Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 15

"Κρυφτό" - Τζακ Κέτσαμ (μτφρ.)

Κρυφτό, Μυθιστόρημα, Τζακ Κέτσαμ, μτφρ. Νίκος Ρούσσος, Εκδόσεις Λογείον, 2010
 
Σημείωμα (της Αλεξίας Νταμπίκη)

 
Ο νεαρός Nταν Τόμας ζει σε μία μικρή κωμόπολη στην οποία η ζωή κυλάει αδιάφορα και βαρετά. Ένα καλοκαίρι όμως η γνωριμία του με την όμορφη και προκλητική Κέισι και τους φίλους της θα κάνει τη ζωή του πιο συναρπαστική. Αρχίζοντας από μία σειρά από παρανομίες αποφασίζουν να υλοποιήσουν μία περίεργη ιδέα με σκοπό να διασκεδάσουν. Να παίξουν κρυφτό σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι το οποίο θεωρείται από τους κατοίκους της περιοχής στοιχειωμένο λόγω κάποιων αποτρόπαιων πραγμάτων που είχαν συμβεί όταν ζούσαν οι ιδιοκτήτες τους. Μια ιδέα που θα καταλήξει σε εφιάλτη.
Ο Jack Ketchum στο μυθιστόρημα του «Κρυφτό» μας ξεναγεί σε μια παρέα εφήβων δίνοντας μας στην αρχή του βιβλίου μέσα από γεγονότα στοιχεία για τον χαρακτήρα τους και για την αντισυμβατική περίοδο που υπάρχει στη ζωή του ανθρώπου : Την εφηβεία. Μαθαίνουμε για το παρελθόν των ηρώων και συλλέγουμε στοιχεία απαραίτητα για την εξέλιξη της πλοκής.  Στη συνέχεια έρχεται η ιδέα για το κρυφτό σε ένα σπίτι που έχει την φήμη του στοιχειωμένου. Κι εκεί ξεκινά ένα επικίνδυνο και σκοτεινό κρυφτό που θα εξελιχθεί σε ένα φρικιαστικό οδοιπορικό στα δωμάτια του συγκεκριμένου σπιτιού.

Η δράση του συγκεκριμένου βιβλίου είναι τόσο έντονη και οι «εικόνες» που δημιουργεί στον αναγνώστη τόσο έντονες και αληθινές που δεν μπορεί να το αφήσει πριν φτάσει στο τέλος. Ο Jack Ketcum μας ξεναγεί στα δωμάτια του σκοτεινού αυτού σπιτιού, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρές περιγραφές ενώ παίζει συνεχώς με το μυαλό του αναγνώστη για το ποιο θα είναι το τέλος του βιβλίου, το οποίο είναι εντελώς ανατρεπτικό. Άλλωστε πρόκειται για ένα αλληγορικό μυθιστόρημα σε σχέση με τα στοιχειωμένα σπίτια. Αυτό σημαίνει ότι η ξενάγηση στα σκοτεινά δωμάτια του στοιχειωμένου σπιτιού ίσως είναι η ξενάγηση στις σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας των ηρώων ή ακόμα και στις σκοτεινές πλευρές του καθενός από μας.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog