Top menu

"Αντάρα" της Ανδρομάχης Μασούρου: Μια ποιητική συλλογή που ήρθε για να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά…

 

Γράφει η Αθηνά Μαλαπάνη, φιλόλογος, συγγραφέας

Η νέα ποιητική συλλογή της Ανδρομάχης Μασούρου, "Αντάρα", που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν αποτελεί μια πρωτότυπη και βαθιά προσωπική γραφή που έρχεται να προσθέσει τη δική της συμβολή στη μοντέρνα ποίηση.

Η συλλογή αυτή αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη ποίηση, γι’ αυτό και τα ποιήματα είναι γραμμένα σε πεζολογικό χαρακτήρα με απουσία ομοιοκαταληξίας και χαλαρή οργάνωση. Η έκφραση είναι πηγαία, αυθόρμητη με επιλογή κατανοητού λεξιλογίου. Κυριαρχούν τα ουσιαστικά και τα ρήματα, με αποτέλεσμα τη μεστότητα και πυκνότητα του λόγου. Μάλιστα, πολλές φορές αξιοποιείται ένα απλοϊκό, καθημερινό λεξιλόγιο λαμβάνοντας μεταφορική και ποιητική διάσταση.

Τα ποιήματα εκφράζουν προσωπικά συναισθήματα και βιώματα, αλλά καταλήγουν να γίνονται καθολικά, καθώς πολλοί αναγνώστες/-στριες θα βρουν δικά τους κομμάτια, δικές τους ιστορίες μέσα από τους στίχους και θα ταυτιστούν, καλλιεργώντας την ενσυναίσθησή τους. Μέσα από τα ποιήματα δίνονται πολλές φορές διδάγματα ή συμβουλές που αφορούν στον τρόπο διαχείρισης των δυσκολιών ή των αποτυχιών μας. Η ποιήτρια χρησιμοποιεί συχνά το β’ ενικό πρόσωπο για να ενεργοποιήσει την κρίση και να δώσει τροφή για σκέψη στο κοινό της. Η συνήθης ποιητική τεχνική της απεύθυνσης στον εαυτό αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο αυτής της συλλογής. Η ποιήτρια απευθύνεται στον εαυτό της για να τον διδάξει, διδάσκοντας παράλληλα και το κοινό της.

Είναι αξιοσημείωτο και η αναφορά σε σύγχρονα ζητήματα των ανθρώπινων σχέσεων, όπως η επαφή μας με τοξικούς ανθρώπους. Σημαντικά είναι και τα μηνύματα που περνούν για τη διαφορετικότητα. Άλλα ποιήματα έχουν πιο προσωπικό χαρακτήρα. Χρησιμοποιείταια’ ενικό πρόσωπο και εκφράζονται βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματα, απορίες για τη ζωή, η εσωτερική μοναξιά, η απόρριψη, οι επίπονες προσωπικές αποφάσεις και επιλογές -ή αναγκαστικές επιλογές. Τέλος, σε ένα από τα ποιήματα της συλλογής, αλλά και όχι μόνο, προβάλλεται η ανάγκη να φροντίσουμε το πληγωμένο παιδί μέσα μας, μια ψυχολογική θεωρία που μετουσιώνεται σε ποιητική τέχνη δίνοντας συμβουλές ζωής με ένα πολύ τρυφερό τρόπο.

Δύο ακόμη συνήθεις ποιητικές τεχνικές που απαντούν σε αυτή τη συλλογή αποτελούν ο συνδυασμός της λογοτεχνίας με άλλες τέχνες, αλλά και η χρήση του ονείρου ως ποιητικού υλικού. Το θέατρο είναι μια τέχνη και έννοια εμπνέει ένα ομώνυμο ποίημα, όπως και η ονειρική ύλη έχει δώσει υλικό ποιητικής γραφής στο ποίημα, "Το όνειρο".

Τα ποιήματα της συλλογής αυτής φέρνουν μια αντάρα μέσα μας, ξυπνώντας μας σκέψεις, νοσταλγικές αναμνήσεις, επώδυνα βιώματα και συναισθήματα του παρελθόντος, προκαλώντας παράλληλα και γαλήνη, καθώς όλα αυτά εκφράστηκαν μέσα από την ποίηση, εκτονώθηκαν και πλέον, αφήνουν πίσω μόνο τα σοφά τους διδάγματα.