Βοηθητικό μενού

Μαρίνα Παναγιωτάκη: "Η ζωή είναι μοναδική και ιερή"

Συνέντευξη στον Θεοχάρη Παπαδόπουλο

Συνομιλήσαμε με την ποιήτρια Μαρίνα Παναγιωτάκη με αφορμή την πρόσφατη ποιητική συλλογή της "Δίψα", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκάτη.

Η ποιητική σας συλλογή έχει τον τίτλο: «Δίψα». Είναι δίψα για έρωτα; Δίψα για ζωή; Δίψα για ποίηση;
Είναι η δίψα για τη ζωή, την αγάπη και τον έρωτα. Εμπνέομαι από προσωπικά βιώματα και καταθέτω τα συναισθήματα της αγάπης και του έρωτα. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ζωή είναι μοναδική, ιερή και μεγαλειώδης και πρέπει να τη σεβόμαστε και να τη ζούμε με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία.

Τα πρώτα ποιήματα της συλλογής έχουν ξενόγλωσσους τίτλους. Θεωρείτε ότι η ελληνική απόδοση των τίτλων δεν θα φαινόταν τόσο ελκυστική στους αναγνώστες ή ήταν η έμπνευση της στιγμής, που σας τους υπαγόρευσε;
Ήταν μια έμπνευση της στιγμής που μου το υπαγόρευσε και όχι κάποια σκοπιμότητα.

Στο ποίημα της σελίδας 19 αναφέρεστε στο Αιγαίο. Είχατε κάποια έμπνευση από τον Ελύτη;
Έχω μελετήσει εκτενέστατα την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και έχω δεχθεί επιδράσεις από αυτήν. Η θάλασσα γενικότερα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ποίησή μου.

Έχετε ως μότο της συλλογής σας έναν στίχο, που λέει ότι η ζωή είναι υπέροχη και ότι απλά πρέπει να τη ζήσουμε. Θεωρείτε ότι αυτό ισχύει για όλους, ενώ γνωρίζουμε, ότι κάθε μέρα γεννιούνται παιδιά, που είναι καταδικασμένα να πεινάνε μια ζωή, από συνθήκες, που δεν διάλεξαν τα ίδια; Πως θα χαρούνε τη ζωή, άνθρωποι, που γεννιούνται μες στη δυστυχία;
Υπάρχει σαφέστατα μια κατηγορία ανθρώπων που, λόγω υλικών συνθηκών, δύσκολα μπορούν να ξεφύγουν από τη δυστυχία. Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία, άνθρωποι οι οποίοι, αν και έχουν επάρκεια αγαθών, αισθάνονται δυστυχισμένοι. Σ' αυτούς αναφέρεται το μότο του βιβλίου μου και τους προτρέπει να απολαμβάνουν τη ζωή.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog