Top menu

"Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν" του Χρήστου Ντεκίδη

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου

Υπάρχουν μυθιστορήματα ελλήνων συγγραφέων που για ποικίλους λόγους δεν φθάνουν αμέσως μετά την έκδοσή τους στο αναγνωστικό κοινό ή που διαφεύγουν της προσοχής εκείνων, κριτικών και άλλων, που δουλειά τους είναι να τα συστήσουν σε αυτό το κοινό. Τέτοιο μυθιστόρημα είναι το Η τυχερή μέρα του Γκούντερ Νόιμαν, το πρώτο βιβλίο του Χρήστου Ντεκίδη (Διδυμότειχο, 1962). Ο συγγραφέας που εισήλθε στην Σχολή Ικάρων, υπηρέτησε στην Πολεμική Αεροπορία ως πιλότος, ίδρυσε ταξιδιωτικό γραφείο και έκανε πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο, ενώ έχει γράψει ταξιδιωτικά άρθρα και διηγήματα, μπαίνει δυναμικά στο χώρο του μυθιστορήματος. Σε τούτο το πρώτο του βιβλίο που διαδραματίζεται εκτός Ελλάδας, κατά κάποιο τρόπο αξιοποιεί τις ποικίλες γνώσεις του για διάφορους τόπους και χώρες.

Η ιστορία που αφηγείται διαδραματίζεται στην Αφρική, ωστόσο ορισμένες σκηνές τοποθετούνται στο Παρίσι, την Αμβέρσα, τις Βρυξέλλες, την Κωνστάντζα. Ο συγγραφέας αξιοποιεί λογοτεχνικά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, του ηγέτη της Λιβύης, ο οποίος είχε ένα οικτρό τέλος και την προσπάθειά του να εξασφαλίσει μια οδό διαφυγής, όταν άρχισε να βλέπει πως οι εχθροί του ήταν αποφασισμένοι να τον εξοντώσουν. Ασφαλώς, η πτώση του παντοδύναμου Καντάφι συνοδεύτηκε και από το κυνήγι για την ανεύρεση της τεράστιας περιουσίας του, τους θησαυρούς του, καλύτερα, τους οποίους επιχείρησε να μεταφέρει αλλού.

Πρωταγωνιστής σε αυτό το κυνήγι είναι ο Γκούντερ Νόιμαν, υπάλληλος διεθνούς μεταλλευτικής εταιρείας, ο οποίος κάποια στιγμή κι εντελώς απροσδόκητα γίνεται κάτοχος του θησαυρού. Στην ιστορία αυτή εμπλέκονται διάφορα πρόσωπα, όπως ο Γκαλίμπ της υπηρεσίας πληροφοριών της Λιβύης, ο αλ Σενούσι, επικεφαλής της ίδιας υπηρεσίας, και βεβαίως ο Μουαμάρ Καντάφι. Ακόμα, υπάρχει ο Ρισάρ, Γάλλος επιχειρηματίας με συμφέροντα στη Νότιο Αφρική και κάποιος Μάρκους συνεργάτης του Γκούντερ.

Στην ουσία, πέρα από τους ήρωες, στο μυθιστόρημα πρωταγωνιστεί η Αφρική, μια ήπειρος γεμάτη πολύτιμα μεταλλεύματα, καθώς και κοιτάσματα χρυσού και διαμαντιών, αλλά και σπάνιες γαίες. Στην ίδια ήπειρο, κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί ποικίλα αντάρτικα ή επαναστατικά κινήματα που έχουν προκαλέσει εμφύλιους πολέμους με καταστρεπτικά αποτελέσματα για τους πληθυσμούς και συνακόλουθα την οικονομία. Πολλές περιοχές είναι ναρκοθετημένες, οπότε ενίοτε γίνονται εκρήξεις. Σε μια τέτοια έκρηξη αποκαλύπτει ο Γκούντερ ένα αλουμινένιο βαλιτσάκι γεμάτο χαρτονομίσματα και γίνεται πλούσιος. Μαζί βρίσκει κι ένα σακουλάκι με διαμάντια. Έτσι ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη χλιδή, ενώ στα σχέδια που καταστρώνει περιλαμβάνεται η δημιουργία εταιρειών που θα του επιτρέψουν να γίνει μέλος της καλής κοινωνίας.

Με τον θησαυρό στην κατοχή του, ο Γκούντερ επιστρέφει στην Ευρώπη για να υλοποιήσει τους στόχους του, χωρίς να γνωρίζει πως ο Γκαλίμπ βρίσκεται επί τα ίχνη του. Το ίδιο κάνει κι ο Μάρκους, ο οποίος γνωρίζει την υπόθεση. Η περιπέτεια του ήρωα συνεχίζεται. Θα τα καταφέρει να ξεφύγει με δεδομένο ότι ο Γκαλίμπ συνεργάζεται με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, την ΜΙ5 και την ΜΙ6; Μια από τις πρώτες ενέργειες του έμπιστου του Καντάφι είναι να προσεγγίσει τους Εβραίους εμπόρους, της Αμβέρσας, οι οποίοι έχουν συναλλαγές με τον Γκούντερ. Ακολουθούν εγκλήματα που εξολοθρεύουν τους περισσότερους διεκδικητές του θησαυρού. Άραγε ο Γκούντερ θα βγει σώος από αυτή την περιπέτεια;

Το μυθιστόρημα του Χρήστου Ντεκίδη είναι αξιανάγνωστο, γεμάτο δράση και ανατροπές. Επειδή, διαβλέπουμε δεξιοτεχνία στην αφήγηση, περιμένουμε το επόμενο βιβλίο του, ελπίζοντας πως αυτό θα έχει ελληνικό ενδιαφέρον. Καλή η Αφρική και η Ευρώπη, αλλά εμείς προτιμάμε τα μυθιστορήματα των ελλήνων συγγραφέων να τοποθετούνται στη χώρα μας.