Top menu

Με την Βανέσσα Βαΐτση για την "Ειρήνη" της

 

"Η Ειρήνη, πάλαι ποτέ πρωταγωνίστρια στο θέατρο, στα εξήντα της χρόνια, που τη συναντάμε στο έργο, έχει άνοια και ζει με την κόρη της. Μια νεαρή ηθοποιός και δημοσιογράφος εισβάλει στην καθημερινότητά τους, ξεκινώντας μαθήματα υποκριτικής με την Ειρήνη, στη διάρκεια των οποίων η τελευταία  αποκτά πλήρη διαύγεια". Η Ειρήνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν είναι το πρώτο θεατρικό έργο που εκδίδει η Βανέσσα Βαΐτση. Με αφορμή την κυκλοφορία του μιλάμε μαζί της στο περιοδικό για το θέατρο και την συγγραφή. 

Συνέντευξη στην Αγγελική Δημοπούλου

 

Το θεατρικό σας έργο «...Ειρήνη» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Είναι το πρώτο θεατρικό μου έργο που εκδίδεται με αποτέλεσμα να νιώθω μια γλυκιά αμηχανία με μπόλικη δόση χαράς κι ευγνωμοσύνης!

Μιλήστε μας για την πρωταγωνίστριά σας, την Ειρήνη και τον πυρήνα της ιστορίας του έργου…

Η Ειρήνη γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του μαθήματος υποκριτικής με την Μαρία Αλιφέρη και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο πάνω στη Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ. Η Ειρήνη, πάλαι ποτέ πρωταγωνίστρια στο θέατρο, στα εξήντα της χρόνια, που τη συναντάμε στο έργο, έχει άνοια και ζει με την κόρη της. Μια νεαρή ηθοποιός και δημοσιογράφος εισβάλει στην καθημερινότητά τους, ξεκινώντας μαθήματα υποκριτικής με την Ειρήνη, στη διάρκεια των οποίων η τελευταία  αποκτά πλήρη διαύγεια. Στο έργο παρακολουθούμε τη σχέση της Ειρήνης με την κόρη της καθώς και τη σχέση της με τη νεαρή δημοσιογράφο/ηθοποιό που εισέρχεται στη ζωή τους.

Τι θέλατε να επικοινωνήσετε στο κοινό (αναγνώστες και θεατές) μέσα από την «Ειρήνη»;

Αυτή η ερώτηση αν απαντηθεί, χάνεται η μισή μαγεία του αναγνώστη/θεατή γιατί αναγιγνώσκει/παρακολουθεί το έργο από το συγκεκριμένο πρίσμα που θα ειπωθεί. Ας λάβει ο καθένας ό,τι διαπεράσει τη δική του ψυχή…

Είστε πολιτικός μηχανικός, ωστόσο, ασχολείστε με το θέατρο: την υποκριτική και τη θεατρική γραφή. Πότε και πώς μπήκε στη ζωή σας;

Νομίζω ότι από αρκετά νωρίς ήθελα να ασχοληθώ με τον μαγικό κόσμο του θεάτρου αλλά κάτι με σταματούσε. Πήγαινα γύρω γύρω αλλά δεν βουτούσα… Η αρχή έγινε το 2018 με παρότρυνση του Θανάση Τριαρίδη που είναι πλέον για μένα, εκτός από μεγάλος δάσκαλος, και οικογένεια. Η υποκριτική ξεκίνησε πιο αργά, το 2020.Τα χρόνια αυτά είναι σα να ξαναδιάβασα τι σπόρος είμαι και κατέληξα ότι η τέχνη του θεάτρου είναι το κατάλληλο έδαφος για μένα.

Έχετε επιρροές; Ποιους θεατρικούς συγγραφείς αγαπάτε ιδιαίτερα;

Οι ηρωίδες του Τενεσί Ουίλιαμς είναι πάντα παρούσες κατά τη διάρκεια που γράφω. Αγαπώ εξίσου τον Ίψεν, τον Στρίντμπεργκ, τον Άλμπι, τον Τσέχωφ. Επίσης, με ενδιαφέρουν οι ήρωες των αρχαίων κειμένων μας. Αγαπημένοι Έλληνες συγγραφείς είναι οι δάσκαλοί μου, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης και ο Θανάσης Τριαρίδης. Το έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Λα πουπέ» είναι στην κυριολεξία κάτω από το μαξιλάρι μου…

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη συνέχεια; Θα δούμε την «Ειρήνη» να ανεβαίνει στο θέατρο;

Για την ώρα είμαι δοσμένη στα μαθήματα υποκριτικής και στη συγγραφή ενός νέου έργου. Εύχομαι η Ειρήνη μου να αγαπηθεί και να βρει τον δρόμο της…