Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 16

MENUMENU

"Anorexia Nervosa" - Στέλα Λέτσιου

Anorexia Nervosa, Μαρτυρία, Στέλα Λέτσιου, Εκδόσεις Τετράγωνο, 2011

Με λένε Στέλα (με ένα λάμδα), μικρή με φώναζαν Σταλίτσα, κι αυτή είναι η ιστορία μου. Είμαι 27 ετών και τα τελευταία 13 χρόνια της ζωής μου πάσχω από νευρική ανορεξία. Παλεύω εδώ και τρία χρόνια να νικήσω την ασθένεια κι ακόμη δεν έχω κερδίσει. Αποφάσισα να αφηγηθώ την ιστορία μου, ελπίζοντας ότι θα καταφέρω να δω τον εαυτό μου όπως είναι, ότι αυτήν τη φορά ο καθρέφτης θα μου πει την αλήθεια. Στέκομαι μπροστά σας αδύνατη, αδύναμη, γυμνή, ελπίζοντας να βοηθήσω άλλα κορίτσια που παλεύουν με τον ίδιο δαίμονα, που αναζητούν το δικό τους καθαρτήριο πάνω από λεκάνες τουαλέτας, που κοιτάζουν το αποσκελετωμένο κορμάκι τους και θέλουν να πριονίσουν τα "λίπη" που "ξεχειλίζουν", ακόμη και γι' αυτές που νομίζουν ότι μπορούν ακίνδυνα να κάνουν δίαιτα πάνω από μια λεκάνη.
Γράφω για τον Δημήτρη μου, που είναι διαρκώς δίπλα μου, μέσα μου, ένα. Η ιστορία μου είναι σίγουρα μια ιστορία αγάπης, η πιο δυνατή που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, είναι μια ιστορία προς το θάνατο που παλεύει να γίνει μια ιστορία για τη ζωή. Είναι μια ιστορία εφιαλτική. Δεν ξέρω μεγαλύτερο εφιάλτη από το να οδηγείς συνειδητά τον εαυτό σου στο θάνατο.

Η νευρική ανορεξία καταργεί ακόμα και το πιο πρωτόγονο ένστικτο, αυτό της επιβίωσης. Αναστρέφει τον ορθολογισμό, στρεβλώνει την πραγματικότητα.


Ο καθρέφτης αντεστραμμένος.
Το βιβλίο της Στέλλας Λέτσιου «Αnorexia Nervosa» αποτελεί μία συγκλονιστική αυτοβιογραφική μαρτυρία για μία από τις σημαντικότερες ψυχικές διαταραχές της σημερινής εποχής, την ψυχογενή ανορεξία. Η συγκεκριμένη διαταραχή είναι μια πολύ σοβαρή κι επικίνδυνη για τη ζωή ασθένεια, η οποία έχει τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας 6%-20% ανάμεσα στις ψυχικές νόσους. Χαρακτηριστικό της η είναι η έντονη ανησυχία του ατόμου για το βάρος του και η έμμονη ενασχόληση του με την εικόνα του σώματος του.

Είναι γεγονός ότι μπορούμε να βρούμε άπειρες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ασθένεια σε πλήθος βιβλίων καθώς και στο internet. Η διαφορά του βιβλίου της Στέλλας Λέτσιου είναι ότι γνωρίζουμε πλέον τον εφιάλτη εκ των έσω και με οδηγό της συγγραφέα ερχόμαστε σε επαφή με την μαρτυρική καθημερινότητα των ανορεξικών ατόμων, τα συναισθήματά τους, τις επιθυμίες, τους φόβους και τις ανασφάλειές τους.

Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο πρέπει να διαβαστεί από όλους γιατί δυστυχώς η συγκεκριμένη διαταραχή μας αφορά όλους, καθώς οι βαθύτερες αιτίες της συνδέονται με την δομή των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών. Σε μία εποχή λοιπόν που η ψυχογενής ανορεξία αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στα άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερωθούμε…

Αλεξία Νταμπίκη
Vakxikon Radio
Vakxikon Blog