Βοηθητικό μενού

Πέτρος Μπένος: "Δεν είναι κακό να είσαι υπερευαίσθητος"

Συνέντευξη στον Νέστορα Πουλάκο

 

Συνομιλήσαμε με τον ποιητή και ηθοποιό Πέτρο Μπένο με αφορμή την κυκλοφορία της ποιητικής του συλλογής "Πόετρυ ατ λαστ" (εκδόσεις Βακχικόν 2018).

 

Σε α' πρόσωπο για το «Πόετρυ ατ λαστ»
Το «Πόετρυ ατ λαστ» είναι μια ποιητική συλλογή που πραγματεύεται τον έρωτα, τον θάνατο, τα εσωτερικά αδιέξοδα, τη σεξουαλικότητα, την έλλειψη επικοινωνίας. Το «Πόετρυ ατ λαστ» είναι μια αναζήτηση σε μονοπάτια σκέψης και συναισθημάτων λιγότερο φωτισμένων. Ήθελα να υπάρχει μια υπόκωφη βία για να βγουν στην επιφάνεια και να διαμορφωθούν σκέψεις και συναισθήματα που ήταν δύσκολο υπό πιο «ομαλές» συνθήκες να εκφραστούν. Οι συμπυκνωμένες ποιητικές ιστορίες που αποτελούν μέρη μιας μεγαλύτερης ιστορίας, έχουν πολλά στοιχεία από θεατρικά έργα που έχω συμμετάσχει ως ηθοποιός, από την επιστημονική φαντασία, από την φύση, από την αρχαία ελληνική μυθολογία, από στοιχεία αυτοβιογραφικά καθώς και της κατάστασης στην κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Θεωρώ πως το «Πόετρυ ατ λαστ» σε ταξιδεύει σε χώρους σκέψης και συναισθημάτων όπου το ζητούμενο δεν είναι οι απαντήσεις αλλά η διαμόρφωση της δικής σου εσωτερικής πραγματικότητας από εσένα τον ίδιο.

 

Η επιρροή της οικονομικής κρίσης
Σαφώς και επηρεάστηκα από την κρίση τα τελευταία χρόνια, την ψυχολογική βία που προκαλεί το οικονομικό αδιέξοδο, την απόγνωση, την κατάθλιψη, το άγχος των συνανθρώπων και συμπολιτών μου. Θεωρώ ότι έχουν αποτυπωθεί σε πολλά απ’ τα ποιήματά μου. Δεν είναι κακό να είναι κανείς υπερευαίσθητος και να αποτυπώνει σκοτεινά συναισθήματα και καταστάσεις που υπάρχουν γύρω του και εντός του, ίσα ίσα για μένα ήταν το ζητούμενο αυτό.

 

Η σχέση με τη λογοτεχνία
Λατρεύω τη λογοτεχνία, έχω διαβάσει αρκετά, όχι όσο θα ’θελα! Η αγάπη μου για τη λογοτεχνία με έσπρωξε και στο θέατρο όπου εκεί πια το κείμενο αναπαρίσταται θεατρικά στη σκηνή. Θα χαιρόμουν αν το «Πόετρυ ατ λαστ» ανέβαινε θεατρικά. Λατρεύω τους υπαρξιστές και τον Τ.Σ ΈΛΙΟΤ.

 

Επόμενα συγγραφικά σχέδια
Γράφω συνέχεια, από παιδί. Έχω πολλές ιδέες και το γράψιμο είναι απελευθέρωση για μένα. Θα ’θελα να δω μια συνέχεια του «Πόετρυ ατ λαστ» αλλά στρέφομαι και στη συγγραφή πεζών και θεατρικών κειμένων. Όσο μ’ αρέσει και ψυχαγωγούμαι απ’ το γράψιμο τόσο θα θέλω να το επικοινωνήσω με τους άλλους.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog