Top menu

Υπάρχουν τελικά παραμύθια για ενήλικες;

Γράφει η Αθηνά Μαλαπάνη

Στην ερώτηση του αν υπάρχουν παραμύθια για ενήλικες, η απάντηση δίνεται με το μυθιστόρημα Αρσάμης της Περσίας του Αντώνη Ξυραφά από τις εκδόσεις Βακχικόν. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τον κόσμο της Ανατολής και την ανατολική λογοτεχνία και κουλτούρα εν γένει, το οποίο όμως μεταφέρει σύγχρονα κοινωνικά και ανθρωπιστικά μηνύματα.

Ο συγγραφέας έχει αξιοποιήσει εξαιρετικά δημιουργικά τις γνώσεις του, αλλά και τις επιρροές και τα ερεθίσματα που έχει δεχτεί από τη λογοτεχνία και την κουλτούρα της Ανατολής, με αποτέλεσμα να πλάθει με μαεστρία ένα αριστοτεχνικό παραμύθι για ενήλικες. Ονόματα και αξιώματα της Ανατολής, μυθικοί θεοί, φιλόσοφοι και σοφοί μάγοι, ανάκτορα και βασίλεια φιλοτεχνούν μια ιστορία γεμάτη συμβολισμούς για τον άνθρωπο και τον κόσμο του. Πόσο ελεύθερος είναι τελικά ο άνθρωπος απέναντι στις δυνάμεις του κακού; Το καλό και το κακό υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στη ζωή μας, αλλά γιατί να πρέπει να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις; Είμαστε ικανοί και αρκετά δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε το κακό; Ποιος μας στέλνει την εκάστοτε συμφορά και γιατί; Μπορούμε να το μαντέψουμε, να το προβλέψουμε ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα, στα οποία πασχίζει να απαντήσει αυτό το συμβολικό μυθιστόρημα. Η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου εξαίρεται, καθώς ο άνθρωπος είναι δυνατό ον και μπορεί -αλλά και οφείλει- να αγωνιστεί και να αντιμετωπίσει κάθε κακό και απειλή της ζωής του. Κάθε τι που θέτει σε κίνδυνο τον άνθρωπο ή τα αγαπημένα του πρόσωπα πρέπει να αντιμετωπίζεται και να νικιέται. Ή τουλάχιστον, ο καθένας μας οφείλει να προσπαθεί να το νικήσει ακόμη κι αν πρέπει να καταβάλει τεράστια προσπάθεια και να κουραστεί. Η ευτυχία χρειάζεται κόπο και μόχθο, άλλωστε. Αυτά είναι τα βασικότερα μηνύματα που προβάλλονται από την πρωτότυπη αυτή αφήγηση.

Το μυθιστόρημα αφομοιώνει κάποια βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παραμυθιού (ακόμη κι αν απευθύνεται σε ενήλικες). Ο λόγος είναι ρυθμικός -αν και πεζός- με έντονη ποιητικότητα και συγκινησιακή χρήση σε πολλά σημεία.

Οι διεξοδικές περιγραφές προσώπων, τόπων και κτιρίων (ανακτόρων) καθιστούν το κείμενο πιο παραστατικό και γλαφυρό, αποδεικνύοντας ένα ακόμη στοιχείο του παραμυθιού. Τέλος, η τριτοπρόσωπη αφήγηση με τον αποστασιοποιημένο και παντογνώστη αφηγητή αποτελεί επίσης μια ένδειξη της παραμυθιακής αφήγησης.

Ένα ικανοποιητικό βιβλίο εμπνευσμένο από τον πολυποίκιλο κόσμο της Ανατολής που μεταφέρει σχετικές εικόνες, χρώματα και αρώματα. Μην το χάσετε! Από τις εκδόσεις Βακχικόν!