Top menu

Η ιστορία του κόσμου σε 10 αυτοκρατορίες του Paul Strathern

Γράφει η Λευκή Σαραντινού

Μετά από την πληθώρα των βιβλίων που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια του τύπου Μικρή ιστορία του κόσμου, σύντομη ιστορία της ανθρωπότητας, Ιστορία του κόσμου σε δέκα κεφάλαια κτλ, ο Βρετανός συγγραφέας και πανεπιστημιακός Paul Strahern έρχεται να μας προτείνει κάτι εξίσου μικρό, ελκυστικό και ευκολοδιάβαστο: μια ιστορία του κόσμου μέσα από τη μελέτη δέκα αυτοκρατοριών.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει πως οι αυτοκρατορίες του κόσμου ήταν μόνο δέκα. Αντιθέτως πολλές είναι οι ηχηρές απουσίες από το παρόν πόνημα, όπως η αυτοκρατορία των Αιγυπτίων, των Βαβυλωνίων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Βυζαντινή, η Αγία Ρωμαϊκή, των Αψβούργων κ.α. περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές. 

Σκοπός όμως του συγγραφέα δεν είναι να αφηγηθεί την ιστορία όλων των αυτοκρατοριών που πέρασαν από τον πλανήτη, αλλά να επικεντρωθεί σε αυτές με τη μεγαλύτερη διάρκεια και, καμιά φορά, επίδραση στις μεταγενέστερες εποχές.

Ο συγγραφέας παραδέχεται ευθέως ότι η αυτοκρατορία με τη μεγαλύτερη επίδραση ήταν η Ρωμαϊκή, μέσω της γλώσσας κυρίως, των μνημείων αλλά και των νόμων της. Εξίσου σημαντική αποδείχτηκε και η αυτοκρατορία των Γιουάν στην Κίνα τον 13ο και τον 14ο αιώνα, αφού τότε εφευρέθηκαν πολλές από τις εφευρέσεις που άσκησαν μέγιστη επιρροή στη ζωή μας, όπως η πυρίτιδα, η πυξίδα, η τυπογραφία κ.α.

Στα μάτια των Ελλήνων αναγνωστών αυτοκρατορίες όπως η Ακκαδική, η Μογγολική αλλά και εκείνη των Αζτέκων, παραμένουν, εν πολλοίς, άγνωστες. Είναι, επομένως, ευτύχημα το γεγονός ότι ο P.S. τις συμπεριλαμβάνει στο βιβλίο του, επιτρέποντάς μας να τις γνωρίσουμε. 

Ακόμη όμως και για αυτοκρατορίες οι οποίες είναι περισσότερο γνωστές, όπως αυτές που άκμασαν στον 20ο αιώνα, δηλαδή η Βρετανική, η Ρωσική και η Αμερικανική, ο συγγραφέας βρίσκει να μας πει κάτι το οποίο, ενδεχομένως, ούτε οι πιο διαβασμένοι από εμάς να έχουν ακούσει. Οι δύο τελευταίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στις δέκα, είναι οι μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στον κόσμο του Ισλάμ: η αυτοκρατορία των Αράβων και των Οθωμανών.

Το βιβλίο περιλαμβάνει, ακόμη, έναν διαφωτιστικό πρόλογο, ο οποίος μας δίνει, μεταξύ άλλων, και τον ορισμό της αυτοκρατορίας και, αντί επιλόγου, τις προοπτικές για το μέλλον σχέση με την ύπαρξη κάποιας αυτοκρατορίας στον πλανήτη. Περιέχει έτσι και μία γεωπολιτική διάσταση.

Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο μπορεί άνετα να διαβαστεί ακόμη και από μεγάλα παιδιά και νέους, αφού ο συγγραφέας, αν και προβαίνει που και που σε έξοχες κρίσεις των γεγονότων, δεν απομακρύνεται, εντούτοις πολύ από τον γεγονοτολογικό κορμό, με αποτέλεσμα να μην πλατειάζει με τον λόγο του.