Βοηθητικό μενού

στέρνα fringe festival: συναντήσεις πολιτισμού στην Τήνο

Γράφει ο Νέστορας Πουλάκος

Για 3η χρονιά διεξήχθη στα τέλη Ιουλίου (28, 29, 30), το στέρνα fringe festival στα Υστέρνια της Τήνου. Μια συνάντηση πολιτισμού: μουσική και εικαστικά σε κυρίαρχο πλάνο, αλλά και σεμινάρια, ημερίδες, workshops, τοπικές πολιτισμικές παραδόσεις και... yoga. Η κ. Βένια Παπαθανασοπούλου με την κόρη της κ. Φαίη Κουτζούκου, σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου και τον Σύλλογο Υστερνιωτών Τήνου, δίνουν έναν ακόμη, τρομερά ενδιαφέροντα, πολιτιστικό τόνο στο νησί των εικαστικών και του πολιτισμού ευρύτερα.

To παρακολουθούμε το στέρνα από την αρχή του, το "καυτό" καλοκαίρι του 2015, και πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχει διαμορφώσει την ταυτότητά του. Λαμβάνοντας χώρα σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Τήνου, τα Υστέρνια, έχει αξιοποιηθεί το δημοτικό σχολείο για να στηθούν οι εικαστικές εκθέσεις και να διεξάγονται τα workshops και οι ημερίδες στο εσωτερικό του. Στην αυλή του, εργαστήρια, ομιλίες αλλά και... stand up comedy shows "γεμίζουν" το πλούσιο πρόγραμμά του φεστιβάλ.

Στην Παναγιά Καταπολιανή μεταφέρεται τα βράδια το σκηνικό του στέρνα. Σε ένα απόμερο, καταπληκτικό, ατμοσφαιρικό (κι ολίγον... επικίνδυνο βέβαια) χώρο, "ψαγμένες" μπάντες δίνουν παλμό στο έτσι κι αλλιώς νεανικό φεστιβάλ. Φέτος το πρόγραμμα είχε Glass Rebel, Sugahspank! & The Swing Shoes κ.ά., ενώ dj sets γίνονται στο χώρο μετά τα μεσάνυχτα. Ορισμένα live διεξάγονται και στο bar Mayou, στα πολύ βόρεια των Υστερνίων με θέα όλο το πέλαγος.

Ο προσανατολισμός του φεστιβάλ είναι και βαθύτατα εικαστικός, για την ακρίβεια φωτογραφικός. Όπως μας πληροφόρησε η κ. Φαίη Κουτζούκου, η μία εκ των εκθέσεων "Tinos cartes postales" προέκυψε από μια δημιουργικότατη συνάντηση φωτογράφων από όλον τον κόσμο που μαζεύτηκαν νωρίτερα την Άνοιξη στα Υστέρνια για τις ανάγκες της έκθεσης. Το πρότζεκτ, που συνοδεύεται από μία έκδοση, είναι υπό την ομπρέλα του φεστιβάλ.

Το όμορφο στέρνα συμπληρώνει το μωσαϊκό του προγράμματός του με την πρωινή yoga στον όρμο Υστερνίων με την Ελένη Τόλη, αλλά και με τις διάφορες δραστηριότητες που συνδυάζουν την τοπική παράδοση, όπως το Tinos Food Paths ή την Ξενάγηση στο Παλιό Λοτρίβι κ.ά.

Το στέρνα fringe festival ξεκίνησε για να τιμήσει τη μνήμη της αγαπημένης μας Ιωάννας Κουτζούκου, η οποία είχε ονειρευτεί ένα τέτοιο φεστιβάλ στα λατρεμένα της Υστέρνια. Πλέον η οικογένεια, οι φίλοι της, άνθρωποι που τη γνώριζαν, αλλά και σιγά-σιγά πολύς, νέος και ψαγμένος κόσμος από όλην την Ευρώπη (σ.σ. δεν είναι τυχαίο ότι συνάντησα μετά από 15 χρόνια παλιούς μου συμφοιτητές από το Πάντειο, που δημιουργούν στη σύγχρονη Αθήνα...) έχουν αγκαλιάσει το φεστιβάλ και περιμένουν να μεγαλώσει και να απογειωθεί.

Εμείς είμαστε ΕΔΩ!

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog