Top menu

"Ο κόσμος της Σοφίας, η φιλοσοφία από τον Ντεκάρτ ως τις μέρες μας"

 

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε: τα γκράφικ νόβελ γνωρίζουν, μεν, μεγάλη άνθηση εκδοτικά στις μέρες μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες οι μεταφορές των μυθιστορημάτων που επιχειρούνται σε αυτή τη μορφή είναι επιτυχημένες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, τόσο σε ό,τι αφορά τον πρώτο, αλλά και τον δεύτερο, για τον οποίο γίνεται και λόγος, η μεταφορά είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική.

Για όλη τη γενιά του ’80, στην οποία ανήκω και εγώ, που αγάπησε με πάθος τη φωνή του Νορβηγού συγγραφέα Jostein Gaarder και γνώρισε τον συγκεκριμένο συγγραφέα μέσα από τα εξαιρετικά βιβλία του «Το μυστήριο της τράπουλας», «Μέσα από τον σκοτεινό καθρέπτη» και «Ο κόσμος της Σοφίας», αυτή η μεταφορά του μνημειώδους έργου του σχετικά με τη φιλοσοφία σε εκλαϊκευμένη και προσιτή μορφή, αποτελεί μία νέα αναγνωστική πρόκληση που θα μας ταξιδέψει πίσω στα χρόνια της εφηβείας μας και της πρώτης νιότης μας, όταν διαβάζαμε τα παραπάνω έργα.

Οι συντελεστές του παρόντος γκράφικ νόβελ, ο διασκευαστής του κειμένου και θεατρικός συγγραφέας, ο Γάλλος Vincent Zabus, και ο σκιτσογράφος, επίσης Γάλλος Nicoby, έκριναν σκοπίμως ότι το ογκώδες έργο του Gaarder έπρεπε να χωριστεί σε δύο τόμους, προκειμένου να διατηρηθεί η απόδοση του έργου σε όλη της την πληρότητα. Ο πρώτος τόμος, που εκδόθηκε πέρσι, αφορούσε την ιστορία της φιλοσοφίας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τον Γαλιλαίο, ενώ ο παρών τόμος, τη φιλοσοφία από τον Ντεκάρτ μέχρι τις μέρες μας.

Οι συγγραφείς αξιοποιούν στο έπακρο την υπέροχη ιδέα του Γκάαρντερ περί της Σοφίας, της κοπέλας που μυείται στη φιλοσοφία και την ντύνουν με άκρως διαφωτιστικές εικόνες που συχνά διαθέτουν και μια γερή δόση χιούμορ.

Ντεκάρτ, Σπινόζα, Χιουμ, Λοκ, Ρουσσώ, Καντ, Μαρξ, Δαρβίνος, Χέγκελ, Φρόυντ, Νίτσε, Σαρτ, Μποβουάρ, αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των φιλοσόφων που παρελαύνον στις σελίδες του βιβλίου και που θα γνωρίσουμε προσωπικώς πολλές φορές, αφού οι συγγραφείς απεικονίζουν τους ίδιους, τις συνήθεις και τις ιδέες τους σε εικόνες. Υπαρξισμός, ρομαντισμός, διαφωτισμός, εμπειρισμός, ρασιοναλισμός είναι επίσης ορισμένα από τα ρεύματα που μελετώνται στον παρόν τόμο. Όλα αυτά, όμως, με τρόπο απλό και κατανοητό, έτσι ώστε να μπορούν να διαβαστούν άνετα και από παιδιά 12 ετών και πάνω, εκτός από ενήλικες. Για όσους από εμάς έχουν διαβάσει το πρωτότυπο έργο του Γκάαρντερ, ο παρόν τόμος θα είναι μία ευτυχής επανάληψη. Για όλους τους υπόλοιπους  το εξαιρετικό αυτό γκράφικ νόβελ θα είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να μυηθούν στην ιστορία τα φιλοσοφίας.