Βοηθητικό μενού

"Κύριε, μισείτε το βιβλίο, τη γνώση και αυτό λέγεται σκοταδισμός..."

Γράφει ο Γιάννης Σολδάτος

Προς την εφημερίδα Καθημερινή, σαν απάντηση του κειμένου του συντάκτη της Δημήτρη Ρηγόπουλου με τίτλο «O Λένιν βγήκε βόλτα στο Ζάππειο».

Γράφει ο κ. Ρηγόπουλος: «Έκπληξη πρώτη, τα φεστιβάλ βιβλίου με όλη την παλιομοδίτικη, μεταπολιτευτική τους αύρα συνεχίζουν να υπάρχουν, σε πείσμα κάθε ‘‘λογικής’’ πρόβλεψης».

Κ. Ρηγόπουλε, το βιβλίο επιμένει να υπάρχει σε πείσμα κάθε λογικής σας πρόβλεψης, έτσι «παλιομοδίτικα», με «μεταπολιτευτική αύρα», αφού δεν πήρατε χαμπάρι πως η Χούντα έπεσε. Αύριο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εγκαινιάζει το 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Ο ΣΕΚΒ επιμένει να είναι ένα σωματείο με τεράστια ιστορία, και δεν σηκώνει πλακίτσες του στιλ «O Λένιν βγήκε βόλτα στο Ζάππειο». Περάστε μια βόλτα να τον συναντήσετε. Αντ’ αυτού θα συναντήσετε όλους τους έλληνες εκδότες, μα όλους, όλους τους έλληνες συγγραφείς, μα όλους, να δοξολογούν τη γνώση και παράλληλα να παλεύουν για την επιβίωσή τους σε καιρούς χαλεπούς.

Μια σειρά σπουδαίων εκδηλώσεων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ανοίχτε το πρόγραμμα να τις δείτε. Σταματήσατε σε μία, αυτή για την Οκτωβριανή Επανάσταση, προκειμένου να εκφράσετε το αντικομουνιστικό σας μένος. Κάπου τα μπερδέψατε και στο τέλος του κειμένου σας μπερδέψατε τον ΣΕΚΒ με την ΚΝΕ. Λέτε: «Οι εκδότες που συμμετέχουν στην έκθεση του Ζαππείου συμμερίζονται τη σκληρή, ιδεολογική θέση του συνδικαλιστικού τους οργάνου;»

Για ποιο πράγμα μιλάτε, κύριε; Υπήρξα χρόνια πρόεδρος του ΣΕΚΒ και συνεχίζω να παραμένω στέλεχος του συνδικαλιστικού του οργάνου και μου μιλάτε εσείς για «σκληρή ιδεολογική θέση»; Μιλάτε με όρους αριστερίστικης γλώσσας της δεκαετίας του '70. Κουραφέξαλα είναι αυτά που λέτε, κύριε. Ψάχνατε για θέμα, κάτι πήρε το αυτί στο «πρωινό ραδιόφωνο», όπως λέτε και φτιάξατε σενάριο επιστημονικής φαντασίας;

Επί της ουσίας. Πότε έγινε η Οκτωβριανή Επανάσταση; Δεν συμπληρώθηκαν 100 χρόνια ακόμη; Δεν ξεπήδησαν από εκεί μέσα ο Αϊζενστάιν, ο Μαγιακόφσκι, ο Βερτόφ; Δεν έχει χυθεί απίστευτη ποσότητα μελανιού από τότε ως σήμερα για έργα μεγάλης πνοής, έστω και ξεπερασμένης ιδεολογίας;

Κύριε, μακριά τα χέρια σας από τον Ρίτσο, όπως μακριά τα χέρια σας και από τη Λένι Ρίφενσταλ. Ήταν «κολλητή» του Χίτλερ, αλλά ήταν μεγάλη σκηνοθέτιδα. Μακριά τα χέρια σας από τον «φασίστα» Έζρα Πάουντ, γιατί ήταν ο κορυφαίος ποιητής του 20ού αιώνα. Μακριά τα χέρια σας από τον Σεργκέι Αϊζενστάιν, γιατί είναι ο κορυφαίος σκηνοθέτης του κινηματογράφου κι ας ήταν «κολλητός» του Λένιν. Μακριά τα χέρια σας από τον Μαγιακόφσκι. Αυτούς θα συναντήσετε αν περάσετε από το Ζάππειο, κύριε.

Κύριε, μισείτε το βιβλίο, τη γνώση και αυτό λέγεται σκοταδισμός, πέρα από την πλακίτσα που κάνετε στο κείμενό σας με φτηνά λογοπαίγνια όπως: «Τι θα είχε συμβεί αν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου είχε εντάξει στο αφιέρωμά του εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Μεταξά ή τη Μάργκαρετ Θάτσερ, που εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες;» Κύριε, ο κόσμος του βιβλίου δεν θα σας ρωτήσει όταν θελήσει να αγγίξει τον φάκελο «Ιωάννης Μεταξάς» ή το θατσερισμό. Δεν θα μας δώσετε μαθήματα δημοκρατικών διαδικασιών.

Κύριε, αυτές είναι οι προσωπικές απόψεις μου και φυσικά δεν προδικάζουν την επίσημη άποψη του σωματείου μου.

Γιάννης Σολδάτος, Εκδότης, Συγγραφέας

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog