Top menu

Μπορεί η ποίηση να μας βοηθήσει να βρούμε την ταυτότητά μας (;)

 

Γράφει η Αθηνά Μαλαπάνη, φιλόλογος - συγγραφέας

Η νέα ποιητική συλλογή του Γιώργου Μπακλάκου, Ταυτότητα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα γραφής με βαθιά περισυλλογή σχετικά με την ποίηση και την προσφορά της ως τέχνη, αλλά και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει στην ανακάλυψη της ταυτότητάς μας, του εσωτερικού εαυτού μας και των προσωπικών μας αναζητήσεων.

Πρόκειται για μια γραφή που άλλοτε είναι προσωπική και άλλοτε αποστασιοποιημένη εκφράζοντας προβληματισμούς και ερωτηματικά για την ποιητική τέχνη, την ανθρώπινη ύπαρξη, την ανακάλυψη του εσωτερικού, ψυχικού μας κόσμου, του πιο προσωπικού μας αυτού. Η συλλογή ξεκινά με ένα ποίημα αυτοαναφορικότητας (Άπιστα Λόγια, σ. 9), καθώς εκεί παρουσιάζεται το βαθύτερο νόημα της ποίησης. Οι λέξεις αν και τριμμένες στη φθορά της χρήσης αναζωογονούνται και ανανεώνονται μέσα από την ποιητική τέχνη για να βοηθήσουν τον ποιητή, αλλά και τον αναγνώστη να εξερευνήσουν, να ανιχνεύσουν και να αποκωδικοποιήσουν τις προσωπικές τους πτυχές και αναζητήσεις.

Σε αρκετά ποιήματα, παρατηρείται η χρήση του β’ ενικού προσώπου, καθώς ο ποιητής απευθύνεται στον εαυτό του ή στο κοινό του, στον εκάστοτε αναγνώστη του. Έτσι, λαμβάνει έναν διδακτικό χαρακτήρα μέσα από το παράδειγμα και όχι τον στείρο διδακτισμό. Ωστόσο, ακόμη και σε ποιήματα που χρησιμοποιείται το πρώτο πρόσωπο, ο αναγνώστης μπορεί να λάβει ηθικά διδάγματα και τροφή για σκέψη.

Γενικότερα, τα ποιήματα αυτά μεταφέρουν μια διάθεση αποδόμησης και αναδόμησης του εσωτερικού εαυτού και μέσα από όλη αυτήν την επίπονη και επώδυνη διαδικασία, ο ποιητής, αλλά και κάθε ποιητικό υποκείμενο και κάθε αναγνώστης και αναγνώστρια έχει καταφέρει να καταρρίψει πολλούς προσωπικούς μύθους και να αναδυθεί στην αλήθεια, στη δική του, απόλυτα προσωπική αλήθεια, διαμορφώνοντας τη δική του Ταυτότητα!