηκε να λύσει το πρόβλημα, για το πώς θα ανέβουν οι τραυματίες στην επιφάνεια της θάλασσας. Ένας από τους μηχανικούς αντιμετωπίζοντας το πάζλ θυμήθηκε ότι είχε δει σε μια γελοιογραφία του Donald Duck, ότι ένα αγόρι είχε βυθιστεί με μια βάρκα στον πάτο του ωκεανού και μια τρύπα στο κύτος, και τότε έγινε μια ένεση από μπάλες  ping-pong με αποτέλεσμα να ανέβει στην επιφάνεια. Η ομάδα των σκεπτικιστών γέλασε, αλλά ένας από τους ειδικούς ήταν πρόθυμος να γίνει μια προσπάθεια. Φυσικά, που αλλού στον κόσμο μπορείς να βρεις 20 εκατομμύρια μπάλες ping-pong, εκτός από το Τόκιο; Αποδείχθηκε ότι ίσως είναι η τέλεια λύση. Οι μπάλες ενώθηκαν στην τρύπα του κύτους του πλοίου και αυτό επέπλευσε στην επιφάνεια.  Ο μηχανικός ενθουσιάστηκε. Οι ηθικές λύσεις σε προβλήματα βρίσκονται πάντα σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Επίσης, μπροστά σε αντίξοες συνθήκες πίστευε πάντα στον εαυτό σου.

Ε: Ποια είναι η πιο ενδιαφέρουσα ηχογράφηση που σου ανήκει;

A: Είναι μια μυστηριωδώς όμορφη ηχογράφηση, κι από ότι μου είπαν, είναι από την εταιρία του Robbie Robertson. Είναι από τριζόνια. Σωστά, τριζόνια, την πρώτη φορά που τα άκουσα. . .ορκίστηκα ότι άκουσα την χορωδία των Vienna Boys, ή την χορωδία των Mormon Tabernacle. Είχε μια αρμονία από τέσσερα μέρη, ήταν ένα ταλαντευόμενο χορωδιακό πανόραμα. Μετά μια φωνή έρχεται στην ηχογράφηση και λέει: Αυτό που ακούτε είναι ο ήχος από τα τριζόνια. Το μόνο πράγμα που παραποιήθηκε είναι ότι επιβραδύνθηκε η μαγνητοταινία. Κανένα εφέ δεν είχε προστεθεί, εκτός από ότι άλλαξαν την ταχύτητα της μαγνητοταινίας. Ο ήχος ήταν τόσο στοιχειωμένος. Το έπαιξα στον Charlie Musselwhite και με κοίταξε λες και τράβηξα ένα Leprechaun από την τσέπη μου.

Ε: Είσαι γοητευμένος με την ειρωνεία, τι είναι η ειρωνεία;

Α: Η Chevrolet είχε προβληματιστεί όταν ανακάλυψε ότι η πωλήσεις της για την Chevy Nova είχαν πέσει παντού στην Λατινική Αμερική. Τελικά ανακάλυψαν ότι το Nova στα Ισπανικά μεταφράζεται σαν «δεν πάει». Δεν είναι και το καλύτερο όνομα για αυτοκίνητο. . .οπουδήποτε «δεν πάει».

Ε: Έχεις κάποιες λέξεις με τις οποίες ζεις;

Α: Ο Jim Jarmusch μια φορά μου είπε: Γρήγορα, Φτηνά και Καλά. . .κράτα δυο. Άμα είναι γρήγορα και φθηνά δεν θα είναι καλά. Άμα είναι φθηνά και καλά δεν θα είναι γρήγορα. Άμα είναι γρήγορα και καλά δεν θα είναι φθηνά. Γρήγορα, φθηνά και καλά . . .κράτα δύο λέξεις για να ζήσεις.

Ε: Τι γράφει στην ταφόπλακα του Hemmingway;

Α: Με συγχωρείτε που δεν σηκώνομαι.

Ε: Πώς μπορείς να συγκρίνεις τους κιθαρίστες Mark Ribot και Smokey Hormel;

Α: Τα χταπόδια έχουν 8 και τα καλαμάρια 10 πλοκάμια, το καθένα έχει εκατοντάδες βεντούζες και επίσης έχει την δύναμη να σκάσει την αρτηρία ενός άνδρα. Έχουν μικρά ράμφη σαν τα πουλιά που τα χρησιμοποιούνε για να κάνουν δηλητηριώδεις ενέσεις στο θύμα. Έχουν αναφερθεί μερικά γιγάντια καλαμάρια και χταπόδια με εκατό πόδια σε κάθε πλοκάμι. Τα καλαμάρια είχαν γίνει γνωστά στο να γκρεμίζουν ολόκληρες βάρκες για να τρώνε αποπροσανατολισμένους ναύτες μέσα στο νερό. Πολλοί θεωρούν ανεξήγητο το γεγονός ότι βυθισμένα σκάφη που βρίσκονται μέσα στη ανοιχτή θάλασσα και ολόκληρες βάρκες εξαφανισμένες είναι αποτέλεσμα των γιγάντιων καλαμαριών.

Ε: Τι έχεις μάθει από την μητρότητα;

Α: Ποτέ μην δανείζεις το αμάξι σου σε οποιονδήποτε βάφτισες. Erma Bombek

Ε: Τώρα Tom, για το μεγάλο βραβείο . . . ποιος είπε: Είναι το είδος του άντρα που μια γυναίκα θα ήθελε να παντρευτεί για να τον ξεφορτωθεί.

Α: Mae West.

Ε: Ποιος είπε: Οι μισοί άνθρωποι στην Αμερική απλά προσποιούνται;

Α: Ο Robert Mitchum (ο οποίος πέθανε στον ύπνο του). Νομίζω ότι ήταν πολύ γενναιόδωρος και ευγενικός όταν το είπε αυτό.

Ε: Τι αξιόλογα πράγματα βρήκες σε ασυνήθιστα μέρη;

Α:
1. Αληθινή ομορφιά: Κηλίδες λαδιού που άφησαν αμάξια σε ένα παρκινγκ.
2. Ένα παπούτσι φτιαγμένο από ξύλο που έλαμπε στα σκουπίδια σαν τους θρόνους της Βραζιλίας.
3. Ψεύτικα δόντια σε παράθυρο ενεχυροδανειστηρίου στο Reno, NV.
4. Εξαιρετική ακουστική: στην φυλακή.
5. Το καλύτερο φαγητό: Στο αεροδρόμιο της Tulsa στην Oklahoma.
6. Τα περισσότερα μαγαζιά δώρων στην Fatima της Πορτογαλίας.
7. Την πιο απίθανη τοποθεσία για ένα πλήθος Chicano: Μια συναυλία του Morrissey.
8. Την περισσότερη φτώχεια: Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.
9. Ένας άστεγος άντρας με μια όμορφη φωνή όπερας να τραγουδάει την λέξη Bacteria σε ένα άδειο κάδο σκουπιδιών στην Chinatown.
10. Ένας Κινέζος με φυσιογνωμία Τεξανού στην Σκοτία.
11. Τον καλύτερο νυχτερινό ύπνο σε ένα ξερό κομμάτι ποταμού στην Αριζόνα.
12. Τους περισσότερους ανθρώπους που φορούν κόκκινα εσώρουχα στο St. Louis.
13. Τα ομορφότερα άλογα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
14. Ένας δικαστής στην Βαλτιμόρη το 1890 προήδρευσε σε μια δίκη όπου ένας άνδρας είχε κατηγορηθεί για φόνο και ήταν ένοχος και καταδικάστηκε από ενόρκους συνομήλικούς του. . .όταν αυτό έγινε ο δικαστής είπε στο τέλος της δίκης: Είστε ένοχος κύριε, αλλά δεν μπορώ να βάλω στη φυλακή έναν αθώο άνθρωπο. Βλέπετε ο δολοφόνος ήταν σιαμαίοι δίδυμοι.
15. Το μεγαλύτερο πέος (σε αναλογία με το σώμα του): Το στρείδι.

Ε: Tom, αγαπάς τις λέξεις και την προέλευσή τους. Για 2.000 δολάρια. . . ποια είναι η προέλευση της λέξης χαμός;

Α: Είναι μια σύμπτυξη της λέξης Βηθλεέμ. Προέρχεται από το νοσοκομείο της Αγίας Μαρίας στην Βηθλεέμ έξω από το Λονδίνο. Το Νοσοκομείο άρχισε να δέχεται ψυχικά αρρώστους στα τέλη του 14 αιώνα. Στον 16 αιώνα έγινε ένα φρενοκομείο. Η λέξη χαμός χρησιμοποιήθηκε για οποιοδήποτε τρελοκομείο ειδικά για σκηνές θορυβώδους σύγχυσης.

Ε: Τι ακριβώς συμβαίνει με τα αυτιά σου;

Α: Έχω έναν ηχητικό στιγματισμό όπου ακούω τα πράγματα λάθος. Έχω αυταπάτες. Υποθέτω ότι τώρα το λένε ADD. Έχω ένα ταραξία στον εγκέφαλό μου και ότι λέω το μετατρέπει σε γουρουνίσια Λατινικά και μου το επιστρέφει πάλι πίσω.

Ε: Η πιο συναρπαστική μουσική εμπειρία που είχες;

Α: Η πιο συναρπαστική μουσική εμπειρία μου ήταν στο Time Square πριν από 30 χρόνια. Ήταν μια αίθουσα για πρόβες γύρω από το Brill Building όπου όλα τα δωμάτια χωρίζονταν σε μικρά διαστήματα με την πόρτα να ανοίγει σε ένα μόνο δωμάτιο. Μέσα υπήρχε ένα είδος παλαιού πιάνου-εγκαύματα τσιγάρων, χαμένα κλειδιά, παλιές ζωγραφιές και καθόλου πετάλια. Έμπαινες μέσα, έκλεινες την πόρτα και ακουγόταν τόσο δυνατά από τα άλλα προβάδιζα που δεν μπορούσες να δουλέψεις, έτσι σταματούσες κι άκουγες και το μείγμα της μουσικής ήταν συναρπαστικό. Κλίμακες σε κλαρίνο, ταγκό, οπερέτας, στυφό κουαρτέτο εγχόρδων, μαθήματα φωνής, κάποιος να φωνάζει απ’ έξω: Όλοι καταλήγουν στα τριαντάφυλλα, γκαράζ μπάντες και μαθήματα πιάνου. Ο όροφος πάλλονταν, οι τοίχοι ήταν λεπτοί. Όπως ακούγονται δέκα ραδιόφωνα ταυτόχρονα, στο ίδιο δωμάτιο. Ήταν ένας σιδηροδρομικός σταθμός της μουσικής με όλους τους ήχους να αλέθονται γύρω σου, για μένα ήταν παραδεισένια.

Ε: Τι θα ήθελες να δεις, αλλά γεννήθηκες πολύ αργά γι’ αυτό;

Α: Επιθεώρηση. Μεγάλο μέρος από την  πολτοποίηση πολιτισμών και περίεργων υβριδίων. Κιθαρίστες Delta Blues και ηθοποιοί της Hawaii που ρίχνονταν όλοι μαζί με αποτέλεσμα την υιοθέτηση της slide κιθάρας, σαν μια γλώσσα που θεωρούμε δεδομένη, όπως την Αφρό-αμερικάνικη. Αλλά ήταν ένα σταυροδρόμι της γονιμοποίησης, όπως οι περισσότεροι πολιτισμοί. Ο George Burns ήταν ένας ηθοποιός επιθεώρησης που μου άρεσε ιδιαίτερα. Ξερός και αδιάκριτος, περίεργος και αστείος – καμιά σημασία δεν έχει τι είπε, μπορούσε να χορεύει. Είπε κάποτε: Κρίμα οι μόνοι άνθρωποι που ξέρουν πώς να κυβερνήσουν μια χώρα είναι απασχολημένοι σε καμπίνες οδήγησης και κουρεία.

Ε: Τι είναι ο gentleman;

Α: Ένας άντρας που ξέρει να παίζει ακορντεόν αλλά δεν το κάνει.

Ε: Ποια είναι η αγαπημένη σου Bucky Fuller παράθεση;

Α: «Η φωτιά είναι ο ήλιος που εξαερώνεται από το ξύλο».

Ε: Έχεις καθόλου απορίες;

Α:

1.Γνωρίζουν οι σφαίρες για ποιόν προορίζονται;
2. Υπάρχει καμιά τάπα στον βυθό του ωκεανού;
3. Τι λένε οι αναβάτες στα άλογά τους;
4. Πως αισθάνεται μια εφημερίδα όταν την τσαλακώνουν;
5. Πως νιώθεις όταν είσαι ένα δέντρο μέσα στον αυτοκινητόδρομο;
6. Μερικές φορές ένα βιολί ακούγεται σαν σιαμαία γάτα. Οι πρώτες χορδές βιολιού φτιάχτηκαν από έντερο γάτας – έχουν καμία σχέση;
7. Πότε πρόκειται να ανασηκωθεί ο κόσμος και να μας ξύσει από την πλάτη του;
8. Θα παντρευτούνε τελικά οι άνθρωποι και τα ρομπότ;
9. Είναι το διαμάντι απλά ένα κομμάτι άνθρακα με υπομονή;
10. Τελικά η Ella Fitzgerald έσπασε εκείνο το ποτήρι κρασιού με την φωνή της;

Ε: Ποιοι είναι μερικοί ήχοι που σου αρέσουν;

Α:

1. Μιας υψηλής συχνότητας στοιχειωμένη φωνή που δημιουργήθηκε από ένα ασύμμετρο καρουσέλ που προήλθε από την τριβή και ακουγόταν σαν ένα μεγάλο δάκτυλο που περιστρέφεται στο χείλος ενός γιγαντιαίου ποτηριού κρασί.
2. Μια γωνία στον δρόμο με τους ευαγγελιστές.
3. Οι γερανοί πασσάλων στο Manhattan.
4. Η φωνή της γυναίκας μου όταν τραγουδάει.
5. Όταν έρχονται τα άλογα - όταν έρχονται τα τρένα.
6. Τα παιδιά όταν βρίσκονται έξω από το σχολείο.
7. Τα πεινασμένα κοράκια.
8. Η ορχήστρα όταν κουρδίζεται.
9. Τα πιάνο στα saloon στις παλιές ταινίες western.
10. Τα παιδικά τρενάκια στο λούνα παρκ.
11. Οι προβολείς όταν χτυπιούνται από ένα κυνηγετικό όπλο.
12. Το λιώσιμο των πάγων.
13. Οι τυπογραφικές μηχανές
14. Ένας αγώνας μπάλας σε ένα τρανσιστοράκι.
15. Τα μαθήματα πιάνου από ένα παράθυρο διαμερίσματος.
16. Οι παλιές ταμειακές μηχανές Ca Ching.
17. Τα αυτοκίνητα επίδειξης δύναμης.
18. Οι χορευτές του tap (είδος χορού με ρυθμικό χτύπημα των ποδιών)
19. Οι φίλαθλοι ποδοσφαίρου στην Αργεντινή.
20. Το Beatboxing
21. Οι κόρνες με αέρα
22. Η κουζίνα ενός πολυσύχναστου εστιατόριου
23. Οι αίθουσες τύπου σε παλιές ταινίες.
24. Οι ελέφαντες όταν κάνουν πορεία όλοι μαζί.
25. Το τηγάνισμα του μπέικον.
26. Οι φιλαρμονικές ορχήστρες.
27. Τα μαθήματα κλαρίνου.
28. Ο φωνόγραφος.
29. Η καμπάνα ενός αγώνα.
30. Ο τσακωμός των Κινέζων.
31. Οι μηχανές των φλίπερ.
32. Οι ορχήστρες των παιδιών.
33. Οι καμπάνες των τρόλεϊ.
34. Οι κροτίδες.
35. Ένας αναπτήρας Zippo.
36. O ήχος των Calliopes (είδος παλιού πιάνου).
37. Τα τύμπανα από χαλύβδινα βαρέλια.
38. Τα τρακτέρ.
39. Τα βιολιά Stroh (βιολιά με ηχείο ντουντούκας)
40. Οι βουλωμένες τρομπέτες
41. Οι δημοπρασίες καπνού.
42. Το μουσικό πριόνι.
43. Το Theremin.
44. Τα περιστέρια.
45. Οι γλάροι.
46. Οι κουκουβάγιες.
47. Τα mocking birds
Ο κόσμος φτιάχνει μουσική όλη την ώρα.

Ε: Τι είναι αυτό που σε τρομάζει περισσότερο;

Α:

1. Ένας νεκρός άντρας στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου με μια μύγα να σέρνεται στο μάτι του.
2. Οι αναπηδήσεις στα κενά αέρος κατά την διάρκεια μιας αεροπορικής πτήσης.
3. Οι σειρήνες και τα φώτα ανίχνευσης ταυτόχρονα.
4. Οι πυροβολισμοί τη νύχτα σε κακόφημες γειτονιές.
5. Η μηχανή του αυτοκινήτου χαλασμένη, μέσα στο σκοτάδι και μέσα στην βροχή.
6. Όταν κλείνει η πόρτα μια φυλακής.
7. Ταξιδεύοντας στη λεωφόρο Pacific Coast και σε μια απότομη στροφή ο οδηγός παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει, κι εσύ βρίσκεσαι στο πίσω κάθισμα.
8. Είσαι διανομέας αλληλογραφίας και έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα Doberman που γρυλίζει και σου δείχνει τα δόντια του. . .δεν έχεις κόκαλα για σκύλους και αυτό θέλει να δαγκώσει τον κώλο σου.
9. Σε μια ταινία. . .ποιο καλώδιο πρέπει να κόψεις για να σταματήσει η βόμβα, το πράσινο ή το μπλε.
10. Όταν ο Mc Cain κερδίσει.
11. Οι Γερμανοί με τα υποβρύχιά τους.
12. Οι υπάλληλοι γραφείου, στα γραφεία τους όταν γίνονται τυπικοί.
13. Πέφτεις μέσα στον πάγο σε ένα κολπίσκο και σε μεταφέρει το ρεύμα, και καθώς ανεβαίνεις στην επιφάνεια συνειδητοποιείς ότι υπάρχει στην κορυφή πάγος.

Ε: Πες μου για την συνεργασία σου με τον Terry Gilliam;

Α: Είμαι ο Διάβολος στην ταινία The Imaginarium of Dr. Parnassus – όχι ένας οποιοσδήποτε διάβολος . . .αλλά Ο Διάβολος. Δεν ξέρω γιατί σκέφτηκε εμένα. Μεγάλωσα στην Εκκλησία. Ο Gilliam κι εγώ συναντηθήκαμε στο Fisher King. Είναι ένας γίγαντας ανάμεσα σε άλλους άντρας κι εγώ είμαι δελεασμένος από τις ταινίες του. To Munchausen, το έχω δει εκατοντάδες φορές. Το Brazil είναι ένα επίτευγμα του πλήθους. Το Brothers Grimm ήταν η αγαπημένη μου ταινία τον τελευταίο χρόνο. Είχα τις περισσότερες από τις σκηνές μου με τον Christopher Plummer (είναι ο Dr. Parnassus). Ο Plummer είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς στον πλανήτη. Κυρίως βλέπω κι μαθαίνω. Είναι ένας  αληθινός movie star και πολύ ευγενικός. Ο Gilliam είναι ένας ατζέντης, ένας καπετάνιος, ένας μάγος, ένας διδάκτορας (πολύ καλός), μια ιδιοφυΐα, κι ένας άντρας που θα ήθελες στην βάρκα σου μέχρι το τέλος του κόσμου.

Ε: Πες μου μερικούς τίτλους από φρέσκα τραγούδια που οι δύο σας δουλεύετε.

Α: “Ghetto Buddha”, “Waiting for my Good Luck to come”, “I’ll be an Oak tree some day”, “In the Cage”, “Hell Broke Loose”, “Spin the bottle”, “High and Lonesome”.

Ε: Πρόκειται να βγεις στον δρόμο σύντομα, σωστά;

Α: Θα πάμε στο PEHDTSCKJMBA (Phoenix, El Paso, Houston, Dallas, Tulsa, St. Louis, Columbus, Knoxville, Jacksonville, Mobile, Birmingham, Atlanta). Έχω μια αστρική μπάντα: Τον Larry Taylor στο κοντραμπάσο, τον Patrick Warren στα πλήκτρα, τον Omar Torrez στις κιθάρες, τον Vincent Henry στα ξύλινα πνευστά και τον Casey Waits στα τύμπανα και στα κρουστά. Παίζουν όλοι μαζί με μαθηματική ακρίβεια και είναι αληθινοί ταχυδακτυλουργοί. Κάνω τραγούδια μαζί τους τα οποία δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να παίξω έξω από το στούντιο. Είναι όλοι τους πολύ-οργανίστες και παίζουν polka σαν αληθινοί άντρες. Είμαστε οι Borman Six και όπως λέει κι ο Πούτιν: Οι Borman Six πρέπει να έχουν ψυχή.