Βοηθητικό μενού

Περιεχόμενα Τεύχους 41

MENUMENU

Ελευθέριος Αχμέτης: "Τους ποιητές, μην τους ξεσυνερίζεστε"

Συνέντευξη στον Θεοχάρη Παπαδόπουλο

 

Συνομιλήσαμε με τον συγγραφέα Ελευθερίο Αχμέτη με αφορμή την έκδοση της ποιητικής του συλλογής "Ιντερμέδιο" (εκδόσεις Εκάτη).

 

Ασχολείστε με το θέατρο και με την ποίηση. Μπορούν να συνταιριάξουν οι δυο τέχνες μεταξύ τους και αν ναι πώς;
Στο θέατρο η ψυχή του σώματός του είναι ο λόγος -η ποίηση. Στην αρχαιότητα συναντούμε τον Αισχύλο, Σοφοκλή, Ευριπίδη κ.α. Η ποίηση τους πήρε σάρκα και οστά επί σκηνής. Στη συνέχεια μπορεί ν' αποσπάστηκαν μεταξύ τους οι δύο τέχνες, όμως ξανασμίγουν στα χρόνια του Σαίξπηρ. Ύστερα, διαχωρίστηκαν για άλλη μια φορά, απόκτησαν συμπαγή και αδιαπέραστο «χαρακτήρα», όμως ξέχασαν την σιαμαία σχέση τους. Αναπόφευκτη, θεωρώ, η συνένωση τους.

 

Τα ιντερμέδια ήταν διαλείμματα με τραγούδια, που μπορεί να είχαν και διαλόγους και συνήθως παίζονταν ανάμεσα σε πράξεις θεατρικών παραστάσεων. Εδώ το ιντερμέδιο είναι διάλειμμα και αν ναι από τι;
Είναι σταμάτημα του χρόνου! Των σκέψεων και εισχώρηση σε μια πιο βαθιά διαπίστωση. Διάλειμμα από την συνεχή ροή της ζωής, που μας καταπνίγει. Και ανακάλυψη μιας εσωτερικής μας αλήθειας-ομορφιάς. Παρατήρηση κι ανατροπή μιας συμμετοχής στην πραγματικότητα αυτή, που τα όνειρα φαντάζουν άσκοπα και ίσως υπερφίαλα.

 

Τα ποιήματα του παρασκηνίου είναι μικρά και επιγραμματικά. Τα ποιήματα της ορχήστρας είναι μεγαλύτερα. Θα μπορούσε να γίνει το αντίθετο;
Ίσως να γινόταν αυτό! Δεν το ξέρω..ξέρω μόνο γι' αυτό που γράφω, κι όχι γι' αυτό που μένει άγραφο. Η προσπάθεια μου ήταν, στην ορχήστρα να βγουν όλα στην διάθεση του κοινού-αναγνώστη γυμνά. Ενώ στο παρασκήνιο, να τα ντύσει ο καθ’ ένας, όπως αυτός αισθάνεται και σκέφτεται.

 

«Τελειώνει το μολύβι» «Έσπασε και η μύτη…» «δεν σβήνει η γόμα». Ο ποιητής δεν πρέπει να παλεύει να γράψει το ποίημα ό,τι κι αν του συμβεί;
Τους ποιητές, μην τους ξεσυνερίζεστε. Κάθε φορά που κλείνουν μια πληγή, ανοίγουν άλλη. Έτσι λοιπόν δεν σταματούν να γράφουν και να ολοκληρώνουν το ποίημα, πάση θυσία. Ακόμα κι αν χρειαστεί να παλέψουν με δαίμονες, πληγές και ότι άλλο δημιουργήσουν, διότι αρέσκονται σε μια διαρκή εσωτερική πάλη.

 

Έχετε σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενό σας εκδοτικό βήμα;
Το «Ιντερμεδιο» βρίσκεται σε νηπιακό εκδοτικά στάδιο. Όμως, όταν κάτι φεύγει από το συρτάρι μου, δεν μου ανήκει, κι έτσι ετοιμάζομαι γι' άλλο.. Έχω έτοιμη σχεδόν, μια συλλογή με διηγήματα αυτή τη φορά, που ευελπιστώ μέσα στον χρόνο να πάρουν τον δρόμο του τυπογραφείου.

Vakxikon Radio
Vakxikon Blog