Top menu

Παρουσίαση έξι βιβλίων πρόσφατης παραγωγής

Ρουβίκωνας στα μέτρα μας, Ποίηση, Νικόλας Ευαντινός, Εκδόσεις Μελάνι, 2011

Δεύτερη ποιητική συλλογή του τραγουδοποιού Ευαντινού, ο οποίος με την… τραγουδιστή, αποφθεγματική του ποίηση, σε μεταφέρει στα σύνορα των κόσμων, σε μια παγκοσμιοποίηση κοινωνιών, όπου ο άνθρωπος επικοινωνεί εξερευνώντας την ψυχή του.

Συνδέσεις με το παρελθόν, με ιστορικές αναφορές και μυθολογικές παρεκβάσεις, ο Ευαντινός φοβάται το μέλλον, αδημονώντας να αλλάξει το παρόν, το τώρα, αυτό που κατοικεί και τον πνίγει, γι’ αυτό αντιστέκεται με τις λέξεις, τα τραγούδια. Μια δύναμη μυαλού είναι το βιβλίο αυτό.

*

Άνθρωποι της Θάλασσας, Ποίηση, Τριστάν Κορμπιέρ, μτφρ. Νίκος Χειλαδάκης, Εκδόσεις Εκάτη, 2009

Είναι όντως ένα βιβλίο σημασίας, μια και η ποίηση του καταραμένου Κορμπιέρ για πάντα θα στοιχειώνει τις καρδιές μας, το μυαλό μας, τις νύχτες μας. Η πεζοποίηση του αφήνει τη στάμπα της πάνω σου. Και η ατόφια, αυθεντική, άκρως αισθαντική γραφή της, αυτή η φλόγα που την περιλούζει, σε συνεπαίρνει.

Από το 1868 κι εκείνη την πρώτη γραφή, μέχρι την ανακάλυψη της από τον Βερλαίν, και την ένταξη της στην “καταραμένη ποίηση”, συναντάμε αυτή την πολύ περιεκτική ελληνική μετάφραση στα 2009, με έναν ιδιαίτερα κατατοπιστικό επίλογο, που σε μπάζει για τα καλά στο μυαλό του Κορμπιέρ, στο κλίμα της εποχής.

*

Φωνές, Ποίηση, Βασίλης Ρούβαλης, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2011

Στην καινούρια του ποιητική συλλογή, ο Βασίλης Ρούβαλης συνομιλεί με το φως, το άπειρο, τον ουρανό, την ίδια τη ζωή, πραγματοποιώντας το προσωπικό του ιντερμέδιο, το διάλειμμα εκείνο, από την καθημερινότητα, που το μόνο που κάνει είναι να σε κουράζει.

Στις “Φωνές” του, εκείνες του εσωτερικού του κόσμου, που μέσα από τη διαδικασία της γραφής εξωτερικεύονται, ο Ρούβαλης περπατάει από τους τέσσερις λόγους, τα πεζοποιήματα, το παρόραμα και τον επίλογο, και σε παίρνει από το χέρι ώστε να σε οδηγήσει στη μέθεξη.

*

Σκοτεινή αγάπη μιας Άγριας Γενιάς, Ποίηση, Γκεόργκ Τρακλ, μτφρ. Νίκος Ερηνάκης, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2011

Είναι πολύ άξια η μεταφραστική δουλειά του νεαρού και πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή Νίκου Ερηνάκη. Ο οποίος κι έκανε μια προσεκτική επιλογή ποιημάτων ενός άλλου ιδιαίτερου, με πολυτάραχη ζωή, και πολυσυζητημένου ποιητή, του Αυστριακού Γκεόργκ Τρακλ.

Επομένως, με μια θαυμάσια και δεξιοτεχνική μετάφραση, μεταφέρεσαι στην εποχή εκείνη, των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα, ώστε να βιώσεις, να ζήσεις και να αισθανθείς, την τραγικότητα της ύπαρξης, την ακραία συναισθηματική ένταση, και το σπαρακτικό ενός άλλου κόσμου.

*

Δοκίμια, Αντώνης Θ. Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Ρέω, 2010

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η συγκεντρωτική συλλογή κειμένων του ποιητή Αντώνη Παπαδόπουλου. Σεφέρης, Παπατσώνης, Παλαμάς, Λιάκος, Κουτούζης, μα και ο Μεσίνα, ο Κονέσκι, και άλλα δοκίμια για την ποίηση και τη ζωή, την πνευματικότητα και την τέχνη, διαλεγμένα και μαζεμένα σε έναν καλαίσθητο τόμο.

Δημοσιεύσεις σε περιοδικά και συνέδρια, επιθεωρήσεις και συλλογές, εκφωνημένα σε ημερίδες κι εκδηλώσεις, αφιερώματα και εσπερίδες. Ο ποιητής Παπαδόπουλος εκδηλώνει την αγάπη του για την ποίηση με τον πιο περιεκτικό, παιδευτικό, άκρως γνωστικό τρόπο.

*

Ο Ήλιος του Μεσονυκτίου, Ποίηση, Γιώργος Ψαχούλιας, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2011

Στην ποίηση της πρώτης συλλογής του Γιώργου Ψαχούλια συναντάς την παραδοξότητα της ύπαρξης, το τυχαίο και το απρόσμενο, μέσα από το ζητούμενο, το ευκταίο, το ποθητό. Ένας σπαραγμός ολόκληρος είναι οι στίχοι αυτοί.

Αυτή η υπαρξιακή γραφή σε κάνει κοινωνό της, σε φέρνει κοντά της, σε αποζητά στη γωνία, και μέσα από τη διαλογική υφή της, σε επιλέγει για συνομιλητή της ώστε να ζήσεις και εσύ αυτή την ορμή των συναισθημάτων.

Επιμέλεια: Νέστορας Πουλάκος