Top menu

H "Βιογραφία" του Γιάννη Ψυχοπαίδη στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

douatzispsichopaidis

Γράφει ο Γιώργος Δουατζής

Βιογραφία ονόμασε τη δέκατη έκτη ατομική έκθεσή του ο ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης, την οποία παρουσιάζει αυτές τις μέρες στην γκαλερί Ζουμπουλάκη με πορτραίτα και άλλα μικρότερα έργα, ακρυλικά και μεικτής τεχνικής.

Βασικό κορμό της έκθεσης αποτελούν τα δεκατρία πορτραίτα προσωπικοτήτων που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σημάδεψαν την πορεία ζωής του Γιάννη Ψυχοπαίδη. “Είναι, όπως λέει ο ίδιος, πρόσωπα - φάροι από τον πολιτικό και τον πνευματικό κόσμο που με συντροφεύουν από την τρυφερή ηλικία της νεότητας και σημάδεψαν τη μεταπολεμική Ελλάδα”.

Οι προσωπικότητες που εικονοποίησε ο σπουδαίος εικαστικός, είναι οι Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Κώστας Καρυωτάκης, Στρατής Τσίρκας, Γιαννούλης Χαλεπάς, Μίκης Θεοδωράκης, Κ. Π. Καβάφης, Νίκος Μπελογιάννης, Νίκος Καζαντζάκης, Μανώλης Γλέζος, Οδυσσέας Ελύτης, Αλέκος Παναγούλης, Γιώργος Μπουζιάνης. Πρόσωπα, από ένα ευρύτατο πολιτικό, πνευματικό, καλλιτεχνικό πεδίο, των οποίων η επιλογή καταδεικνύει την ευρύτητα πνεύματος ενός γνήσιου καλλιτέχνη, του οποίου η σκέψη δεν γνωρίζει στεγανά, όρια και απόλυτες αλήθειες. Όσοι γνωρίζουν τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, δεν ξαφνιάστηκαν με την επιλογή αυτών των προσωπικοτήτων. Ξαφνιάστηκαν όμως ευχάριστα με το εικαστικό αποτέλεσμα, με το χρωματικό ερέθισμα πάνω σε τόσο γνωστά πρόσωπα, ερέθισμα που, λες, ολοκλήρωνε μια προϋπάρχουσα εικόνα τους.

Κατά τον Ψυχοπαίδη τα πορτραίτα εικονίζουν “πρόσωπα -ξεχωριστούς ανθρώπους μέσα σε τόσους άξιους- συμπαραστάτες σε δύσκολους καιρούς, πυξίδες πορείας και μέτρο κριτικής και αυτοκριτικής, κομμάτια ενός φανταστικού αλλά και πραγματικού γενεαλογικού δέντρου, που κάνει τον άνθρωπο σήμερα να αισθάνεται ότι δεν στέκεται μόνος, ότι μοιράζεται μαζί με άλλους μια μεγάλη πνευματική κληρονομιά, ότι ο κόσμος μέσα του είναι το επεξεργασμένο αποτύπωμα του κόσμου γύρω του –και αντίστροφα. Πρόσωπα, που με την αυθεντική πνευματική τους παρουσία, με το ψυχικό σθένος και την μαχητικότητά τους, συντηρούν, διαφυλάττουν και καταθέτουν με το έργο και τη στάση τους ερωτήματα και απαντήσεις στα μεγάλα ηθικά διλλήματα του καιρού τους. Πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ευθύνη να δημιουργήσουν την ιστορία τους, που είναι και δική μας ιστορία”.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έχει ήδη αφήσει το σημαντικό στίγμα του στην πνευματική ζωή του τόπου με το σύνολο του έργου του (εικαστικό, διδακτικό, συγγραφικό), το οποίο πάντοτε υπηρετούσε τον άνθρωπο, κατέγραφε τις αγωνίες του, τους αγώνες του για έναν καλύτερο κόσμο, επισημαίνοντας υποδορίως μεν, σαφέστατα δε, ότι αξίζει να αγωνιζόμαστε, να ελπίζουμε, να υπάρχουμε με το βλέμμα στον διπλανό, μακριά από κάθε λογής αγκυλώσεις.

Αναρωτιέμαι ποιός θα ζωγραφίσει τον Γιάννη Ψυχοπαίδη για να προσθέσει το πολυδιάστατο πορτραίτο του σε εκείνα των προσωπικοτήτων που άφησαν το δημιουργικό τους ίχνος μέσα μας και τα οποία ο ίδιος εκθέτει στην γκαλερί Ζουμπουλάκη...

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

O Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1963 μέχρι το 1968 σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στο εργαστήριο της Χαρακτικής. Μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία του γερμανικού κράτους (DAAD) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1971-1976), στο εργαστήριο ζωγραφικής με καθηγητή τον K.F. Dahmen. Μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Α» την δεκαετία του ’60 και μέλος της εικαστικής ομάδας του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης». Ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες ρεαλιστές» (1971-73). Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΤ, Αθήνα 1974-76). Μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας 10/9 του Μονάχου (1975). Προσκεκλημένος του καλιτεχνικού προγράμματος του Δυτικού Βερολίνου DAAD (1977-78). Από το 1977 μέχρι και το 1986 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Από το 1986 μέχρι και το 1992 ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Το 1994 εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το 2013 εκλέγεται ομότιμος καθηγητής. Έχει κάνει πολλές ατομικές παρουσιάσεις του έργου του και έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε γκαλερί, Πινακοθήκες και Μουσεία στη Γαλλία, Δυτική και Ανατολική Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γιουκοσλαβία, Ιρλανδία, Αλβανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Αλγερία, Κύπρο, Αμερική, Σουηδία, Ισραήλ, Ιράν, Τουρκία, Αγγλία, Καναδά, Ρουμανία, Αίγυπτο, Ολλανδία, Ιταλία, Κίνα. Η έκθεση «Βιογραφία» είναι η 16η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Πληφορορίες
«Βιογραφία-Γιάννης Ψυχοπαίδης», Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα, τηλ. 210 3608278.