Top menu

Περιεχόμενα Τεύχους 28

Τοπία του τίποτα του Αντώνη Φωστιέρη

 gourdeafostieris.jpg
Τοπία του τίποτα, ποίηση, Αντώνης Φωστιέρης, εκδόσεις Καστανιώτη 2014


Βασισμένος σε πρωτογενείς πηγές, ο πολυβραβευμένος ποιητής Αντώνης Φωστιέρης (Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, Κρατικό Βραβείο Ποίησης, Βραβείο Καβάφη, Βραβείο Διαβάζω, Βραβείο Βρεττάκου), στη νέα του συλλογή Τοπία του Τίποτα (εκδ. Καστανιώτη), συνδυάζει τη διεισδυτική ματιά στην ανθρώπινη κατάσταση με τη λυρική συγκίνηση.
Η γραφή του Φωστιέρη εμπεριέχει φιλοσοφική χροιά και έντονο σαρκασμό, κυρίως όμως ο ποιητής εμπλουτίζει τα ποιήματά του με μια αίσθηση αναστοχαστικού ρυθμού, δηλαδή σε κάθε ποίημα έχει κανείς την αίσθηση ότι ακολουθείται μια πορεία σκέψης που συμπυκνώνεται σε μια ρυθμική ακολουθία  λέξεων.
Με ποίηση σύγχρονη, ο Φωστιέρης δημιουργεί συνθέσεις στίχων που ισορροπούν ανάμεσα σε αυτό που υπάρχει και σε εκείνο που μένει κρυμμένο, αλλά πάντα υφίσταται. Ο λόγος του ψηλαφίζει τις πτυχές της ανθρώπινης ψυχής με τον πιο καίριο τρόπο, κάπου ανάμεσα στο πραγματικό και στην άρνησή του. Το ύφος του διέπεται από στέρεη νοηματική ευκρίνεια που κραυγάζει ακόμα και μέσα στην αναγκαία σιωπή του ποιητικού λόγου. Ο τίτλος Τοπία του Τίποτα παραπέμπει στον πλατωνικό ορισμό της ποίησης που λέει ότι είναι η μετάβαση από το Τίποτα στο Κάτι (εκ του μη όντος εις το ον). Η επαναλαμβανόμενη αυτή πορεία, από το Τίποτα στο Κάτι και το αντίστροφο, συμπυκνώνει την κίνηση της ζωής και κατά συνέπεια της δημιουργίας.
Έτσι, τα ποιήματα του Φωστιέρη γίνονται τοπία που κάποιες φορές αποκαλύπτουν στον αναγνώστη την ουσία τους και άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, η αναγνωρισιμότητα του ύφους του ποιητή και το πνεύμα που ενυπάρχει σε κάθε ποίημα αντανακλούν καταστάσεις για τις οποίες, τις περισσότερες φορές, δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε. Η αποκαλυπτική γύμνια των Τοπίων του Τίποτα αναδεικνύει αυτό το Κάτι που τις περισσότερες φορές σχετίζεται με την αγωνία του θανάτου και του χρόνου που μας κυριεύει ως οντότητες. Αίφνης, η ποίηση του Φωστιέρη γίνεται γοητευτικά σπαρακτική μέσα στην οριοθέτηση της έκφρασης των στίχων της.
Η συγκίνηση που προκαλείται στον αναγνώστη πηγάζει από την ελεγχόμενη ροή των λέξεων που ο ποιητής επιλέγει να χρησιμοποιήσει. Τότε συμβαίνει κάτι μοναδικό, το Τίποτα αποκαλύπτει την ουσία του και μεταμορφώνεται σε Κάτι ουσιώδες, στους στίχους που θυμάσαι και επαναλαμβάνεις στους διαδρόμους του μυαλού και της ψυχής σου.

Πωλίνα Γουρδέα