Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 24

Πατρίδα των καιρών του Μιχάλη Αμάραντου

Το Περιοδικό Vakxikon.gr παρουσιάζει μια πρωτότυπη εικαστική δημιουργία: Δέκα έργα ζωγραφικής του Μιχάλη Αμάραντου ζωγραφισμένα πάνω σε μεγεθυμένες σελίδες του ποιήματος Πατρίδα των καιρών του Γιώργου Δουατζή. Κάθε έργο είναι αυτόνομο,  εμπνευσμένο από τους στίχους που αντιστοιχούν στην κάθε σελίδα και δεν συνιστούν εγχείρημα εικονοποίησης του ποιήματος. Όλα τα έργα είναι μεικτή τεχνική σε χαρτί διαστάσεων 50 Χ 70 εκ.Ο ζωγράφος Μιχάλης Αμάραντος είναι γνώστης της ποίησης του Γιώργου Δουατζή, με τον οποίο συνδέεται με πολύχρονη φιλία. Έχει φιλοτεχνήσει πολλά εξώφυλλα βιβλίων του ποιητή. Συνεργασία των δύο δημιουργών συναντάμε επίσης στην καλαίσθητη έκδοση Περί σχεδίου ο λόγος (Κάκτος 2006), με σχέδια του Μ. Αμάραντου και στην έκδοση Άνθη και δέντρα αμάραντα (Πύρινος κόσμος 2005), όπου περιλαμβάνονται δώδεκα έργα του Μ. Αμάραντου, με πρόλογο-ποίημα του Γ. Δουατζή.

Έργα και δραστηριότητες του Μιχάλη Αμάραντου, μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://amarantosmihalis.blogspot.gr/.

Εικαστικές συναντήσεις του Γιώργου Δουατζή

Η ποίηση του Γιώργου Δουατζή, σε πολλές περιπτώσεις έχει «συναντηθεί» με έργα εικαστικών δημιουργών. Με μια ιστορική αναδρομή στις εκδόσεις των βιβλίων του, αναδεικνύεται η αγάπη του ποιητή για την εικόνα, αλλά και η αρμονική συνύπαρξη τεχνών, ποίησης και ζωγραφικής, όσο και ποίησης-φωτογραφίας.

Αποκορύφωμα της συνάντησης της ποίησης του Γ. Δουατζή με την εικαστική δημιουργία, αποτελεί το νεοφανές γεγονός στα καλλιτεχνικά χρονικά της Αθήνας, της ενεργοποίησης δεκάδων καλλιτεχνών με αφορμή ένα ποίημα-βιβλίο. Είκοσι τέσσερις σημαντικοί ζωγράφοι και σαράντα σπουδαστές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών μετείχαν σε έκθεση υπό τον τίτλο Χρώμα στην πατρίδα των καιρών, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (19/3 έως 3/4 2012).

Την έκθεση επισκέφθηκαν εκατοντάδες πολίτες και τα έργα που εκτέθηκαν ήταν εμπνευσμένα ή «έδεναν» με στίχους από το ποίημα-βιβλίο Πατρίδα των καιρών του Γ. Δουατζή. Οι στίχοι που είχαν επιλέξει οι εικαστικοί δημιουργοί, ήταν αναρτημένοι μαζί με τους πίνακες ζωγραφικής, ώστε ο επισκέπτης βλέποντας το έργο να μπορεί να διαβάσει και τους στίχους που ενέπνευσαν τον ζωγράφο. Η οργάνωση και επιμέλεια της έκθεσης έγιναν από την ιστορικό τέχνης Ήρα Παπαποστόλου.

Μετείχαν στην έκθεση οι ζωγράφοι (αλφαβητικά): Αγγελίδης Νίκος, Αμάραντος Μιχάλης, Βατανίδης Στάθης, Γιαννακάκη Μαρία, Δρούγκας Αχιλλέας, Κανά Ρένα, Καράς Χρίστος, Κατσαδιώτης Χριστόφορος, Κατσουλίδη Μαριάννα, Κοντέλλης Ανδρέας, Λαζόγκας Γιώργος, Μαρτίνου Ελεάννα, Μαστερόπουλος Γιάννης, Μετζικώφ Γιάννης, Μπότσογλου Χρόνης, Νικολάου Ανδρέας, Ρήνας Βαγγέλης, Σάμιος Παύλος, Σαρακατσιάνος Χρήστος, Σκουλά Μαρία, Σκουλάκης Δήμος, Ψυχάκη Μυρτώ, Ψυχοπαίδης Γιάννης.

Οι σαράντα σπουδαστές του Ζ' Εργαστηρίου της ΑΣΚΤ, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, έφτιαξαν λάβαρα εμπνευσμένα από την Πατρίδα των καιρών, της οποίας σελίδες είχαν αναρτηθεί στους τοίχους της Σχολής, στο διάστημα που δούλευαν τα έργα τους οι σπουδαστές. Η συμμετοχή τους ονομάστηκε «Σημαίες, πανό και λάβαρα». Οι σπουδαστές της ΑΣΚΤ καινοτόμησαν και με την μεταφορά των έργων τους στο ίδρυμα Κακογιάννη, αφού έκαναν πορεία-«διαδήλωση» με τα έργα τους, επί της οδού Πειραιώς, από την Σχολή τους έως το ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Ανατρέχοντας στα βιβλία που έχει εκδώσει ο Γιώργος Δουατζής, συναντάμε την άμεση σύμπλευση εικαστικών τεχνών και ποίησης:

- Στις ποιητικές συλλογές Προς Δέκα Επιστολή (Μίλητος 2001) και Προς Δέκα Επιστολή - Τα Ανεπίδοτα (Εξάντας 2003), τα ποιήματα-επιστολές, απευθύνονται στα πρόσωπα που εικονίζονται σε πορτραίτα τα οποία φιλοτέχνησε ο Μ. Αμάραντος. Το έργο αποτελεί έναν άμεσο διάλογο ποίησης-ζωγραφικής, αφού κάθε πρόσωπο προκαλεί τον αναγνώστη να διατρέξει τα πεζοποιήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν με αφορμή τα πορτραίτα που εικονίζονται στο βιβλίο.

- Στο βιβλίο Σπονδές (Εξάντας 2004) οι στίχοι απλώνονται πάνω σε φωτογραφίες του Τάσου Βρεττού, οι οποίες λειτουργούν ως υπόστρωμα και καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια των σελίδων του βιβλίου. Το εικαστικό αποτέλεσμα προκαλεί τον αναγνώστη αισθητικά. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν γυμνές φιγούρες γυναικών και «δένουν» αρμονικά με την συλλογή, η οποία αποτελείται μόνον από ερωτικά ποιήματα.

- Στο ποίημα-βιβλίο Τα κόκκινα παπούτσια (Εξάντας 2004) το οποίο υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή από τις εκδόσεις Vakxikon.gr, εμφανίζονται για πρώτη φορά φωτογραφίες που έβγαλε ο ίδιος ο ποιητής. Το ποίημα εξελίσσεται στις δεξιές σελίδες του βιβλίου και στις αριστερές σελίδες υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν σε διάφορες φάσεις τα πόδια χορεύτριας του φλαμέγκο, η οποία φοράει κόκκινα παπούτσια.

- Ο Γιώργος Δουατζής μετά τα Κόκκινα παπούτσια, παρουσιάζει φωτογραφίες του το 2007 στην αίθουσα τέχνης της Αθήνας Εικαστικός Κύκλος σε συλλογική έκθεση και το 2008 στην αίθουσα τέχνης Αγκάθι σε ατομική έκθεση.

- Φωτογραφίες του Γ. Δουατζή ξανασυναντάμε στην υψηλής ποιότητας δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) έκδοση του βιβλίου Φωτοποιήματα (Καπόν 2010). Είναι ένα μεγάλων διαστάσεων βιβλίο, με φωτογραφίες και στίχους του ποιητή, που συνοδεύουν εν είδει λεζάντας κάθε φωτογραφία. Η επιμέλεια της έκδοσης είναι της ιστορικού τέχνης Λαμπίνας Μπενάτση.

douatz1.jpg
 douatz2.jpg
 douatz3.jpg
douatz4.jpg
douatz5.jpg
douatz6.jpg
 douatz7.jpg
 douatz8.jpg
 douatz9.jpg
 douatz10.jpg