Top menu

Mαγδαληνή Θωμά: "Η λογοτεχνία είναι η γυναίκα της ζωής μου"

μαγδαληνλη-θωμά-άρθρο

Συνομιλήσαμε με την συγγραφέα Μαγδαληνή Θωμά, που ζει στον Βόλο, με αφορμή την κυκλοφορία της νουβέλας της Θα ερχόσουν μαζί μου στη Νορβηγία; από τις εκδόσεις Vakxikon.gr. Ανατρέξτε στη σελίδα του βιβλίου.

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο...
Το βιβλίο «Θα ερχόσουν μαζί μου στη Νορβηγία;» είναι μια νουβέλα που έχει στοιχεία θρίλερ και λογοτεχνίας του φανταστικού, παίζει με την ιδέα της περιπλάνησης, το παράδοξο και τον κατακερματισμένο χρόνο. Το εσωτερικό βίωμα του χρόνου και την αποτίμησή του. Την απώλεια και την υπεκφυγή. Την περιπέτεια του ανεκπλήρωτου. Αλλά κι αν μπορεί ν’ αρέσει ως απλή ιστορία με δράση και αγωνία, θα είμαι πολύ ευχαριστημένη!
 
Πώς αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;
Η ίδια, η «κρίση» μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, όπως το κακό τρέφει το καλό και αντιστρόφως. Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι σε δύσκολες εποχές διαβάζουν περισσότερο: έχουν, ως φαίνεται, μεγαλύτερη την ανάγκη μιας τροφοδοσίας -το αντιστάθμισμα στο κατρακύλισμα, το κέρδος μιας απώλειας.
 
Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;
Σχέση ανιχνευτική ελεύθερης συμβίωσης: η λογοτεχνία είναι η γυναίκα της ζωής μου!
 
Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;
Δεν ξέρω, αν μπορείς να σωθείς με ένα καλό βιβλίο, όμως σίγουρα μπορείς να χαθείς. Φοβάμαι, πως η σωτηρία της ψυχής αφορά στη Βίβλο, όχι στο βιβλίο.
 
Τα επόμενα εκδοτικά σχέδιά σας;
Το μυθιστόρημα που τώρα γράφω διαδραματίζεται στην Εσθονία, τον καιρό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και διαπραγματεύεται ανάμεσα στ' άλλα και ζητήματα ηθικής της ιστορίας. Επειδή δεν είμαι ιστορικός, χρησιμοποιώ τη λογοτεχνία που είναι από τη φύση της ανατρεπτική, μια και σχετίζεται με την πολυσημία της γραφής για να εκφράσω αυτά που έχω κατά νου, όχι ως βεβαιότητες, μα ως πηγές προβληματισμού. Καμιά φορά, η παράκαμψη μέσα από το βίωμα του «ξένου» και του ανοίκειου μας οδηγεί στα δικά μας μέσα από έναν άλλο δρόμο. Η μελέτη της ιστορίας άλλων λαών μπορεί να αποτιμήσει διαφορετικά τα εγχώρια ιδεολογικά στερεότυπα. Θα χαιρόμουν να ολοκληρώσω το μυθιστόρημα αυτό και να δει, κάποια στιγμή, το φως της δημοσιότητας.