Top menu

Σεμινάρια & δραστηριότητες στον Μύθαρο

μύθαρος1

Η σχολική σεζόν ξεκίνησε και στην Ακαδημία παραμυθιού Μύθαρος, στο χώρο του παραμυθιού και της φαντασίας, γινόμαστε παιδιά οι μεγάλοι και ήρωες οι μικροί μας φίλοι. Παραμύθι, η ασυνείδητη επαγρύπνηση της λαϊκής σοφίας για ανάπαυλα από τον καθημερινό μόχθο της ζωής. Μια λέξη μαγική που τέρπει την ψυχή, ενσταλάζει την ελπίδα, προσφέρει παρηγοριά και ενδυναμώνει τον άνθρωπο.

Ταξίδια εσωτερικής ενατένισης και κάθαρσης. Ταξίδια απρόσμενα, διασκεδαστικά τρομαχτικά που συναντάς τον εαυτό σου. Παραμύθι, λέξη που εμπερικλύει τις ανθρώπινες αδυναμίες. Παραμύθι, λέξη μαγική με δρόμους δύσβατους, απρόσμενους, τρυφερούς, που βασιλεύει το καλό σε κόσμους αλλόκοτους και ζωηρούς.

Και όλα αυτά από στόμα σε στόμα, μια αέναη δύναμη που ανατροφοδοτεί την ανάγκη των ανθρώπων για παύση και ξεκούραση ψυχική και σωματική. Ελάτε λοιπόν, όλοι μαζί, μικροί μεγάλοι να συνταξιδέψουμε και να γευθούμε τους καρπούς της παραμυθένιας μας περιήγησης.

Η Ακαδημία Παραμυθιού Μύθαρος (Λ. Κηφισίας 180, Εμπ. Κέντρο Domus, Χαλάνδρι, τηλέφωνο 210 6711706, fax 210 6711706, e-mail: info@akadimiaparamithiou.gr, website: www.akadimiaparamithiou.gr) και τη φετινή σχολική σεζόν έχει συνθέσει ένα χορταστικό πρόγραμμα σεμιναρίων & δραστηριοτήτων, στον πάντοτε φιλόξενο και προσεγμένο χώρο του:

μύθαρος2

Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής και Ύφους (για ενηλίκους)

Εισηγητής: Παπαδάτος Γιάννης, ακαδημαικός και κριτικός παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.

Στόχος του εργαστηρίου:
με βάση θεωρητικά και διδακτικά εργαλεία της πεζογραφίας και της ποίησης να αναδειχτούν αφενός η  έννοια του ύφους στα κείμενα και  αφετέρου η αναζήτηση του προσωπικού ύφους των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών.

Το  εργαστήριο αποτελείται από τέσσερα μέρη:
Α΄ μέρος:  Θεωρητικές και διδακτικές  προσεγγίσεις    πεζού κειμένου (2 συναντήσεις)
Β΄ μέρος:  Θεωρητικές και διδακτικές προσεγγίσεις    ποιητικού κειμένου (2 συναντήσεις)
Γ΄ μέρος:  Το ύφος.  Θεωρία και πράξη. Δραστηριότητες (3 συναντήσεις)
Δ΄ μέρος:  Ανιχνεύοντας το προσωπικό ύφος διαμέσου του ύφους δημιουργών  (3 συναντήσεις)

Διάρκεια εργαστηρίου: 10 τρίωρα
Έναρξη από Δευτέρα 12 Οκτωβρίου του 2015 και κάθε Δευτέρα από τις 6 έως τις 9 μ.μ.
Το εργαστήριο θα λειτουργήσει με 12 άτομα.

μύθαρος3

Η τέχνη της εικονογράφησης

Εισηγητής: Νικόλας Ανδρικόπουλος, εικονογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Κάποια μέρα  του 1993, ήρθε ένας κόκκινος φουσκωτός ανθρωπάκος και μου ψιθύρισε κάτι στο αυτί. Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να εικονογραφώ παιδικά βιβλία ,να κολυμπώ σε χρώματα και να κάνω συννεφένιες σκέψεις. Ένα παράξενο πράγμα όμως, από τότε έπαψα να μεγαλώνω και γνώρισα ήρωες παραμυθιών που με έμαθαν και να μικραίνω. Ξέχασα να σας πω, ο κόκκινος φουσκωτός ανθρωπάκος μου είχε ψιθυρίσει στο αυτί:

«Ανακάλυψε τα μυστικά και τα μυστήρια του κόσμου των παιδιών».

Αν θέλετε λοιπόν κι εσείς να τ’ ανακαλύψετε, ελάτε στον «Μύθαρο» να προσπαθήσουμε μαζί. Μέσα από τα παραμύθια, τα κείμενα, μα κυρίως τις εικόνες τους. Τις εικόνες που έχουν τη δικιά τους γλώσσα, τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Θα σας βοηθήσω να μάθετε να τις διαβάζετε, για να μπορείτε να επικοινωνείτε καλύτερα με τα παιδιά σας. Με αντικείμενο και κέντρο αναφοράς το βιβλίο, αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό αγαθό. Θα σας περιμένω. Παράλληλα θα προβάλλονται διαφάνειες εικόνων, για να γίνεται πιο κατανοητή η κουβέντα μας. Άλλωστε δεν μπορείς να μιλάς για τις εικόνες χωρίς αυτές.

Έναρξη από τον Οκτώβριο του 2015.
Φιλική συμμετοχή για τις έξι δίωρες συναντήσεις: 80 ευρώ.
Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

μύθαρος4

Ο κόσμος των συναισθημάτων

Εισηγήτρια: Έφη Καρρά, νηπιαγωγός - συντονίστρια προγραμμάτων  Κοινωνικής και Συναισθηματικής μάθησης

Εργαστήριο Κοινωνικής και Συναισθηματικής μάθησης.

H Ακαδημία παραμυθιού Μύθαρος  στα πλαίσια του προγράμματος "Ο κόσμος των συναισθημάτων" δίνει την ευκαιρία στα παιδιά  να μπουν στο Μαγικό κύκλο και δημιουργώντας ένα μικρό έργο επεξεργάζονται και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την αυτοεκτίμησή τους. Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών σύμφωνα με τις αρχές της συγκεκριμένης θεωρίας αλλά και η δημιουργία υγιών σχέσεων μεταξύ των παιδιών και μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Ας δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να κατακτήσουν τον κόσμο των συναισθημάτων μέσα από τη ζωγραφική, τα παραμύθια, τη θεατρική φόρμα και ένα πλήθος ομαδικών παιχνιδιών. Σας περιμένουμε σε έναν Κύκλο παιχνιδιού γεμάτο συναισθήματα, μαγικό όσο η ύπαρξη μας!

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 1.30 ώρα, μία φορά την εβδομάδα.
Έναρξη: Οκτώβριος 2015.
Ηλικίες παιδιών: Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου.
Συνολική διάρκεια εργαστηρίου: 12 συναντήσεις (Τρίμηνο πρόγραμμα) με δυνατότητα παράτασης από 6 έως 8 μήνες.

μύθαρος5

Η Δύναμη της Ζωής!

Εισηγήτρια: Χαρά Γαλενιανού, φιλόλογος, ειδική παιδαγωγός.

Ένα μάθημα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και νέους με ελαφρά και μέτρια νοητική υστέρηση, με θέμα την έκφραση των συναισθημάτων μέσω του σώματος και του λόγου. Σκοπός του μαθήματος είναι οι συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του σώματος ως μέσου επικοινωνίας και έκφρασης των συναισθημάτων, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ομάδας και να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν το διαφορετικό τρόπο έκφρασης των άλλων. , το θεατρικό παιχνίδι στην εκπαίδευση των παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση, λόγω της ποικιλίας και της παραστατικότητας των μέσων που διαθέτει, καθώς και της πολυαισθητηριακής προσέγγισης των θεμάτων, συμβάλλει στη γνωστική-γλωσσική, κιναισθητική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη. Παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να εκφραστούν δημιουργικά και να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητές τους, χωρίς τον φόβο της αποτυχίας ή της απόρριψης, μέσα σε συνθήκες χαράς και διασκέδασης.

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από μία σειρά θεατρικών παιχνιδιών (επικοινωνίας και συνεργασίας, εξοικείωσης με το σώμα και το λόγο, αυτοσχεδιασμών/ρόλων) και τη δραματοποίηση παραμυθιών ή θεατρικών έργων:

Να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του σώματος και του λόγου, ως μέσων επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων
Να αποκτήσουν γνώσεις, μέσα από την αισθητική εμπειρία
Να καλλιεργήσουν τη φαντασία και να αναπτύξουν την επινοητικότητά τους, μαθαίνοντας να αυτενεργούν και να οδηγούνται σε προσωπικές «λύσεις»
Να εμπλακούν σε αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ομάδας

Να μειώσουν τις αναστολές τους και να ενδυναμώσουν την αυτοπεποίθησή τους!
Διάρκεια εβδομαδιαίου εργαστηρίου: 2 ώρες.

μύθαρος6

Φαντασία και Επιστήμη

Εισηγήτρια: Χαρά Δημητριάδη, ηθοποιός - εμψυχώτρια

Για παιδιά 5-8 ετών
Διάρκεια εβδομαδιαίου εργαστηρίου: 75' λεπτά

Το εργαστήριο αυτό σε καλεί να κάνουμε τη μάθηση παιχνίδι! Να κάνουμε το παιχνίδι δρόμο προς τη μάθηση, να πειραματιστούμε και να ανακαλύψουμε τον κόσμο των επιστημών βιωματικά και παιχνιδιάρικα! Μέσα από πειράματα, προβολές, παραμύθια, κατασκευές, δημιουργικό και θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά, συνδημιουργούν τη διαδικασία της μάθησης και κατακτούν τη γνώση μέσα από την αίσθηση και την πράξη. Η μάθηση μέσα από το παιχνίδι έρχεται φυσικά, ευχάριστα, χωρίς πίεση και η γνώση γίνεται μία βιωμένη εμπειρία.

Στόχος του εργαστηρίου και του παιχνιδιού αυτού είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών, η απελευθέρωση της δημιουργικής τους φαντασίας, η ανακάλυψη και εξερεύνηση των εκφραστικών τους μέσων και η ανάπτυξη μίας θετικής διάθεσης και στάσης απέναντι στον κόσμο των επιστημών που τα περιβάλλει! Φυσική, γεωμετρία, μελέτη περιβάλλοντος, γεωγραφία γίνονται αφορμή για παιχνίδι!

Έναρξη από τον Οκτώβριο του 2015.

 

myth-repas

Ας σκηνοθετήσουμε... ένα παραμύθι!

Εισηγητής: Στάθης Ρέππας, σκηνοθέτης.
Αριθμός μαθημάτων: πέντε (5).
Διάρκεια μαθημάτων: 10.00-12.00 ή 18.00-20.00.

Έναρξη μαθημάτων: από Οκτώβριο του 2015

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Δύο (2) ώρες
2. ΣΧΟΛΕΣ «ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗΣ ΜΑΤΙΑΣ»: Δύο (2) ώρες
3. ΟΡΟΙ και ΕΡΓΑΛΕΙΑ του ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Δύο (2) ώρες
4. ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΗΨΗΣ και ΜΟΝΤΑΖ: Δύο (2) ώρες
5. ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΝΙΑΣ/ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: Δύο (2) ώρες

Σεμινάρια που σκοπό έχουν μια πρώτη προσέγγιση των ενδιαφερομένων στο επάγγελμα του σκηνοθέτη. Στις ώρες αυτές θα γίνει εκτενής αναφορά στους παραπάνω τομείς με ΘΕΩΡΙΑ συνοδευόμενη από αντίστοιχη βιβλιογραφία και πρακτικές ΑΣΚΗΣΕΙΣ με χρήση κάμερας και βασικών στοιχείων του ΜΟΝΤΑΖ στην πράξη.

myth-katsa

Τεχνικές μυθοπλασίας για μικρά παιδιά

Εισηγήτρια: Χαρά Κατσαρή, συγγραφέας εκπαιδευτικός.

Υπάρχει μια τάση να πιστεύουμε ότι οι τεχνικές μυθοπλασίας είναι δύσκολο να εφαρμοστούν σε τάξεις προσχολικής ή πρώτης σχολικής ηλικίας καθώς τα παιδιά αυτά δεν έχουν εξοικειωθεί ακόμα με τη γραφή. Η αλήθεια όμως είναι ότι η μυθοπλασία και η βιβλιοπαραγωγή μπορούν να γίνουν εξαιρετικά εργαλεία στα χέρια των εκπαιδευτικών αυτής της βαθμίδας και να τροφοδοτήσουν με ενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα τη σχολική ζωή.

Εντάσσοντας ένα πρόγραμμα μυθοπλασίας στις καθημερινές μας εκπαιδευτικές πρακτικές, θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις δεξιότητες των παιδιών μας με πιο ταχύ ρυθμό, να προσθέσουμε το στοιχείο της χαράς στην εκπαιδευτική διαδικασία, να οξύνουμε τη φαντασία τους και να ενθαρρύνουμε την έκφρασή της. Τα οφέλη από καθαρά διδακτική σκοπιά έχουν φυσικά να κάνουν με τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους, τη σύνδεση της πηγαίας δημιουργίας με οργανωμένες δραστηριότητες εγγραμματισμού, την αντιμετώπιση ποικίλων καταστάσεων προβληματισμού αλλά και την δυνατότητα άμεσης εφαρμογής των γνώσεων και των εμπειριών που τους προσφέρει το σχολείο γενικότερα.

Ένα πρόγραμμα που ζητάει από το παιδί να γίνει ένας ικανός μυθοπλάστης και του δίνει τα μέσα να ταξιδεύει με άνεση ως τη χώρα του φανταστικού και πάλι πίσω, δεν μπορεί παρά να εμπνεύσει θετικά συναισθήματα στους μαθητές μας, να ενδυναμώσει τη δυναμική της ομάδας μας, να προωθήσει την πρωτοβουλία, την έκφραση, ατομική και ομαδική, την χαρά που γεννιέται μέσα από την κοινή δράση. Μια αφήγηση, μια εξιστόρηση, μια ανταλλαγή προβληματισμών, ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα ίδια τα παιδία, είναι δραστηριότητες που μπορούν να ενδυναμώσουν την καλλιτεχνική έκφραση και να γεμίσουν ικανοποίηση όλους τους συμμετέχοντες μικρούς δημιουργούς.

Συγκεντρώσαμε πολλές τέτοιες τεχνικές, τις εφαρμόσαμε μέσα στην τάξη και αναπτύξαμε κάποιες νέες. Κατόπιν συγκρίναμε και εκτιμήσαμε τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών ώστε να συγκροτήσουμε αυτό το νέο εκπαιδευτικό εργαλείο, που μπορεί να μην κάνει τα παιδιά μας μικρούς συγγραφείς, θα τα κάνει όμως στα σίγουρα να αγαπήσουν την ελεύθερη έκφραση του λόγου και της φαντασίας μέσα από τη μυθοπλασία.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσεααι από Οκτώβριο του 2015.
Φιλική συμμετοχή 80 ευρώ.
Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.

myth-fantas

Φαντασία και Γραμματική

Εισηγήτρια: Ζωγανά Άρτεμη, συγγραφέας - Άννα Χανιώτη, εμψυχώτρια.

Η Ακαδημία παραμυθιού Μύθαρος επισκέπτεται τα σχολεία με το εργαστήριο Φαντασία και Γραμματική στις τάξεις της πρώτης, της δευτέρας και της τρίτης δημοτικού. Ένα πρόγραμμα που αντιπροτείνει στην παθητική εκμάθηση των γραμματικών κανόνων της γλώσσας μας τη βιωματική εκμάθηση των κανόνων που προτρέπει το παιδί παίζοντας με όλα τα μέρη του λόγου να βιώσει και να μάθει τη γραμματική μέσα από ζωντανές ιστορίες που το ίδιο θα συμμετέχει.

Μαζί με τα ουσιαστικά να γλεντούν και να τραγουδούν στην γυάλινη σφαίρα, με τα επίθετα να εξερευνούν και να πειραματίζονται μέσα στα μπιρμπιλοεργαστήριά τους, με τα ρήματα να παίζουν με σαπουνόφουσκες, με τις αντωνυμίες να ζουν στον παγωμένο ήλιο, με τους ηθοποιούς επιφωνήματα, με τους συνδέσμους να συναρμολογούν, με τα επιρρήματα στρατιώτες σε δύσκολες αποστολές, με τις ευγενικές και διακριτικές προθέσεις, με τα σημεία στίξης που ζωγραφίζουν τον καμβά των προτάσεων μέσα στο ξέφρενο πάρτυ που οργάνωσαν η κυρά-Γραμματική, με την κυρά κουκουβάγια φωνάζοντας με τις ντουντούκες τους όλα τα παιδιά να έλθουν να παίξουν μαζί τους.

Ο τρόπος αυτός εκμάθησης είναι καθαρά βιωματικός, χωρίς να προσπαθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τη γνώση που τους δίνεται στεγνά μέσα από τα βιβλία, χρησιμοποιώντας τη θαυματουργή ικανότητά τους την φαντασία.

Κόστος συμμετοχής: 3 ευρώ ανά μαθητή.
Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται στην προτεινόμενη λίστα του Υπουργείου Παιδείας.

μύθαρος7

Έχεις γενέθλια;

Μια φορά κι έναν καιρό τα παιδιά ανακάλυψαν ένα μαγικό χαλί που λεγόταν παραμύθι! Χωρίς δεύτερη σκέψη, ανέβηκαν επάνω του και εκείνο πέταξε μακριά… Και πού δεν πήγαν! Γύρισαν ολόκληρη τη Γη, στεριές και θάλασσες, μέρη μακρινά και κοντινά. Ακόμη και στον χρόνο ταξίδεψαν μπρος και πίσω! Σε κάθε τόπο και μια ιστορία, σε κάθε μέρος και μια περιπέτεια γεμάτη αγωνία, παιχνίδια δράσης και σπαζοκεφαλιές και μυστήριο και ανακαλύψεις και γέλιο, πολύ γέλιο! Και ποιους δεν συνάντησαν! Τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, ξακουστούς μάγειρες, μαγεμένα δάση και δέντρα, πειρατές, δεινόσαυρους, ζώα μεγάλα και ζώα μικρά, άγρια και ήρεμα. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν δεν ήθελαν να κατέβουν από το χαλί, γιατί κάθε τόπος ήταν κι… ένα πάρτι! Και οι μεγάλοι ξετρελάθηκαν, ήθελαν κι εκείνοι να παίξουν, αλλά δυστυχώς το μαγικό χαλί, οι παραμυθένιοι τόποι και τα μυστικά που έκρυβαν ήταν μόνο για παιδιά.

Η Ακαδημία Παραμυθιού Μύθαρος αναλαμβάνει να ετοιμάσει για εσάς και το αστεράκι σας ένα διαφορετικό πάρτι, που θα μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Κορμός κάθε πάρτι μια ιστορία, γύρω από την οποία πλέκονται ευφάνταστα και πρωτότυπα παιχνίδια δράσης και σκέψης, προσαρμοσμένα πάντα στην ηλικία, τα ενδιαφέροντα και τις γνώσεις των παιδιών. Ελάτε μαζί μας και δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να γιορτάσει τα γενέθλιά του με ένα πάρτι που πραγματικά θα θυμάται για πάντα.

Για επικοινωνία με την Ακαδημία Παραμυθιού Μύθαρος ανατρέξτε εδώ: http://akadimiaparamithiou.gr/epikoinwnia/stoicheia-epikoinwnias/21.

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Λ. Κηφισίας 180, Εμπ. Κέντρο Domus, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο: 210 6711706
Fax: 210 6711706
E-mail: info@akadimiaparamithiou.gr
Website: www.akadimiaparamithiou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/akadimiaparamithiou?fref=ts