Βοηθητικό μενού

20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2018 (highlights)

Γράφει ο Νέστορας Πουλάκος

Ολοκληρώθηκε το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2-11 Μαρτίου 2018), με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών τεκμηρίωσης. Σταχυολογούμε μερικά highlights:

Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος

"Ένα πορτρέτο του δοκιμιογράφου Κωστή Παπαγιώργη, προσωπικού φίλου της σκηνοθέτιδας. Παλεύοντας με το δέος που νιώθει για τον συνδυασμό του τεράστιου πνεύματος, του οξύτατου μυαλού και της ψυχούλας του, η σκηνοθέτις έκανε μια σύνθεση, ένα παζλ, μια παρτιτούρα με τις «νότες» που έγραψε ο ίδιος με τη ζωή του. Μαρτυρίες εκείνων που τον γνώρισαν συμπληρώνουν την εικόνα του."

To πιο άρτιο κινηματογραφικά πορτρέτο που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ. Η κ. Ελένη Αλεξανδράκη στην πιο στέρεη δουλειά της, επιλέγει να φιλοτεχνήσει αλλά και να δομήσει στη μεγάλη οθόνη τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα της λογοτεχνίας και των τεχνών ευρύτερα, του πρόσφατα εκλιπόντος Κωστή Παπαγιώργη, ενός μοναχικού "λύκου" των Αθηνών που απολάμβανε τον σεβασμό όλων μας. Οι παρεμβολές εικόνων από παλιότερες δημόσιες τοποθετήσεις του συγγραφέα και φιλοσόφου, προσδίδουν το κάτι παραπάνω ανάμεσα στις δηλώσεις και τα σχόλια δικών του ανθρώπων, συνεργατών και φίλων, προβάλλοντας τις απόψεις και τις θέσεις ενός διανοούμενου που στιγμάτισε την ελληνική γραμματεία της τελευταίας 40ετίας.

Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη

"Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και το Βερολίνο επανάκτησαν τον δημόσιο έλεγχο του νερού τους, απορρίπτοντας ως αποτυχημένο το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης που δοκίμασαν για δεκαετίες. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει μέσω της Τρόικας τις χρεωμένες χώρες να ιδιωτικοποιήσουν τα δικά τους δημόσια συστήματα ύδρευσης. Μεταξύ των εταιρικών και δημοσίων συμφερόντων, των λόμπι και της πολιτικής της ΕΕ, της λιτότητας και της δημοκρατίας, το Μέχρι την τελευταία σταγόνα αποκαλύπτει τον άγνωστο πόλεμο του νερού στην Ευρώπη."

Το νέο ντοκιμαντέρ του δεξιοτέχνη ρεπόρτερ και σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου, αναδύει αυτό που είχε καταδείξει εμβόλιμα σε παλιότερο ντοκιμαντέρ του ο Άρης Χατζηστεφάνου: τη λάθος κίνηση, την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, του νερού, που πέρα από την ηθική του διάσταση (το νερό ως ad hoc παροχή προς το κοινό των δήμων της χώρας) έχει και την οικονομική του. Όπου κι αν αποφασίστηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού, ήταν μια λάθος απόφαση με κακές υπηρεσίες, μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες-καταναλωτές και στρεβλές σχέσεις των ιδιωτικών εταιρειών με το δήμοσιο συμφέρον. Ο Αυγερόπουλος κινηματογραφεί για να ταρακουνήσει τους έλληνες πολιτικούς να μην κάνουν κάτι που θα μετανιώσουν, παρά τις πιέσεις της τρόικας και των ευρωπαίων εταίρων τους.

Citizen Xenos

"Μια ταινία που ακολουθεί την καθημερινότητα έξι χαρακτήρων στο νησί της Λέσβου, διερευνώντας τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στη ζωή τους. Πρόσφυγες και εθελοντές, μοιράζονται τις εμπειρίες τους από το ταξίδι στις ακτές τις Λέσβου έως το κέντρο της Αθήνας και τα σύνορα της Ελλάδας."

Μες στον γενικότερο καταιγισμό-"μόδα" των τελευταίων ετών, δηλαδή την αναπόφευκτη καταγραφή της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης μέσα από ντοκιμαντέρ, αυτή η καταγραφή του Λουκά Παλαιοκρασά "φωτίζει" όλες τις πλευρές του ζητήματος, με επίκεντρο τη Λέσβο, χωρίς να χαϊδεύει αυτιά αλλά και χωρίς να εξωραΐζει τις καταστάσεις. Εδώ δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, αλλά ταλαιπωρημένοι άνθρωποι από όποια σκοπιά και να το δεις, του ντόπιου και του μετανάστη.

Επιστροφή

"Μπορεί το θέατρο να γίνει τρόπος εκπαίδευσης και επανένταξης για τους ανήλικους φυλακισμένους που δεν έχουν καμιά ελπίδα να ξεφύγουν από την παραβατικότητα; Σε μια φυλακή ανηλίκων οι κρατούμενοι ανεβάζουν τη ζωή τους στη σκηνή και γίνονται πρωταγωνιστές μιας ταινίας που για τέσσερα χρόνια προσπαθεί να ακυρώσει τους περιορισμούς και τα εμπόδια ενός «σωφρονιστικού» ιδρύματος."

Μέσα από τη σειρά του "Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης αναδεικνύει πρόσωπα και καταστάσεις που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έμεναν στην αφάνεια: στο συγκεκριμένο επεισόδιο-ντοκιμαντέρ μιλάει για τον "σωφρονισμό" ανθρώπων που βρέθηκαν στη φυλακή αλλά και που επιθυμούν την επανένταξή τους στην κοινωνία. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τη συμμετοχή τους στα διαδραστικά προγράμματα της φυλακής επιδιώκουν αυτήν ακριβώς την αλλαγή στη ζωή τους. Σαν να μην υπάρχει άλλος τρόπος για αυτούς.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog