Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 41

MENUMENU

Νέοι εκδότες (Αθήνα): Γιώργος Μιχαλόχρηστας -εκδόσεις Ήτορ

Πότε και ποιοι ήταν οι λόγοι που ιδρύσατε τις εκδόσεις Ήτορ;
Οι εκδόσεις μας ιδρύθηκαν το 2012 με τη διακριτική ονομασία εκδόσεις Χίλων και ένα χρόνο μετά, ύστερα από κάποια αλλαγή στη σύνθεση της εκδοτικής ομάδας, έχουν την ονομασία εκδόσεις Ήτορ. Θέλαμε να προχωρήσουμε από την εμπειρία μας ως αναγνώστες ή φιλόλογοι σε μια βαθύτερη ενασχόληση με τον χώρο του βιβλίου, ερευνώντας πεδία γνώσης και λογοτεχνικής δημιουργίας που θεωρούμε ότι βρισκονται σε αφάνεια ή έστω ελλιπή παρουσία στα γράμματα. Ακούγεται κάπως γενικό, όμως το να φέρουμε στο φως θεματικές ή ακόμα και συγγραφείς που έχουν ακουστεί πολύ λιγότερο από όσο θα τους άξιζε ήταν η κύρια ώθηση για την ίδρυση των εκδόσεων ήτορ.

 

Ποιος είναι ο εκδοτικός σας στόχος;
Ο εκδοτικός μας στόχος σχετίζεται άμεσα με τους λόγους ίδρυσης των εκδόσεών μας. Στόχος μας η έκδοση ποιοτικών τίτλων, λογοτεχνικών αλλά και επιστημονικών που θα έχουν σκοπό να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη με απαιτήσεις, να του εξάπτουν τη φαντασία και να μένουν μέσα του είτε διανοητικά είτε και ως συναισθηματική εμπειρία για καιρό μετά την ανάγνωσή τους.

 

Έως σήμερα έχουν υπάρξει εκδοτικές επιτυχίες;
Στις εκδοτικές μας επιτυχίες συγκαταλέγονται λογοτεχνικά έργα από το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, όπως το Ταξιδιώτης και φεγγαρόφωτο του πραγματικά πολύ σπουδαίου Ούγγρου λογοτέχνη Άνταλ Σερμπ -άδικα παραγνωρισμένου στην Ελλάδα. Επίσης τα βιβλία ψυχολογίας που έχουμε εκδώσει έχουν κάνει επιτυχία, καθώς επίσης και ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, Κόμπος Υφάλου ενός πολλά υποσχόμενου νέου πεζογράφου.

 

Εκδώσατε βιβλίο που σας άρεσε και το πιστέψατε αλλά δεν "τράβηξε" στην αγορά;
Φυσικά, αυτό έχει συμβεί και θα συμβεί πολλές φορές. Ένα βιβλίο που μπορεί να έχουμε πιστέψει μπορεί να μη βρει το κοινό του ή να αργήσει πολύ να γίνει αντικείμενο προσοχής. Αυτό το απρόβλεπτο -που σε αυτή την περιπτωση μπορεί να προκαλέσει κάποια απογοήτευση σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες- δίνει ωστόσο και την ξεχωριστή ομορφιά που έχει η εκδοτική περιπέτεια.

 

Μιλήστε μας για το επικείμενο εκδοτικό σας πλάνο;
Εργαζόμαστε για τον εμπλουτισμό των τίτλων της Ξένης Λογοτεχνίας με μια νουβέλα του Τολστόι Το Πλαστό Κουπόνι. Ο Τολστόι θα εκπροσωπηθεί και από άλλο ένα έργο του, φιλοσοφικό αυτή τη φορά και ανέκδοτο στην Ελλάδα, που είναι το έργο που επηρέασε τον Μαχάτμα Γκάντι στη φιλοσοφία του της ειρηνικής αντίστασης δίχως χρήση βίας. Είναι στα ''σκαριά'' επίσης έργα γνωστών συγγραφέων όπως του Sheridan le Fanu και του Balzac, των οποίων ετοιμάζεται η μετάφραση. Επιπλέον, ευελπιστούμε να έχουμε παρουσιάσει -αν και προς το τέλος του 2018- ένα επιστημονικό βιβλίο ενός επιδραστικού Αμερικανού καθηγητή Ψυχολογίας που έχει αναπτύξει μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog