Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 24

Χειρόγραφη πόλη της Ελευθερίας Κυρίτση

Χειρόγραφη πόλη, ποίηση, Ελευθερία Κυρίτση, Εκδόσεις Μανδραγόρας 2013

 

Με μια ποίηση εξαιρετικής μαστοριάς και υποδειγματικής ευαισθησίας, κάνει το ντεμπούτο της στον κόσμο της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας η Ελευθερία Κυρίτση. Στην πρώτη της συλλογή με τον εύστοχο τίτλο Χειρόγραφη πόλη αποπειράται να δώσει ένα στίγμα ποιητικής έκφρασης μοντέρνο και ταυτόχρονα κλασικό, ιδιαίτερο και συγχρόνως επικοινωνιακό, σίγουρα ενδιαφέρον.

Τόσο η γλώσσα όσο και η σύνταξη στα ποιήματα της Κυρίτση διαμορφώνουν ένα σύμπαν ζωντανών εικόνων και συνειρμών που συνομιλούν μεταξύ τους και με τον αναγνώστη. Ωστόσο αυτό που καθιστά αυτό το έργο ιδιαίτερο είναι η θεματολογία η οποία διασφαλίζει τόσο την συνομιλία διαφορετικών κόσμων και εποχών, όσο και την εναλλαγή προβληματισμού και συναισθήματος. Με πανταχού παρούσα την παιδική ηλικία όπου η ανεμελιά και το άπειρο των ενεργών δυνατοτήτων κυριαρχούν με έντονο τρόπο, η νοσταλγία για τα περασμένα, η προσμονή για τα εφικτά και τα ανέφικτα και η ελπίδα στην πιο καθαρή της εκδοχή κυριαρχούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέματα όπως το πέρασμα του χρόνου, η αναπόφευκτη φθορά, η νιότη σε απτή αντιπαράθεση με την ματαίωση ή τον θάνατο διαπερνούν την Χειρόγραφη Πόλη συνομιλώντας με τον έρωτα και βέβαια με την αγάπη ως αντίδοτο σε όλα ή ως κινητήριο δύναμη χωρίς καμία κοινοτοπική αναφορά ή κάποια διάσταση μελό.

Ταυτόχρονα μια ευδιάκριτη εμμονή με τον τόπο, με την καταγωγή και τον προορισμό σε άμεση συνάρτηση με την ιστορική αναφορά διανθίζει την εν λόγω ποιητική συλλογή μεταμορφώνοντας το προσωπικό σε καθολικό και το σκληρό σε ανθρώπινο. Ωστόσο οι σκοτεινές πτυχές του λόγου της Κυρίτση «ξεσκεπάζουν» υποσχέσεις για τα επόμενα ποιήματα τα οποία αναμένουμε.

Με σύνθεση λεπτών αποχρώσεων και ευαισθησία καθηλωτική, η Χειρόγραφη Πόλη κερδίζει τις εντυπώσεις. Είναι σα να διαβάζεις τον επιτύμβιο ρόγχο ενός πληγωμένου πουλιού το οποίο είναι φοίνικας μα το λησμονεί: παρακολουθεί έκθαμβο κάθε φορά την αναγέννηση λαχταρώντας κρυφά τη ζωή.

Τζούλια Γκανάσου