Top menu

"Γεράκια στο κλουβί": Ένα βιβλίο διάρκειας ενενήντα έξι ημερών, το οποίο διαβάζεται, όμως, άνετα σε μία...

 

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

 

Θάλασσα... "Η ωραιότερη γυναίκα είν' ατούτη. Άμα τη γνωρίσεις, δεν την αποχωρίζεσαι ποτέ". Αυτό είναι το πιστεύω των ανθρώπων της θάλασσας στο βιβλίο της Κωνσταντίνας Μόσχου "Γεράκια στο κλουβί", το οποίο μας ταξιδεύει στις επικίνδυνες θάλασσες του 19ου αιώνα.

Η θάλασσα είναι όμορφη και αναμφισβήτητα την ερωτεύεσαι, τι γίνεται όμως όταν οι επιβάτες στο πλοίο σου δεν είναι παρά δύο εκατοντάδες κατάδικοι;

Τέτοια ήταν η περίπτωση του Νόρφοκ του ιστιοφόρου που απέπλευσε από το λιμάνι του Σπίτχεντ της νότιας Αγγλίας στις 23 Μαΐου του 1829 με πλοίαρχο τον Αλεξάντερ Γκρέιγκ και προορισμό την terra Australis, την Νέα Νότια Ουαλία, όπως ονόμαζαν τότε την μακρινή Αυστραλία. Το φορτίο του αποτελούταν από διακόσιους ένα εγκληματίες καταδικασμένους σε πολύχρονη εξορία και εργασία σε αυτή τη μακρινή γη. Το περιστατικό αυτό για το οποίο μας μιλάει η συγγραφέας στο νέο της βιβλίο είναι αληθινό και μάλιστα επτά από τους επιβαίνοντες καταδίκους ήταν Έλληνες.

Η Κωνσταντίνα Μόσχου εστιάζει ακριβώς στο ταξίδι του Νόρφοκ και δημιουργεί ένα μυστήριο γύρω από μία δολοφονία που λαμβάνει χώρα εν πλω, βάζοντας και μία γυναίκα κατάδικο ανάμεσα στους καταδικασμένους σε εξορία επιβάτες. Πρόκειται για την Καρμέλα Μπουχάγιαρ από τη Μάλτα -εκεί όπου θα κάνει στάση το πλοίο πριν τραβήξει για τον Νότο-, η οποία θα εργαστεί στο πλοίο ως μαγείρισσα.

Εκ πρώτης όψεως και εφόσον διαπιστώσει πως πρόκειται για, κατά βάση, αληθινή ιστορία, ο αναγνώστης ίσως απογοητευτεί που το βιβλίο τελειώνει με την άφιξη του Νόρφοκ στην terra Australis. Η Κωνσταντίνα Μόσχου δεν φιλοδοξεί να διηγηθεί την ιστορία των καταδικασμένων αποίκων. Αντιθέτως, επιχειρεί να ρίξει το βάρος της αφήγησής της όχι στην ίδια την Ιστορία αυτή καθεαυτή, αλλά στη διαμόρφωση των ανθρωπίνων σχέσεων πάνω στο πλοίο και στο μυστήριο που η ίδια πλέκει προκειμένου να αποκτήσει το ταξίδι περισσότερο ενδιαφέρον.

Ένα ταξίδι με ιστιοφόρο εκείνη την εποχή περιλάμβανε αρκετά ρίσκα για τους ταξιδιώτες του, από επιδημίες, τρικυμίες και πειρατές μέχρι ανταρσίες και έριδες μεταξύ των επιβαινόντων.  Σε αυτές τις δυσκολίες εστιάζει η Κωνσταντίνα Μόσχου αλλά, κυρίως και στις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται επάνω στο καράβι, οι οποίες αποτελούν μία μικρογραφία της κοινωνίας μας.

Το μυστήριο που δημιουργεί εντέχνως η συγγραφέας δίνει μία αστυνομική χροιά και την απαραίτητη αγωνία στον αναγνώστη. Τι θα συμβεί όταν ο πιο επικίνδυνος από τους κατάδικους δραπετεύσει; Και ποιος έριξε τελικά στη θάλασσα έναν άλλο άτυχο κατάδικο; Μήπως μαγειρεύεται κάποια ανταρσία στο καράβι;

Λυκοφιλίες, συμμαχίες, έχθρες και έρωτες, σχέσεις υποκριτικές και αληθινές, όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μεταξύ των επιβατών του Νόρφοκ. Ένα βιβλίο διάρκειας ενενήντα έξι ημερών, -όσο διαρκεί το ταξίδι- το οποίο διαβάζεται, όμως, άνετα σε μία...