Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 38

MENUMENU

Βίβιαν Χαλκίδη: Έκθεση ζωγραφικής

Το έργο μου είναι έντονα επηρεασμένο από τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα. Μέσω της πλαστικής, εικαστικής γλώσσας, προσπαθώ, να εκφράσω και να αποτυπώσω συναισθήματα, σκέψεις, προβληματισμούς, αλλά και το στίγμα της σύγχρονης εποχής.

Οι μορφές μου είναι γυμνές, ευάλωτες, αποδομημένες, ατελείς, κινούνται σε ένα στείρο περιβάλλον. Τα μηχανικά μέρη καταδεικνύουν ότι έχει αφαιρεθεί από το ανθρώπινο ον το δικαίωμα της βούλησης και της πολλαπλότητας στην επιλογή. Τα διττά στοιχεία που ενυπάρχουν, υποδηλώνουν την έκφραση αντίθεσης σε δυσμενείς καταστάσεις.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της δουλειάς μου είναι η σύζευξη των δυο τεχνών, της ζωγραφικής και της χαρακτικής και ήταν κάτι που προέκυψε συνειδητά μέσω πειραματισμού και έρευνας των παραδοσιακών μεθόδων της χαρακτικής -όπως είναι η οξυγραφία- καθώς και της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων, όπως η μέθοδος Carburundum και Collagraph. Η χρήση των νέων μέσων, συνδυάζοντας τα με τη ζωγραφική πινελιά, οδήγησαν στην διεύρυνση των μέσων της εικαστικής μου γλώσσας και στην πρόταση μια νέας οπτικής. Οι ποιότητες που γεννιούνται στην επιφάνεια του χαρτιού μέσω της χαρακτικής είναι μοναδικές∙ το γεγονός αυτό με βοήθησε να χρησιμοποιήσω τη χαρακτική ως μέσο για να δημιουργήσω μοναδικά έργα και όχι πολλαπλά αντίτυπα. Στην ουσία οι μορφές μου γεννιούνται και αναδύονται μέσα από την ανάγλυφη χαρακτική επιφάνεια.

**

Η εικαστικός Βίβιαν Χαλκίδη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε με άριστα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (2009-2014), όπου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητές τους Γιάννη Ψυχοπαίδη, Ερατώ Χατζησάββα και χαρακτική με καθηγήτρια τη Βασιλική Τσαλαματά. Παράλληλα, στην ΑΣΚΤ έχει διδαχθεί γλυπτική και σκηνογραφία. Επιπλέον, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Διεθνούς Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης, καθώς και πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ατομικές εκθέσεις: «Σύγχρονες Δυστοπίες», γκαλερί Τεχνοχώρος, Ακρόπολη, Οκτώβριος-Νοέμβριος 2015 / «Κοχλίας», αίθουσα Étage littéraire του Booze Cooperativa, Αθήνα, 2012.

Ομαδικές Εκθέσεις (επιλογή): Έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες: «Σύγχρονη Χαρακτική», Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα”, 2016 / «Γεώργιος Βιζυηνός εις την Πόλιν», Ζωγράφειο, Κωνσταντινούπολη, 2015 / «Χρώμα στην Πατρίδα των Καιρών. Σημαίες - Πανό – Λάβαρα», Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αθήνα, 2012 / «Ο θάνατος του δημιουργού», Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού ΒΕΤΟΝ7, Αθήνα, 2012 / «Το Παρόν», Πολιτιστικό Κέντρο Νάουσας, Πάρος, 2012 / Γκαλερί Art Kolonaki, Αθήνα, 2012 / «Με ασβέστη και θάλασσα, αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη», Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα, 2011 / Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας, 2011.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog