Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 19

"Crisis: 10+1 διηγήματα για την ελληνική κρίση"

Crisis, Διηγήματα, Μαρία Ξυλούρη, Βάσια Τζανακάρη, Μαρία Φακίνου, Τζούλια Γκανάσου, Μαίρη Κλιγκάτση, Κασσάνδρα Αλογοσκούφι, Στέργια Κάββαλου, Βαγγέλης Μπέκας, Ιορδάνης Κουμασίδης, Νίκος Κουνενής + Johnny Handsome, Επιμέλεια: Νέστορας Πουλάκος, Ιορδάνης Κουμασίδης, Eκδόσεις Vakxikon.gr, 2012


Eπίμετρο του Ιορδάνη Κουμασίδη
(επιλογή)


'Σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς...'. Αφόρητα κλισέ. Πετάξτε το. Για τη λογοτεχνία όλοι οι καιροί έχουν ενδιαφέρον, μιας και δομεί ένα παράλληλο, εναλλακτικό σύμπαν. Έχει να αρθρώσει ένα λόγο για τη στιγμή του βομβαρδισμού της Δρέσδης μέχρι και για το πιο αδιάφορο θρόισμα φύλλου που παρατηρεί μια βαρετή χωρική στην αυστραλιανή επαρχία. Απλώς όταν επέρχονται κοσμογονικά γεγονότα αλλάζει και η ίδια (η λογοτεχνία, ίσως όμως και η χωρική). Άλλοτε τρέχει πίσω τους ασθμαίνοντας, άλλοτε μένει άφωνη και σιωπηλή μέχρι να κατασταλάξουν μέσα της τα συμβάντα που θα οδηγήσουν στη γέννηση κάποιων άλλων, φαντασιακών.

Η κρίση λοιπόν γεννάει νέες ιστορίες. Ο συγγραφέας βρίσκεται πάντα σε κρίση, όπως και να την εννοήσει κανείς. Και η ίδια η τέχνη εντείνεται όσο εντείνεται η κρίση. Σαν δυνάμεις αντίρροπες. Εμείς αυτές τις δυνάμεις δε θέλουμε να τις δαμάσουμε, να τις τιθασεύσουμε. Θέλουμε να τις απελευθερώσουμε.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν σε αυτή τη συλλογή να δούμε μικροϊστορίες της κρίσης μέσα από εικοσιδύο διαφορετικά μάτια. Συν τα επιπλέον των αναγνωστών.

Καταλήγω πως δε θέλησα να γράψω μια θεωρητική δικαιολόγηση του γιατί κάναμε αυτή τη συλλογή. Απλώς κάνουμε αυτό που ξέραμε από πάντα να κάνουμε: γράφουμε. Και ονειροπολούμε. Και ματαιοπονούμε ασφαλώς.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog