Βοηθητικό μενού

Νέστορας Πουλάκος και Στράτος Προύσαλης: 10 χρόνια Vakxikon.gr

Συνέντευξη στην Ασημίνα Ξηρογιάννη // fractalart.gr

 

Η Ασημίνα Ξηρογιάννη συνομιλεί με τους εκδότες του Vakxikon.gr, Νέστορα Πουλάκο και Στράτο Προύσαλη με αφορμή τα 10 χρόνια του περιοδικού.

 

Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας -πώς αλλιώς- με το Vakxikon.gr! Που είναι ένα από τα σύγχρονα και ενημερωμένα ηλεκτρονικά περιοδικά σήμερα στην Ελλάδα και που κλείνει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Πώς ξεκίνησαν όλα με το Vakxikon.gr; Είστε ευχαριστημένοι από την πορεία του;
Πώς να μην είμαστε; Και μόνο που φτάσαμε έως εδώ είναι ένας άθλος. Κι αυτό γιατί το χόμπι έγινε επάγγελμα, πιστεύουμε χωρίς να χαθεί εκείνη η νεανική ορμή και μαχητικότητα. Τη λογοτεχνία την αγαπάμε και αυτό το αποδεικνύουμε σε κάθε μας βήμα. Η ψηφιακή πλατφόρμα Vakxikon.gr ξεκίνησε ως ένα ακόμη λογοτεχνικό στέκι, αλλά εξελίχθηκε σε μια σοβαρή πρόταση στο χώρο.

 

Να τονίσουμε βέβαια ότι πρόκειται για τρίπτυχο στην ουσία. Vakxikon.gr: Περιοδικό, Ραδιόφωνο, αλλά και Eκδόσεις.
Αυτή ακριβώς είναι η εξέλιξη που αναφέραμε. Το ένα χέρι νίβει το άλλο. Δεν εφησυχαστήκαμε ποτέ. Διαρκώς ψαχνόμαστε. Υπάρχει κι ένα βιβλιοπωλείο ως 4ο βήμα, και -γεροί να ‘μαστε- ακολουθούν κι άλλα.

 

Πείτε μας για τις Εκδόσεις, ποιοι οι τομείς ενδιαφερόντων τους, ποια τα ανοίγματα, ποιοι οι στόχοι, ποιοι οι συνεργάτες…
Οι εκδόσεις είναι ο καθρέφτης του περιοδικού. Αυτό ήταν άλλωστε η βάση για να γεννηθούν οι εκδόσεις. Λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, κινηματογράφος. Οι στόχοι μας είναι να βγάζουμε καλά βιβλία. Τα ανοίγματα εκ των πραγμάτων λίγα: Η τελευταία συνέντευξη του Τζον Λένον και της Γιόκο Όνο ήταν ένα εκδοτικό γεγονός (που στοίχισε ακριβά). Το Μοιραίο πάθος της Τζόζεφιν Χαρτ της (αλμυρής από πλευράς δικαιωμάτων) νέας σειράς «Ερωτικές ιστορίες (από το σινεμά)» εξίσου. Οι συνεργάτες μας πολλοί και καλοί. Μιμούμενοι τους μουσικούς και τους ηθοποιούς, δεν τους αναφέρουμε για να μην αδικήσουμε κανέναν.

 

Αξιολογότατη η σειρά «Ποίηση απ’ όλο τον κόσμο», που πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Μιλήστε μας σχετικά, και αν θέλετε ανακοινώστε μας νέες εκδόσεις!
Ποίηση από την Τουρκία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία, την Εσθονία, κ.ά. Ποίηση απ’ όλο τον κόσμο είναι το… project της εξωστρέφειας που βάλαμε σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2015 για να μη «βουλιάξουμε» στη εγχώρια πραγματικότητα της κρίσης. Η επαφή μας με τις ξένες χώρες και την ποίησή τους -μια καθόλου εύκολη και απλή διαδικασία- μάς άνοιξε ορίζοντες. Θα επιμείνουμε. Αναμένονται εκδόσεις από: Ρωσία (Ανθολογία ρώσων ποιητών του 20ού αιώνα), Κούβα (Ανθολογία σύγχρονης κουβανικής ποίησης), Καταλονία (Αρνάου Πονς), Ιταλία (Μάριο Λούτσι), Καναδάς (Μαρκ Στραντ, Μπέατριζ Χάουσνερ), Ιρλανδία (Γκάμπριελ Ρόζενστοκ, Ντέιβιντ Γουάιτ), Βέλγιο (Γουίλεμ Ρόγκεμαν), Γαλλία (Μικαέλ Οσάν), κ.ά.

 

Μιας κι αναφερθήκατε παραπάνω σε επόμενα βήματα του Βακχικόν, πρόσφατα ανακοινώσατε την εκδοτική σειρά ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Μιλήστε μας για αυτήν.
Επιστημονικές, ακαδημαϊκές, εκπαιδευτικές, κοινωνικές και ψυχολογικές, αθλητικές εκδόσεις και μελέτες θα περιλαμβάνονται σε αυτή τη νέα σειρά. Είναι το καινούριο μας «παιδί». Η αρχή γίνεται με δύο εξαιρετικές μελέτες: Πολιτιστική Ποίηση. Η περίπτωση του Δημοσθένη Αγραφιώτη της Δρ. Ελισάβετ Αρσενίου (καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο) και Ροκ επανάσταση και Αντικουλτούρα του Γιώργου Μούχου (MSc Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών). Έχουν ήδη δρομολογηθεί και οι επόμενες δύο εκδόσεις: Αυτοεκτίμηση: Το κλειδί για το μέλλον του παιδιού σας του Ιρλανδού ψυχολόγου Δρ. Τόνι Χάμφρις, και 100 καινοτομίες της φινλανδικής κοινωνίας του Φινλανδού ιατρού & πολιτικού Δρ. Ilkka Taipale.

 

Είστε άνθρωποι που παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα. Θα ήθελα από εσάς ένα σχόλιο για τη σύγχρονη λογοτεχνική πραγματικότητα.
Μας γεμίζει ευφορία αυτός ο συγγραφικός και εκδοτικός πλουραλισμός που υπάρχει. Που σημαίνει ότι μες σε αυτόν τον, καλώς εννοούμενο, πληθωρισμό είναι πολύ πιο εύκολο να ανακαλύπτονται διαμάντια. Το καλό βιβλίο δεν χάνεται, όπως και δεν βγαίνει με το στανιό -να βγάζεις από τη μύγα ξίγκι δηλαδή. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε όλους εκείνους που κριτικάρουν και απορούν με τον… βιβλιοχαμό γύρω μας. Είμαστε υπέρ αυτού!

 

Πιστεύετε στις κριτικές;
Η κριτική είναι οργανικό συστατικό της αλυσίδας του βιβλίου. Χωρίς την κριτική «σπάει» η αλυσίδα, κάτι λείπει. Κάτι πολύ σημαντικό. Προφανώς και δεν θα ασχοληθούμε με το πώς δουλεύει η κριτική σήμερα. Το ζήτημα είναι να υπάρχει. Από κει και πέρα, και οι κριτικοί… κρίνονται.

 

Τα βραβεία και ο ρόλος τους σήμερα;
Η απάντησή μας είναι ίδια με αυτήν για την κριτική. Τα βραβεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της αλυσίδας, είτε μας αρέσουν είτε όχι, είτε μας αδικούν είτε νομίζουμε ότι μας αδικούν.

 

Λογοτεχνία και διαδίκτυο. Είχατε πριν λίγα χρόνια μάλιστα συνδιοργανώσει και σχετική εκδήλωση στο Polis art cafe.
Προερχόμαστε από το διαδίκτυο, ζούμε/υπάρχουμε (και) στο διαδίκτυο, κι όπως είχαμε πει και σε εκείνη την εκδήλωση που αναφέρετε και σε κανέναν δεν άρεσε αυτό, αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο να ανανεώσει αλλά και να «μεγαλώσει» το χώρο του βιβλίου… κλάφτα!

 

Παρακολουθείτε καθόλου τα έντυπα περιοδικά; Έχετε ξεχωρίσει κάποιο; Έχετε σκεφτεί να κάνετε έντυπο το Βακχικόν;
Το ότι προερχόμαστε από το διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε τα έντυπα περιοδικά. Δεν είμαστε 20 χρονών. Μεγαλώσαμε με περιοδικά κι εφημερίδες. Το ίντερνετ μάς βρήκε στο πανεπιστήμιο. Είμαστε κάπως μεγαλύτεροι… Άλλωστε, πριν το Βακχικόν συμμετείχαμε στη συντακτική ομάδα του περιοδικού Μανδραγόρας. Να, ας πούμε, ο Μανδραγόρας είναι ένα περιοδικό που ξεχωρίζει. Υπάρχουν κι άλλα πολλά βέβαια.

Αν υποθέσουμε ότι κάποιοι συγγραφείς σας άλλαξαν το βλέμμα σας για τον κόσμο, ποιοι θα ήταν αυτοί;
Ο Σωτήρης Κακίσης το έκανε, ο Γιώργος Μπλάνας επίσης, όπως κι ο Ζ. Δ. Αϊναλής από τη νεότερη γενιά.

 

Παρακολουθείτε θέατρο; Στις εκδόσεις υπάρχει και σημαντικό θεατρικό κομμάτι…
Το θέατρο είναι οργανικό κομμάτι του περιοδικού Vakxikon.gr κι αναπόφευκτα μπήκε και στην εκδοτική μας παραγωγή. Είμαστε ανάμεσα σε αυτούς τους πέντε-έξι θαρραλέους εκδοτικούς οίκους που «χτίζουν» θεατρική σειρά και αναμειγνύονται στις παραστάσεις και στα θέατρα. Η επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε. Σε κάθε θεατρική σεζόν, δέκα-δεκαπέντε θεατρικές παραστάσεις ανεβαίνουν με βιβλία μας ως πρόγραμμά τους.

 

Γράφετε κάτι δικό σας τώρα… επειδή έχετε στο παρελθόν εκδώσει ποίηση. Ή έχετε περάσει σε άλλο στάδιο;
Ναι στο στάδιο του εκδότη. Ποτέ δεν καταλάβαμε πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο. Υπάρχουν φίλοι και γνωστοί που σεβόμαστε, και μπορούν να διατηρούν τις δύο αυτές, εντελώς συγκρουόμενες, ιδιότητες. Εμείς πάλι δεν μπορούμε.

 

Σχέδια για το μέλλον;
Καταρχάς να διατηρήσουμε τα παρόντα. Και βλέπουμε. Σχέδια υπάρχουν πολλά, έτσι κι αλλιώς.
Vakxikon Radio
Vakxikon Blog