Top menu

Διαβάζοντας με το παιδί: "Εδώ κι Εκεί", όταν η αγάπη γίνεται τόπος

Γράφει η Μπουκτέλα

Η θεατροπαιδαγωγός και συγγραφέας Πελαγία Μπότση μετά τη Νηρίς - Νηρίς, την επαναστάτρια και αλτρουίστρια γοργόνα και το Φέρνουμε την άνοιξη με τα ελπιδοφόρα αρμαντίλλο που φέρνουν την άνοιξη κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, επανέρχεται με ένα τρίτο παιδικό παραμύθι από τις εκδόσεις Βακχικόν. Και καταπιάνεται με ένα θέμα διόλου εύκολο. Το άγχος του αποχωρισμού.

Εδώ κι Εκεί είναι ο τίτλος του βιβλίου και παράλληλα των δυο πρωταγωνιστών της ιστορίας. Ο Εδώ είναι ένα αγόρι, ο Εκεί ένα αποδημητικό πουλί. Ο Εδώ γνωρίζει τον Εκεί αυγό ακόμη. Κι όταν το αυγό σπάσει ο Εδώ θα δώσει στο πουλάκι όλη την αγάπη και τη φροντίδα που έχει να διαθέσει. Ξέρει όμως ότι κάποια στιγμή ο Εκεί θα πρέπει να φύγει. Γιατί αυτό είναι το φυσικό, ακόμη κι αν ο ίδιος ο Εκεί δυσκολεύεται να το αποδεχτεί. Έτσι ο Εδώ θα κάνει και πάλι ότι μπορεί για να τον προετοιμάσει γι’ αυτό. Θα τον μάθει να πετά και να μην φοβάται.

Η Μπότση γράφει μια απλή ιστορία που μόνο απλή δεν είναι. Το σύνθετο θέμα μέσα από την απλότητα αναδεικνύεται και η συγγραφέας καταφέρνει να τα πει όλα. Η σχέση του Εδώ και του Εκεί μπορεί να ιδωθεί ως συμβολική. Θα μπορούσε να είναι πραγματικά η σχέση ενός ανθρώπου κι ενός άγριου ζώου που εκείνος διασώζει, θα μπορούσε να είναι η σχέση ενός γονιού κι ενός παιδιού, θα μπορούσε να είναι η σχέση ενός πραγματικού δάσκαλου και του μαθητή του.

Ο αποχωρισμός τους θα μπορούσε να είναι η φύση που καλεί, η ενηλικίωση, το τέλος του σχολείου, ο αποχωρισμός από έναν φίλο. Σημασία έχει ότι ο Εκεί κατανοεί ένα μέρος της ζωής όταν ο Εδώ του εξηγεί ότι θα είναι πάντα… εκεί στο μέρος που γνωρίστηκαν. Ο Εδώ μετατρέπεται σε τόπο κι έτσι βοηθάει τον Εκεί να απελευθερωθεί. Γιατί τελικά τόπος και σπίτι μας είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε και μας αγαπούν. Αυτοί στους οποίους μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε.

Η Μπότση δουλεύει με παιδιά κι αυτό είναι κάτι που γίνεται εμφανές στα βιβλία της, στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει τις ιστορίες της. Δεν είναι εύκολο να πεις με μια απλή ιστορία ότι η πραγματική αγάπη είναι αυτή που απελευθερώνει. Δεν διώχνει, απελευθερώνει. Αλλά και πάντα περιμένει εκεί. Τελικά το Εδώ κι Εκεί είναι ένα παιδικό βιβλίο που θα εξηγήσει στα παιδιά και θα μάθει ή θα υπενθυμίσει στους ενήλικες. Οι τελευταίοι είναι ίσως και αυτοί που θα πρέπει πρώτοι να το διαβάσουν.

Πρόκειται για μια όμορφη ιστορία την οποία συνοδεύει σχεδόν αντιθετικά και γι’ αυτό ίσως τελικά τόσο αρμονικά η εικονογράφηση του Γεράσιμου Γαλιατσάτου, σίγουρα πρωτότυπη και ξεχωριστή. Κάθε εικόνα που δημιουργεί είναι κάτι ανάμεσα σε πίνακα ζωγραφικής και κολάζ, μια εικονογράφηση που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ένα παιδικό βιβλίο και γι’ αυτό πολύ ενδιαφέρουσα ως προσέγγιση. Το Εδώ κι Εκεί είναι ένα παιδικό παραμύθι που σίγουρα αξίζει να διαβαστεί.

 

INFO
Εδώ κι Εκεί
Συγγραφέας: Πελαγία Μπότση
Εικονογράφηση: Γεράσιμος Γαλιατσάτος
Εκδόσεις: Βακχικόν

 

Πελαγία Μπότση

Η Πελαγία Μπότση είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων και διδάσκει θεατρικό παιχνίδι. Έχει αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πλήθος θεατρικών παραστάσεων και μουσικοθεατρικών εκδηλώσεων. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορούν τα παιδικά βιβλία της Νηρίς-Νηρίς (2014), Φέρνουμε την άνοιξη (2016) και Εδώ κι Εκεί (2021).

 

Γεράσιμος Γαλιατσάτος

O Γεράσιμος Γαλιατσάτος γεννήθηκε το 1976 στην Ελβετία. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Έχει εικονογραφήσει το παραμύθι Νηρίς-Νηρίς σε κείμενο της Πελαγίας Μπότση (εκδόσεις Βακχικόν 2014). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου και διατηρεί το mosaico fine art studio παρέα με τη σύντροφό του.