Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 19

"Το αγαπημένο της μαύρο" - Τάσος Ψάρρης

Το αγαπημένο της μαύρο, Μυθιστόρημα, Τάσος Ψάρρης, Εκδόσεις Momentum, 2012


Η ζωγραφική είναι το καλύτερο φάρμακο. Επουλώνει τα τραύματα που δημιουργεί η ίδια η ζωή και αποκαθιστά τις ισορροπίες μετατρέποντας την απογοήτευση σε ελπίδα. Τα χρώματα είναι θαυματουργά και πολυδιάστατα. Δεν λειτουργούν μόνο στον χώρο αλλά και στον χρόνο.

Ένα μικρό κοριτσάκι, η Χαρά μετακομίζει με τη μητέρα της σε ένα απομονωμένο σπίτι στο βουνό προκειμένου να δραπετεύσουν από μία οδυνηρή πραγματικότητα, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από τραγικά γεγονότα, τα οποία είχαν καταστροφική κατάληξη και για την μεταξύ τους σχέση. Στο μυαλό της μητέρας, το σπίτι στο βουνό φαντάζει η μόνη λύση που θα φέρει γαλήνη και ηρεμία. Η ζωή όμως έχει άλλα σχέδια για αυτές καθώς η γνωριμία τους με έναν ιδιόρρυθμο ζωγράφο, ο οποίος είναι γείτονάς τους και θα επηρεάσει τις ζωές τους με έναν εντελώς απρόσμενο τρόπο.

Αυτή η περίεργη ιστορία μεταξύ της Χαράς, της Ξένιας και του Θόδωρου έχει τον τίτλο «Το αγαπημένο της μαύρο» και αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα Τάσου Ψάρρη, μία πολύ αξιόλογη συγγραφική απόπειρα κατά την άποψη μου. Ο συγγραφέας περιστρέφει την διήγησή του γύρω από 2 βασικούς τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης: Την τέχνη και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Οι πρωταγωνιστές του είναι άνθρωποι ιδιαίτεροι, σημαδεμένοι από τη μοίρα. Η τέχνη θα παίξει στις ζωές τους έναν καταλυτικό ρόλο καθώς μέσα από τη δυναμική της, θα τους οδηγήσει σε μια διαφορετική πραγματικότητα, η οποία ξεφεύγει εντελώς από τα όρια της ανθρώπινης λογικής.

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα δεν είναι ένα εύκολο ανάγνωσμα. Οι άνθρωποι και τα μέρη που περιγράφονται μοιάζουν στοιχειωμένα. Κι ενώ θα μπορούσαν να είναι μέρος της δικής μας «φυσιολογικής» καθημερινότητας ο συγγραφέας με τον ιδιαίτερο τρόπο του τα απομακρύνει από εμάς.

Μία διαφορετική ανάλυση περί τέχνης ή μία σκοτεινή ιστορία; Δεν ξέρω τι ακριβώς από τα δύο αλλά σίγουρα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο.

Aλεξία Νταμπίκη