Top menu

Με τον Γιάννη Μπούζα στον Κήπο των ονείρων

 

[...] Ο Μάκης, ένας ονειροπόλος νέος με φιλοδοξίες, στην αγωνία του να βρει μια εργασία, η μοίρα τον οδηγεί στο ξενοδοχειακό χωριό του Club Med, στο νησί του Ιπποκράτη. Σε μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο, αντιλαμβάνεται πως δεν είναι ένας απλός υπάλληλος, αλλά ένας ευγενικός διοργανωτής· [...]

Ο κήπος των ονείρων είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Γιάννη Μπούζα που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν. Είναι οι στιγμές χαράς, η ευτυχία που αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε σε διακοπές, η είσοδος στον κόσμο των αισθήσεων…”, σύμφωνα με τον συγγραφέα. Ο Γιάννης Μπούζας με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του μιλά στο Vakxikon.gr για τον Κήπο των ονείρων και μας συστήνει τον λογοτεχνικό εαυτό του. 

Συνέντευξη στην Αγγελική Δημοπούλου

 

Λογοτεχνική επιστροφή για εσάς με το μυθιστόρημα “Ο κήπος των ονείρων” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν. Πείτε μας λίγα λόγια για το καινούργιο σας βιβλίο...

"Ο κήπος των ονείρων" είναι οι στιγμές χαράς, η ευτυχία που αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε σε διακοπές, η είσοδος στον κόσμο των αισθήσεων, όπως για παράδειγμα όταν μπαίνουμε σ’ έναν ολάνθιστο κήπο και οι αισθήσεις μας μεθούν από τις ευωδιές και την πανσπερμία των χρωμάτων. Πάνω απ’ όλα όμως, ο κήπος των ονείρων είναι η ιδιαίτερη ζωή ενός ευγενικού διοργανωτή που εργάζεται στα ξενοδοχειακά χωριά του Club Med. Και όταν λέμε ευγενικό διοργανωτή δεν εννοούμε τον απλό υπάλληλο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Στο πρόσωπό του ενσαρκώνεται η ευγένεια, η ευτυχία, το διαφορετικό στιλ διακοπών. Συμμετέχει στις εκδηλώσεις του ξενοδοχείου και στα χάπενινγκ, κάνει παρέα με τους πελάτες, χορεύει, πίνει και μεθά, και ενίοτε πλαγιάζει μαζί τους σ’ ένα περιβάλλον όπου η ελευθεριότητα αποτελεί τον κανόνα της συνύπαρξης.  

Από που αντλήσατε έμπνευση γι’ αυτήν την ιστορία και πώς διαμορφώσατε τους κεντρικούς σας ήρωες; 

Οι διακοπές στα ξενοδοχειακά χωριά του Club Med σ’ όλο τον κόσμο είναι ένα γεγονός ακόμη και σήμερα, μια ξεχωριστή εμπειρία που γνωρίζω καλά μιας και κάποτε υπήρξα κι εγώ ένας ευγενικός διοργανωτής. Η διαδικασία διαμόρφωσης λοιπόν των βασικών ηρώων ήταν απλή υπόθεση για μένα. Οι ήρωές μου είναι οι πρωταγωνιστές των ονείρων τους. Αν και τα προσωπικά βιώματα λειτούργησαν ως καταλύτης στην αρχική ιδέα, η βάση της πλοκής του βιβλίου είναι μυθοπλαστική. Θυμάμαι όταν άρχισα να γράφω τα πρώτα κεφάλαια, το κύριο μέλημά μου ήταν να παρουσιάσω στον αναγνώστη -και κατ’ επέκταση στο ελληνικό κοινό- μια πραγματικότητα που ελάχιστοι στην Ελλάδα γνωρίζουν, καθόσον οι ευρωπαίοι έχουν συνηθίσει να επισκέπτονται τα ξενοδοχειακά χωριά του Club Med από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. 

Τι κρύβεται πίσω από την ονειρική διάσταση της ιστορίας; Τι να περιμένει ο αναγνώστης; 

Πολλές φορές αισθανόμαστε εξαντλημένοι από την καθημερινότητα. Έχουμε ανάγκη από ξεκούραση, στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Ο αναγνώστης που θα διαβάσει το βιβλίο θα εισχωρήσει σ’ έναν κόσμο διαφορετικό, θα περιπλανηθεί μαζί με τους ήρωες, θα βιώσει το όνειρο της ιστορίας που δεν είναι τίποτα άλλο είναι από την ευτυχία, τη χαρά, ένα ταξίδι στο χρόνο, στις αισθήσεις, και συνάμα θ’ ανακαλύψει την πολύχρονη ιστορία του Club Med και την ιδιαίτερη ζωή ενός ευγενικού διοργανωτή. 

Δουλεύετε στο χώρο του βιβλίου από ένα άλλο “μετερίζι”, ως οικονομικός αναλυτής. Η συγγραφή είναι κάτι που ήρθε εξαιτίας της σχέσης σας με το χώρο αυτό ή είχε προηγηθεί; 

Η επαγγελματική μου ενασχόληση στο χώρο του βιβλίου δεν έχει σχέση με τη συγγραφή, παρόλο που η επαφή μου με συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες ήταν άμεση στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) όπου εργάστηκα για πολλά χρόνια. Αν και από τα εφηβικά μου χρόνια αποτύπωνα στο χαρτί διάφορες σκέψεις, συστηματικά θα έλεγα ότι άρχισα να γράφω τυχαία σε όψιμη ηλικία. Ίσως το σαράκι να προϋπήρχε και να μην το γνώριζα.

Αν έπρεπε να συστηθείτε μέσα από τα αγαπημένα σας λογοτεχνικά έργα; 

Η σχέση αναγνώστη-συγγραφέα είναι αμφίδρομη. Είναι πολλοί οι συγγραφείς και τα βιβλία που μου αρέσουν, χωρίς να διακρίνω συγκεκριμένες σχολές. Οι κύριες προτιμήσεις μου είναι το «Έτσι μίλησεν ο Ζαρατούστρα» του Φρ. Νίτσε σε μετάφραση Άρη Δικταίου, η «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη και «Σιντάρτα» του Έρμαν Έσσε.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια; 

Σχέδια δεν συνηθίζω να κάνω. Ωστόσο, στη συγγραφή η διαφορετικότητα με συνεπαίρνει. Και με τη λέξη διαφορετικότητα εννοώ το είδος μυθιστορήματος. Ξεκίνησα μ’ ένα κοινωνικού περιεχομένου βιβλίο όπως είναι ο No Problem Manager, για να προβληματίσω τον αναγνώστη και προχωρώ με τον Κήπο των ονείρων, για να τον κάνω να νιώσει πως κάθε στιγμή που ζούμε είναι ένα όνειρο που παραμένει αναλλοίωτο στο διηνεκές. Το επόμενο ─που ήδη έχω ολοκληρώσει─ είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ (θα το χαρακτήριζα) και εύχομαι σύντομα να πάρει το δρόμο του.