Top menu

Ιστορίες καθημερινής τρέλας

 

Γράφει η Χριστίνα Σανούδου

«Ο Πολεμιστής με τα σιδερένια κόκαλα» δεν είναι το διήγημα που «δανείζει» τον τίτλο της στο βιβλίο του Γρηγόρη Φεϊζατίδη, είναι όμως το πρώτο της συλλογής κι αυτό που εξασφαλίζει ότι ο αναγνώστης θα περάσει στις επόμενες σελίδες με τις ευαίσθητες χορδές του να πάλλονται ήδη. Γραμμένη μέσα από την οπτική γωνία ενός παιδιού, που συναισθάνεται πολύ περισσότερα από όσα κατανοεί, η ιστορία διαδραματίζεται σε κάποιο ανώνυμο χωριό στη διάρκεια της κηδείας μιας ηλικιωμένης γυναίκας - διάστημα σύντομο αλλά αρκετό για να αντιληφθούμε πως ο συγγραφέας δεν έχει κερδίσει τυχαία τα πρώτα βραβεία σε δύο λογοτεχνικούς διαγωνισμούς . Ο μικρός αφηγητής σαγηνεύεται από την μεγαλοπρεπή φιγούρα του 80χρονου Θειολάζου, ενθουσιάζεται με τη σημαία της ΑΕΚ που κυματίζει δίπλα στο εκκλησάκι, και αρνείται να ικανοποιήσει την περιέργεια του με τα αμήχανα «ετσίθιστε» της μητέρας του.

Τον «Πολεμιστή με τα σιδερένια κόκαλα» ακολουθεί ο «Θεός πίσω από την ντουλάπα»: Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστής είναι ένας άντρας μέσης ηλικίας στα όρια της ψυχικής κατάρρευσης. Σε μια στιγμή απελπισίας, ο Ιάσονας ζητά από τον Θεό να αποδείξει την ύπαρξη Του, και τώρα τον στοιχειώνει η αδιάλειπτη παρουσία της φωνής Του, η οποία μοιάζει να του μιλά μέσα από τα έπιπλα- ή μήπως είναι μόνο ένα κατασκεύασμα του μυαλού του; Σε κάθε περίπτωση, ο Ιάσονας πρέπει οπωσδήποτε να απαλλαγεί από αυτήν τη φωνή, όποιο κι αν είναι το τίμημα. 

Ανίκανος να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από την φαντασία είναι και ο ήρωας του διηγήματος «Κρύο νερό στο αυτί», ένας σαξοφωνίστας που μιλά για την φανταστική γυναίκα των ονείρων του σε έναν ψυχίατρο, ή ίσως στην υπαρκτή αγαπημένη του για έναν ψυχίατρο φτιαγμένο από πέτρα. Η μόνη ελπίδα του να θεραπευτεί είναι να του ρίξουν παγωμένο νερό πίσω από το αυτί, μια επώδυνη αλλά αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδος. Η λογική δεν είναι παρά μία σύμβαση μας ψιθυρίζει συνωμοτικά ο συγγραφέας, διατυπώνοντας με τη γλώσσα της λογοτεχνίας ερωτήματα που έχουν απασχολήσει ουκ ολίγους φιλοσόφους από την εποχή του Αριστοτέλη ως τις μέρες μας.

Αφού θολώσει αριστοτεχνικά το περίγραμμα του «πραγματικού» κόσμου μας, ο Γρηγόρης Φεϊζατίδης μας παροτρύνει να έρθουμε αντιμέτωποι και με άλλα μεγάλα φιλοσοφικά ερωτήματα: Έχει μια κόρη το δικαίωμα να προσφέρει στον βασανισμένο πατέρα της τη γαλήνη που αποζητά με τη βοήθεια μιας θανατηφόρας ένεσης; Νομιμοποιείται ένας απατημένος σύζυγος να πάρει εκδίκηση; Ποια κρυφή δύναμη ωθεί έναν άνθρωπο να θυσιαστεί για να σώσει την ζωή αγνώστων; Και γιατί ορισμένες φορές δυσκολευόμαστε τόσο να αφεθούμε σε αυτό που λαχταράμε περισσότερο από όλα;

Μολονότι αρκετά διηγήματα του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά, ο «Θεός πίσω από την ντουλάπα» είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα, ο οποίος «επισήμως» κερδίζει τα προς το ζειν ως χειρούργος οδοντίατρος στην Βέροια, την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Το διήγημα του «Ντάνχιλ, μωρό μου» απέσπασε το πρώτο βραβείο στον 2ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Μίμης Σουλιώτης» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το «2037 και είκοσι μέρες ακόμη» διακρίθηκε στον διαγωνισμό επιστημονικής φαντασίας «η Έκλειψη» του Συλλόγου Φίλων του Φανταστικού «ΦantastiCon».

Η συλλογή «Ο θεός πίσω από την ντουλάπα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.