Top menu

"Αριστοτέλης", από τους Τάσο Αποστολίδη και Αλέκο Παπαδάτο

 

Γράφει η Λεύκη Σαραντινού

Ένα ακόμη graphic novel κάνει την εμφάνισή του στον φετινό λογοτεχνικό στίβο από τις εκδόσεις Ίκαρος. Αφορά μία εξιστόρηση της ζωής ενός από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της Ιστορίας, του Αριστοτέλη. Τα κείμενα υπογράφει ο πολυγραφότατος και καταξιωμένος Τάσος Αποστολίδης σε συνεργασία με τον εικονογράφο Αλέκο Παπαδάτο. Πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο φωτίζει με ευχάριστο τρόπο τόσο τη ζωή του μεγάλου φιλοσόφου, όσο και την ιστορία της Ελλάδας των κλασικών χρόνων.

Ο Αριστοτέλης (384-322π.Χ.), γεννημένος στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, υπήρξε ένας πολυταξιδεμένος συγγραφέας και ένα ανήσυχο πνεύμα που το χαρακτήριζε μία άκρως εξερευνητική διάθεση για κάθε τι που τον περιέβαλλε. Μαθήτευσε κοντά στον επίσης μεγάλο φιλόσοφο Πλάτωνα, με τον οποίο βέβαια από νωρίς διαφώνησε στις απόψεις, και ταξίδεψε αρκετά έως ότου επιστρέψει στην Αθήνα και καταλήξει να ιδρύσει τη δική του σχολή, το περίφημο Λύκειο.

Ο Σταγειρίτης φιλόσοφος ασχολήθηκε σχεδόν με κάθε πτυχή του κόσμου γύρω μας, από την ταξινόμηση των φυτών, των ζώων και των επιστημών, μέχρι τις αρχές της πολιτικής επιστήμης, την ποίηση, τη ρητορική, την ηθική και, φυσικά, τη φιλοσοφία. Υπήρξε πολυγραφότατος. Έγραψε πάνω από τετρακόσια πονήματα, πολλά από τα οποία χάθηκαν ανεπιστρεπτί. Αρκετά όμως διασώθηκαν, αφού ο Αριστοτέλης υπήρξε ο φιλόσοφος  με τη μεγαλύτερη επίδραση στον μεσαιωνικό κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, έγινε πολλές φορές δέκτης του αντιμακεδονικού μένους που έπληττε από καιρού εις καιρό τους Αθηναίους.

Το παρόν έργο σκιαγραφεί, εξίσου επιτυχημένα με το έργο του, τις απόψεις και τον χαρακτήρα του, και την εποχή του, με την άνοδο της Αθήνας, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, την άνοδο της Μακεδονίας και την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η εικονογράφηση είναι άκρως ρεαλιστική και καθόλου ωραιοποιημένη, ενώ τα κείμενα ακολουθούν με συνέπεια τις ιστορικές επιταγές και περιγράφουν με απλό και κατανοητό τρόπο την αριστοτελική σκέψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αγνοούνται και οι προσωπικότητες της εποχής που επηρέασαν τον Αριστοτέλη και αλληλεπέδρασαν μαζί του, όπως ο καθηγητής του Πλάτων, ο φίλος του φιλόσοφος Ερμίας, ο αγαπημένος του μαθητής Θεόφραστος, η γυναίκα του Πυθιάδα, η σύντροφος των τελευταίων χρόνων της ζωής του Ερπυλλίδα και ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος. Επίσης, στην αρχή παρατίθεται ένα κατατοπιστικότατο χρονολόγιο της εποχής με τα σημαντικότερα γεγονότα όχι μόνο της ζωής του Αριστοτέλη, αλλά και της εποχής του γενικότερα.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα πόνημα κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα για τη σχολική διδασκαλία και να κοσμήσει τις σχολικές, και όχι μόνο, βιβλιοθήκες της χώρας μας.